Fietsvakantie langs de Donau - 7 dagen

In een aangenaam fietsritme verken je de Donauroute. Trap langs steden als Passau en Wenen, terwijl de meanderende Donau naast je voortkabbelt.

7-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Duitsland, Donau rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 613,- Vanafprijs p.p.
7 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 840 km
Utrecht - Passau

Vandaag is de aankomstdag in de Zuid-Duitse stad Passau. Het is de laatste Donaustad van Duitsland, voor de rivier de grens oversteekt naar Oostenrijk. In het hotel ontvang je de uitgebreide route-informatie en neem je eventueel de huurfiets in ontvangst.

Passau
Passau wordt vanwege het vele water dat door de stad stroomt ook wel het ‘Venetië van Beieren’ genoemd. Vanwege de gunstige ligging op het kruispunt van de rivieren Donau, Inn en Ilz, heeft Passau een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, vooral op het gebied van handel.

Maak ‘s avonds een wandeling door de sfeervolle Altstadt vol pleinen en barokke gebouwen voordat morgen het fietsavontuur begint.

Dag 2 - Reisafstand 60 km
Passau - St. Agatha

Vanuit Passau fiets je stroomafvaarts door het idylische landschap van het 'Obere Donaudal'. Daarbij passeer je Engelhartszell om vervolgens uit te komen bij de Schlögener Schlinge.

Engelhartszell
In Engelhartszell staat het trappistenklooster Stift Engelszell waar trappistenbieren worden gebrouwen.

Schlögener Schlinge
Bij het dorp Schlögen verandert de Donau-rivier van koers en vormt zo de bekende haarspeldbocht. Diverse uitkijkplatformen in de beboste heuvels bieden een vrij uitzicht op de rivier.

Dag 3 - Reisafstand 55 km
St Agatha - Linz

Vandaag vervolg je de route langs de Donau naar Aschau om vervolgens door te fietsen naar Linz. Onderweg passeer je het Eferdinger bekken.
Linz
In Linz fiets je naar je hotel aan de rand van het centrum. Na aankomst in deze oude handelsstad aan de Donau heb je wel een stuk Linzer Torte verdiend! Deze derde grootste stad van Oostenrijk en staat niet alleen bekend om een van de oudste taartrecepten ter wereld, maar ook om de Hauptplatz. Dit is met 219 meter lengte een van de grootste pleinen van Oostenrijk. Deze dynamische stad heeft een metamorfose ondergaan sinds ze in 2009 Europese hoofdstad was. 

Dag 4 - Reisafstand 58 km
Linz - Grein

Een stadsbezichtiging van Linz, alvorens aan de nieuwe etappe te beginnen is een aanbeveling. Vervolgens is er weer veel te zien wanneer je de fietsroute vervolgt. Op de route passeer je Slot Dornach om vervolgens uit te komen in het pittoreske plaatsje Grein, bekend om zijn oude baroktheater en Slot Greinburg. 

Greinburg
Sommige kamers van dit kasteel uit de 15e eeuw zijn opengesteld voor publiek en samen met het aangrenzende museum bieden zij je een inkijkje in de geschiedenis van deze burcht. Bezoek het ‘Stenen Theater’, een ruimte tot de nok toe bedekt met mozaïeken gemaakt van kiezels uit de Donau. 

Grein
De karakteristieke 16e-eeuwse huizen bepalen het straatbeeld van de oude binnenstad. De heuvelachtige omgeving waar oude boerderijen sporadisch in de weilanden opduiken en de idyllische ligging aan de oever van de Donau dragen bij aan de charme. 

Dag 5 - Reisafstand 45 km
Grein - Krems

Je volgt het Donau-fietspad naar Melk met de machtige abdij. Trakteer je bij aankomst in Krems op een 'GV', oftewel een Grüner Veltliner. 

Abdij van Melk
Dit immense barokke bouwwerk kijkt vanaf tweehonderd meter hoogte uit over de stad Melk. De 11e-eeuwse kloosterkerk is rijkelijk gedecoreerd met weelderige pilaren, een orgel verguld met bladgoud en vele beeldhouwwerken en gedetailleerde wandschilderingen. De bibliotheek bezit negentig met de hand geschreven boeken uit de 12e en 13e eeuw. 

Krems
Dit is de toegangspoort tot de Wachau en een van de mooiste steden aan de Donau. Slenter langs de oevers van de Donau, strijk neer op een terras en verken het intacte historisch centrum. 

Grüner Veltliner
Dit druivensoort concurreert al eeuwenlang met de Duitse Riesling. De nationale wijnstok van de Alpenrepubliek is een internationaal succes en wordt zelfs tot in Nieuw-Zeeland verbouwd. De Engelstaligen hebben nogal moeite met de uitspraak van deze witte wijn en gebruiken daarom de afkorting GV. 

Dag 6 - Reisafstand 60 km
6 Krems - Wenen

Je fietst langs de oude Romeinse stad Tulln naar Greifenstein, waar je de huurfiets inlevert. Vanaf hier brengen de trein en metro je naar het centrum van Wenen*. Of je fietst door naar het hotel in Wenen** (circa dertig kilometer). 

Tulln
Net als Enns is Tulln door de Romeinen gesticht. De fundamenten van de stad zijn zelfs gebouwd op het voormalige Romeinse ruiterkamp Fort Comagena, strategisch gelegen aan de Donau. De restanten van dit kamp zie je terug in bijvoorbeeld de ovale Romeinse toren, die ook ooit dienst deed als zoutopslag. 

Dag 7 - Reisafstand 282 km
Wenen - Passau - Utrecht

Op deze laatste dag reis je met een bus- of treintransfer naar Passau* om aan je terugreis te beginnen. 

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: