Fietsvakantie Elfstendentocht - 7 dagen

Friesland is wellicht de meest bijzondere provincie van Nederland en Friezen zijn anders dan Nederlanders. Je ziet het en je hoort het meteen bij aankomst. Friezen hebben een eigen taal en koesteren hun aloude tradities en gewoonten. Ze zijn trots en heten je van harte welkom in Fryslân! Velen hebben een verkeerd beeld van Friesland want het bestaat niet alleen uit veel water en weiden met koeien maar het landschap is gevarieerd met bossen, heide, vennen en duinen. En er is méér dan de natuur want in de honderden schilderachtige dorpjes vind je de sporen van een roemrijk verleden, van een land dat altijd verbonden is geweest met de zee en zijn zeevaarders uitzond naar de verste uithoeken van de wereld.

7-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 283 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis Halfpension
Omgeving
Nederland, Elfstedentocht rivieren en meren, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 805,- Vanafprijs p.p.
7 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door TUI

Programma van dag tot dag

Dag 1: Aankomst
Je gaat op eigen gelegenheid naar Leeuwarden. Eenmaal aangekomen snap je meteen waarom deze stad benoemd is tot de Europese culturele hoofdstad van 2018. Ga op zoek naar alle verstopte kunst en beschilderde gebouwen, wandel door de Prinsentuin en vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan Leeuwardens eigen 'toren van Pisa', de Oldehove, waar je een prachtig uitzicht krijgt over de stad. De afstand van Utrecht naar Leeuwarden is ca. 160 km. De tour wordt vanuit Leeuwarden beschreven, maar kan ook in één van de andere overnachtingplaatsen beginnen (afhankelijk van de beschikbaarheid van de accommodaties). Bij je reisbescheiden vind je het beginpunt voor deze Elfstedentocht op de fiets. Het is niet mogelijk zelf een beginpunt te kiezen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek/IJlst (45 km)
Een mooie tocht door het Friese land brengt je van de Friese hoofdstad naar Sneek/IJlst, gelegen aan het gelijknamige Sneekermeer. Het symbool van Sneek is de Sneeker Waterpoort. Deze poort heb je waarschijnlijk wel eens gezien op de schoppenaas in een Nederlands kaartspel. Duik de geschiedenis in met de augmented reality stadstour waar je misschien zelfs de oude poortwachter tegenkomt. Het is natuurlijk ook heerlijk om even uit te rusten op een van de vele terrasjes in deze gezellige stad. Vergeet ook niet de bijzondere fonteinen van de 11 steden te bewonderen.

Dag 3: Sneek/IJlst - Balk (50 km)
Je fietst vandaag naar het Gaasterland, een prachtig natuurgebied in het zuidwesten van de provincie. Het Gaasterland biedt een unieke combinatie van een eeuwenoud Rijsterbos waar je heerlijk kunt verdwalen en het geliefde IJsselmeer. Je zou zelfs bijna denken dat je per ongeluk het Kanaal naar Engeland over bent gefietst als je de bescheiden kliffen van Gaasterland ziet. Neem een pauze op een van de bankjes en geniet van het prachtige uitzicht terwijl de kitesurfers voor je neus allerlei capriolen uithalen. Je fietst door en overnacht vandaag in Balk.

Dag 4: Balk - Bolsward (55 km)
Je verlaat Balk en zet koers naar Bolsward, wat precies op de helft van de Elfstedentocht ligt. Volgens velen staat hier het meest bijzondere stadhuis van Nederland. Deze stamt uit 1615 en staat symbool voor de bloei van de stad in de 17e eeuw. Breng tijdens je verblijf een bezoekje aan de producent van de bekende Sonnema Berenburg en leer alles over deze typische Friese kruidenlikeur. Sluit de dag af met een romantische wandeling in de rozentuin van het Julianapark.

Dag 5: Bolsward - Harlingen (30 km)
Je fietst door het zo kenmerkende Friese landschap naar Harlingen. Het is niet erg als je een beetje op tijd aankomt, want er is meer dan genoeg te zien in de havenstad Harlingen. De geschiedenis van Harlingen gaat ver terug en de grachtengordels, de vele steegjes en de oude pakhuizen ga je zeker graag bekijken. Kijk je ogen uit bij het planetarium welke bijna 3 eeuwen geleden door Eise Eisinga is gebouwd. Vergeet natuurlijk niet een bezoek te brengen aan de schepen in de haven. Als je wilt kan je zelfs op de veerboot naar de Waddeneilanden Vlieland of Terschelling stappen.

Dag 6: Harlingen - Dokkum (ca. 63 of 75 km)
Door de Elfstedentocht op schaatsen weten veel mensen waar Dokkum ligt. Wanneer de deelnemers na een vermoeiende tocht vanaf Leeuwarden de elfde stad Dokkum bereikten, kwamen ze aan op het Kleindiep in de binnenstad van Dokkum. Het Kleindiep ligt tussen het stadhuis en molen Zeldenrust. De schaatsers moesten onder de bekende boogvormige brug, de Bontebrug, door om hun stempel van Dokkum te halen. Stel je dit voor als je hier aankomt, de uitgeputte schaatsers en het aanmoedigen van het publiek; 'Je bent er bijna!'. Als je dit in je hebt opgenomen is het tijd om deze charmante, kleine stad te verkennen. Bezoek de beroemde Bonifatiuskapel welke jaarlijks veel publiek trekt of schuif aan bij een bierproeverij in een van de brouwerijen.

Dag 7: Dokkum - Leeuwarden (35 km)
Vandaag fiets je terug naar Leeuwarden. Onderweg kom je langs kanalen, waterwegen en pittoreske dorpjes en tenslotte zie je de Achmea toren in de verte steeds dichterbij komen en ben je weer in Leeuwarden. Aangekomen in Leeuwarden is het arrangement ten einde en ga je op eigen gelegenheid terug naar huis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: