Fietsvakantie Langs de Elbe - Bad Schandau-Wittenberg - 8 dagen

Fiets langs de oevers van de Elbe-vallei en dwars door de Duitse geschiedenis, van Luther tot de Tweede Wereldoorlog. Langs uitgestrekte wijngaarden en imposante adellijke kastelen. Van het Florence aan de Elbe en de porseleinstad Meissen tot Lutherstadt Wittenberg.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 210 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Duitsland, Elbe rivieren en meren, bergen, grote steden, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 668,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 755 km - Utrecht - Bad Schandau
Je fietsvakantie gaat van start: op naar Bad Schandau. Dit Saksische kuuroord ligt in de vallei van de Elbe. Je verblijft één nacht in een comfortabel viersterrenhotel voor je morgen de eerste fietstocht maakt. In het hotel ontvang je de uitgebreide Nederlandstalige route-informatie en eventueel krijg je je huurfiets uitgereikt. Het middeleeuwse stadshart nodigt uit tot een heerlijke avondwandeling voordat je fietsavontuur van start gaat.

Dag 2 - Reisafstand 52 km - Bad Schandau - Dresden
Met de fiets op de veerboot (ter plaatse te betalen, circa € 2,-) steek je de Elbe over naar vestingstad Königstein. Langs de rechteroever van de rivier pedaleer je naar Dresden, waar je de komende twee nachten verblijft in een viersterrenhotel. Je hebt hier de mogelijkheid om de ‘Bastille van de Elbe’* te bezoeken, een uitgestrekt fort bovenop een heuvel dat uitkijkt over de rivier. Via de rechteroever fiets je langs Slot Pillnitz verder naar Dresden, ook wel Elbflorenz (Florence aan de Elbe) genoemd.

Dag 3 - Dresden
Vandaag heb je alle tijd om de mooie binnenstad van Dresden te bewonderen en het Slot Pillnitz* met de prachtige tuinen te bezoeken. De Frauenkirche, in 1945 gebombardeerd en pas in 2005 nagenoeg gerestaureerd, het levensgrote porseleinen kunstwerk de Fürstenzug, het Brühlsche Terras aan de Elbe - het Balkon van Europa - en het barokke Zwinger Paleis. De hoofdstad van Saksen kent vele bezienswaardigheden. Per fiets goed te bereiken is het Slot Wackerbarth in Radebeul, met gelegenheid tot een wijnproeverij.

Dag 4 - Reisafstand 55 km - Dresden - Riesa
Een prachtige fietsroute door wijngaarden brengt je naar Weissen, de beroemde porseleinstad van Duitsland. Met wat geluk heet het carillon met de porseleinen klokken je welkom. Ook kun je in Meissen Slot Albrechtsburg* bezoeken, een 15e-eeuws kasteel bovenop de Burgberg. Riesa is een prachtig stadje om te verkennen. Het heeft een romantisch klooster, het mooie Puschkin-plein en een twee kilometer lange winkelstraat. Bewonder ook de kathedraal, een van Duitslands kleinste. Je overnacht in een drie- of viersterrenhotel.

Dag 5 - Reisafstand 50 km - Riesa - Torgau
Langs Kreinitz fiets je verder door de bossen naar Torgau, waar Amerikaanse en Russische troepen elkaar kort voor de bevrijding in 1945 in niemandsland ontmoetten. Het ‘Denkmal der Begegnung’ herinnert aan deze historische gebeurtenis. Torgau speelde bovendien een grote rol in de Reformatie. Luther wijdde hier de eerste Lutherse kerk in. Beeldbepalend is Slot Hartenfels aan de Elbe. Je overnacht in een driesterrenhotel.

Dag 6 - Reisafstand 64 km - Torgau - Wittenberg
Via Dommitzsch en Elster fiets je naar Lutherstadt Wittenberg. Het huis van de kerkhervormer Luther staat er nog, evenals de Slotkerk met de deur waaraan hij zijn 95 stellingen spijkerde. Je verblijft twee nachten in Wittenberg in een driesterrenhotel.

Dag 7 - Reisafstand 40 km - Wittenberg - Gartenreich Dessau - Wörlitz
Neem nog wat tijd om de nalatenschap van Luther in Wittenberg te bezichtigen of fiets meteen verder, over het Elbe-fietspad naar het nabijgelegen Gartenreich Dessau-Wörlitz. Dit is een indrukwekkend complex met eilanden, kastelen en een kunstmatig aangelegde vulkaan.  In het oude centrum van Lutherstadt Wittenberg zijn op veel plekken nog sporen van de Reformatie te vinden. Bezoek de Marienkirche, het Lutherhaus en het oude Marktplein met het Luther-standbeeld. Dit tuinlandschap uit het tijdperk van de Verlichting in de 18e eeuw is een bijzonder staaltje landschapsarchitectuur. Het biedt naast bijzondere bouwwerken en tuinen in Engelse stijl zelfs een kegelvormige vulkanische berg van zwerfstenen die eens in de zoveel tijd uitbarst.

Dag 8 - Reisafstand 596 km - Wittenberg - Utrecht
Helaas, je fietstocht langs de Elbe zit er vandaag alweer op. Na het ontbijt neem je de transfer per trein terug naar Bad Schandau. Hiervandaan rijd je terug naar huis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: