Fietsvakantie De Rijn - grens van de beschaving - 5 dagen

Geheel verzorgde fietsvakantie in Nederland en Duitsland langs hotels met bagagevervoer De Rijn en de Romeinen zijn al sinds de jaartelling onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rivieren zoals de Rijn en de Donau, vormden circa 2000 geleden de natuurlijke Noordelijke grens (limes) van het Romeinse rijk en boden tevens een natuurlijke bescherming tegen indringers. De Limesstraat was een belangrijke handelsroute tussen Nijmegen en Xanten. De Romeinen zijn verdwenen maar de Limesstraat is er nog steeds. Hoe leuk zou het zijn om per fiets de plekken te bezoeken waar de Romeinen vroeger zo hun stempel drukten op de omgeving en de cultuur. 

5-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 341 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Trektocht
Omgeving
Nederland, Rijn historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 439,- Vanafprijs p.p.
5 dagen
Data & Prijzen 

Programma van dag tot dag


Dag 1 - Aankomst in Berg en Dal. Gelderse poort-Nijmegen (36km)
U reist op eigen gelegenheid naar het startpunt van uw fietsvakantie in Berg en Dal. Het hotel is gelegen in een bosrijke omgeving. Als u vandaag tijdig aankomt, kunt u meteen op pad voor een relatief korte fietsroute.  U fietst door een afwisselend landschap richting natuurgebied de Gelderse Poort met diverse leuke plekken voor een koffiestop. Vervolgens gaat de route naar Nijmegen, de oudste van Nederland. U kunt hier een bezoek brengen aan museum Valkhof. Het museum beschikt over de grootste collectie Romeinse gebruiksvoorwerpen. Aansluitend fietst u weer terug naar het hotel in Berg en Dal.
Overnachting in Berg en Dal


Dag 2 - Berg en Dal-Cuijk-Berg en Dal (55km)
U fietst door een door de bossen naar het vennengebied de Hatertse- en Overasseltse Vennen. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit een twintigtal prachtige vennen en wordt omringd door een mix van rivierduin-,heide- en bosgebied. Het Buitenmuseum Cuijk laat u kennis maken met het rijke Romeinse verleden van Cuijk. Bij Cuijk steekt u de Maas over met het pontje op de plek waar restanten zijn gevonden van een Romeinse brug over deze rivier. Theehuisje Milsbeek is een leuke plek voor koffie met iets lekker. Via de Mokerheide gaat de route weer terug, richting Groesbeek. Een oude spoorlijn dient nu als fietspad voor het laatste stuk, terug naar uw hotel in Berg en Dal.
Overnachting in Berg en Dal

Dag 3 - Berg en Dal-Kalkar (56km)
Vandaag fiets u de grens over, naar uw overnachtingslocatie in Duitsland. Nog geen km na het vertrek vanuit het hotel in Berg en Dal fiets u langs restanten van het enige Romeinse aquaduct wat in Nederland is gevonden. Het fietspad ligt langs een oude spoorlijn naar de Duitse oude grensstad Kleve. Bij het station van Kranenburg kunt u even van de route af voor bezichtiging van de romantische straatjes in het historische centrum van Kranenburg. Kleve is een uitgelezen plek voor de lunch of koffiestop en er is van alles te zien zoals de beroemde kasteel van Zwanenburcht uit de 11de eeuw. U fietst een stuk door prachtige bossen over uitgesleten holle wegen naar Bedburg-Hau en kunt u kasteel Moyland bezoeken met een grote collectie moderne kunst en één van Duitslands mooiste tuinen. Het oude marktplein van Kalkar is een uitgelezen plek voor een drankje voordat u de laatste stukje fietst naar uw hotel.
Overnachting in Kalkar

Dag 4 - Kalkar-Xanten-Wesel (41km-53km)
Een tot fietspad omgebouwde spoorlijn, brengt u naar de bedevaartplaats Marienbaum. Daarna fietst u over de zuid-oever van de Rijn door een waterrijk gebied naar het middeleeuwse stadje Xanten.  In de oudheid was hier een van de grootste nederzettingen in de Germaanse provincies van het Romeinse rijk gevestigd. Het Archeologisch Park Xanten is indrukwekkend: een mix van geconstrueerde gebouwen en originele restanten van deze vestingstad. Op de Alte Markt in het oude centrum van Xanten zijn vele terrassen en een ideale plek voor de lunch. U vervolgt uw route door de Bislicher Insel. Dit indrukwekkend natuurgebied is een belangrijk vogelreservaat. Aan de horizon ziet u Wesel al liggen. Tijdens de langste route, fietst u nog een stukjes langs de Lippe. Deze rivier komt bij Wesel samen met de Rijn en is tevens de langste rivier in Noordrijn Westfalen. Uw hotel voor de komende 2 dagen is gelegen aan de Rijn
Overnachting in Wesel

Dag 5 - Rondrit Wesel (51km-69km)
U heeft vandaag wederom de keuze uit 2 verschillende fietsroutes. U volgt een prachtig fietspad langs het ‘Duitse lijntje’ een voormalige spoorwegverbinding tussen Boxtel en Wesel. Het traject was onderdeel van de snelste verbinding tussen London- Berlijn-Sint Petersburg en werd gebruikt door diplomaten en vorsten. Het is duidelijk te zien dat deze spoorlijn al lang niet meer wordt gebruikt: de bomen groeien tussen de rails. U fietst door het prachtige natuurgebied Hohe Mark-Westmünsterland met rondcirkelende roofvogels en wisselende landschappen. Op de terugweg passeert u het slotcomplex Diersford, midden in het Diersfordter natuurgebied. Dit slot dateert uit 1432 met bijbehorende kerk in rococo-stijl. Een fietspad bovenop de dijk met uitzicht op de uiterwaarden en de Rijn, brengt u weer terug naar het hotel aan de Rijnpromenade.
Overnachting in Wesel

Dag 6 - Wesel-Kalkar (41km-59km)
Het eerste deel van de route fietst u via de Noord-zijde van de Rijn over fietspaden bovenop de dijk naar Bislich. Bij Bislich kunt u op de dijk even genieten op het terras met uitzicht op de Rijn bij het Fähr Haus voor een vroege koffiepauze. Het middeleeuwse stadje Rees, is de oudste Duitse stad aan de benedenloop van de Rijn. Dit pitoreske stadje is een lust voor het oog en ziet er werkelijk nog uit zoals in de late middeleeuwen, compleet met stadswallen, stadsmuur en wachttorens en staat bekend als één de mooiste Duitse Rijn-promenades. Rees is ook een uitgelezen plek voor de lunch. Als u voor de korte route heeft gekozen, brengt het pontje bij Rees u naar de overkant van de Rijn en fietst u via de zuidelijke oevers terug naar het hotel in Kalkar. De lange route vervolgt zijn weg aan de noordelijke zijde van de rivier en steekt bij het oude vissersstadje Grieth de Rijn over voor het laatste stukje,  naar het hotel in kalkar.
Overnachting in kalkar.

Dag 7 - Kalkar-Berg en Dal (61km)
Tijdens de laatste etappe van uw fietsvakantie fietst u via de zuidelijke oevers van de Rijn weer terug, richting Nederland.  De route voert u door het kleine dorpen en het prachtige  natuurgebied Düffel, Kellener Altrhein und Flussmarschen.  In de verte ziet u de contouren van de stuwwal bij Ubbergen  al liggen. Na beek volgt nog een laatste korte klim, terug naar het hotel in Berg en Dal. Na aankomst in het hotel eindigt uw fietsvakantie en vertrekt u op eigen gelegenheid weer naar huis

Lees meer

Reserveren

5-daagse fietsreis De Rijn - grens van de beschaving

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 439 per persoon.

Boek deze reis  

Fietsvakantie langs de Rijn
Georganiseerd door