Fietsvakantie Langs de Rijn van Keulen naar Arnhem - 8 dagen

Fietsen van Duitsland naar Nederland langs de Rijn is een ware ontdekkingstocht. Je volgt een vlakke route rijk aan cultuur, natuur en industriële geschiedenis.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Duitsland, Rijn rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 897,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 226 km
Utrecht - Arnhem - Keulen

Vandaag vertrek je om 9.00 uur vanuit Arnhem* met de bustransfer naar Keulen voor de eerste kennismaking met deze aan de Rijn gelegen stad. Dit is ook de eerste overnachtingsplaats.

Schiereiland Rheinau
Bij Keulen denken de meeste mensen vaak meteen aan de Dom. Maar Keulen is meer dan alleen deze grote kathedraal. Zo stroomt de Rijn bijvoorbeeld dwars door het centrum van de stad. En in de rivier ligt het schiereiland Rheinau. Moderne architectuur als het in aluminium en glas opgetrokken Schokoladenmuseum is hier een blikvanger. Langs de oever vind je terrassen die onder andere uitkijken op de jachthaven.

Altstadt
De Altstadt, het oude centrum, is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest. Bij de wederopbouw is men zo authentiek mogelijk te werk gegaan en tegenwoordig houden monumenten en straten hier de herinnering aan het oude Keulen levend.

Alter Markt 
Op de Alter Markt tref je het imposante Rathaus met zijn rijkelijk versierde toren, de Ratsturm. En bijna overal waar je komt vind je typische Kölsche brouwerijen, beter bekend als ‘Brauhaüser’: in totaal heeft de stad 24 eigen bieren!

Belgisches Viertel
Voor kunstliefhebbers, maar ook om te shoppen, is het Belgisches Viertel een leuke wijk. Boetieks en galerieën bepalen hier het straatbeeld.

Op de aankomstdag ben je vanaf 15.00 uur welkom in het hotel. 

Dag 2
Keulen

De huurfietsen (indien bijgeboekt) staan voor je klaar bij het hotel. Je hebt de hele dag de tijd om Keulen verder te verkennen. Sla hierbij een bezoek aan de indrukwekkende Dom niet over.

De Dom
Een bezoek aan de Dom mag bij een bezoek aan Keulen eigenlijk niet ontbreken. Het aanzicht vanaf de Rijn wordt bepaald door het robuuste silhouet van deze gotische kathedraal. Het is de grootste kathedraal van Duitsland en een van de grootste van Europa. De bouw van de Dom was gereed in 1880 en in die tijd was het zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De twee torens reiken met hun 157 meter als reuzen boven de stad uit. 

Beklim de ruim vijfhonderd treden van de zuidelijke toren naar het uitkijkpunt op ongeveer honderd meter hoogte. Hiervandaan heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de rivier. Onderweg naar boven kom je een van de grootste klokken ter wereld tegen: de Sankt Petersglocke. Vanwege zijn omvang en een gewicht van 24.000 kilogram heeft hij de bijnaam Dicker Pitter gekregen.  

Dag 3 - Reisafstand 53 km
Keulen - Düsseldorf

Vandaag staat de eerste fietsdag op het programma. Je verlaat Keulen en volgt de oevers van de Rijn in noordelijke richting met Düsseldorf als bestemming. Op de rivier zie je voortploegende vrachtschepen, riviercruises en plezierjachten. 

Zons
Neem onderweg een kijkje in het middeleeuwse Zons. Ontdek deze oude vestingstad met zijn volledig bewaard gebleven stadsmuur. Bewonder de uit 1388 daterende Rijntoren en de nog steeds werkende houten windmolen uit de 17e eeuw. 

Düsseldorf
Over het comfortabel Rijn-fietspad rijd je het oude centrum van Düsseldorf binnen. De Altstadt staat ook wel bekend als de ‘langste bar ter wereld’. Deze bijnaam heeft de binnenstad te danken aan de 250 ‘Kneipen’ (cafés), restaurants en bars die er zijn gevestigd. 

Opvallend is het gedraaide dak van de toren van de Sint Lambertuskerk. Voor de herstelwerkzaamheden na een brand in 1815 gebruikte men vers gekapt hout. Doordat het hout dus achteraf pas droogde, kromp het en veroorzaakte de onbedoelde - maar wel unieke - draaiing.

Düsseldorf is ook de stad van de bekendste Duitse rockband: Die Toten Hosen. Hun hit An Tagen wie diese werd in 2014 even de nationale hymne na het winnen van de WK-voetbal in Brazilië tijdens de huldiging van het Duitse elftal in de hoofdstad Berlijn tezamen met honderdduizenden fans. 

Dag 4 - Reisafstand 49 km
Düsseldorf - Duisburg

De fietsroute voert via Kaiserswerth en de oversteek met een pontje naar de linkeroever van de Rijn naar Duisburg. Het beeld van de groene uiterwaarden maakt in de loop van de dag plaats voor imposante industriële architectuur

Kaiserswerth
Vanuit Düsseldorf gidst de Rijn je naar de eerste onderbreking van de dag: Kaiserswerth, waar je de ruïnes van het middeleeuwse Kasteel Kaiserpfalz vindt. De stenen overblijfselen zijn gedeeltelijk overwoekerd, maar juist dat geeft het een bijzondere sfeer. Het westelijk deel van het kasteel staat nog deels overeind en via de trappen bereik je hier een uitkijkpunt voor een fraai uitzicht over de Rijn.

Duisburg 
De aan de rand van het Ruhrgebied gelegen stad Duisburg heeft een historie vol industrie en scheepvaart. Maak hier een informatieve boottocht door de grootste binnenhaven van Europa, voordat je de avond comfortabel afsluit in de Innenhafen. Dit gebied maakte vroeger deel uit van de haven van de stad, maar is eind 20e eeuw omgebouwd tot woonwijk en uitgaanscentrum. Hier vind je restaurants te kust en te keur.

Dag 5 - Reisafstand 47 km
Duisburg - Wesel

Vanochtend is er in het noorden van Duisburg eerst nog een interessante bezienswaardigheid te bezoeken, het Landschaftspark Duisburg Nord, alvorens je door  landelijke natuurgebieden fietst, richting Wesel.

Landschaftspark Duisburg Nord
Stap vanochtend eerst in de S-Bahn die je in 6 minuten naar Duisburg-Meiderich brengt. Hier fiets je naar het Landschaftspark Duisburg Nord. Dit is een bijzondere bezienswaardigheid, bestaande uit oude industriële bouwwerken. Het voormalige hoogovencomplex is het middelpunt van dit openbare park. Beklim hoogoven 5 voor een uitzicht over Duisburg en het achterland en verken de ertsbunker, giet- en blaashal. 

Wesel
Je rijdt over een fijn fietspad dat is aangelegd over een voormalige spoorlijn terug naar de oevers van de Rijn. Vervolgens fiets je door landelijke natuurgebieden aan de Nederrijn.
De eindbestemming van vandaag is Wesel. Deze Hanzestad is bekend om de zogenaamde ‘Champs Elysées van de Nederrijn’. Dit is een mooi vormgegeven boulevard van zevenhonderd meter lengte. 

Ga in de stad op zoek naar bont geschilderde standbeelden van ezels. Dit is het resultaat van een oud woordgrapje: ‘Wie is de burgemeester van Wesel? Ezel!’ (dat in het Duits hetzelfde werkt).

Dag 6 - Reisafstand 52 km
Wesel - Emmerich

Onderweg naar Emmerich valt genoeg te zien en beleven, zoals de archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd in Xanten, het attractiepark Wunderland Kalkar en de langste hangbrug van Duitsland aan het eind van de dag.

Xanten
In Xanten is naast het historische stadscentrum met de rijkelijk versierde St. Viktorkathedraal ook het archeologisch park bezienswaardig. Op de plaats van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana staat het grootste archeologische openluchtmuseum van Duitsland. Je ziet hier opgravingen en overblijfselen, maar vooral reconstructies van Romeinse bouwwerken.

Emmerich
De fietsroute van Xanten naar Emmerich voert langs uitnodigende zwemmeren naar attractiepark Wunderland Kalkar, dat vijf kilometer ten oosten van de gelijknamige stad is gebouwd. 

Net voordat je het eindpunt van vandaag in Emmerich bereikt, zie je de langste hangbrug van Duitsland. Deze brug, met een overspanning over de Rijn van vijfhonderd meter, heeft een hoogte van dertig meter boven het wateroppervlak.

Emmerich is een oude Hanzestad en heeft een mooie promenade langs de Rijn waar het ‘s avonds heerlijk flaneren is. 

Dag 7 - Reisafstand 41 km
Emmerich - Arnhem

Je bereikt in de loop van de ochtend de grens met Nederland. Al fietsend passeer je het punt waar de Rijn zich splitst in de Waal en de Nederrijn. Over de bruggen en sluizen van deze rivier koers je naar Arnhem.

Rijndelta
Vanuit Emmerich bereik je de Nederlandse grens. Net daar voorbij ligt de plaats Millingen. Hier splitst de Rijn zich in de Waal en de Nederrijn. Na dit punt spreekt men van de Rijndelta, die zich hier vandaan uitstrekt tot aan de Noordzee. Over de bruggen en sluizen fietsend heb je telkens het beste uitzicht over de omgeving. 

Arnhem
Je hebt de finish in zicht. Neem de tijd om de Gelderse hoofdstad te verkennen. Wat dacht je van het informatiecentrum Slag om Arnhem, waar deze beruchte episode uit de Tweede Wereldoorlog wordt belicht, of het Openluchtmuseum met ruim tachtig historische Hollandse huizen en windmolens?

In het centrum van Arnhem vind je de Zeven Straatjes, een unieke aaneenschakeling van bijzondere winkeltjes. 

Voor een blik van bovenaf stap je in de glazen panoramalift van de Eusebiuskerk die je naar 73 meter hoogte brengt. Het uitzicht over de stad, de rivier, het groene achterland en zelfs Nijmegen is prachtig.

Dag 8 - Reisafstand 63 km
Arnhem - Utrecht

Vandaag zit je fietsreis er weer op en begin je aan de terugreis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: