Fietsen over de Vennbahn

De Vennbahn is een oude industriële spoorlijn omgetoverd tot groen fietspad door de Ardennen. Waar vroeger puffende stoomlocomotieven kolen en ijzer vervoerden van Aken naar Noord-Luxemburg is het nu heerlijk fietsen - indien gewenst met e-bike - door een kleurrijk landschap. Je volgt de Vennbahn tot nabij het meer van Robertville en fietst dwars door de Hoge Venen terug naar je beginpunt in de groene heuvels van de Voerstreek. Via de zeer goed bewegwijzerde Vennbahn is het ontspannen fietsen, maar ook het knooppuntennetwerk in Nederland en in Belgie is makkelijk te volgen en voert langs de mooiste weggetjes in het gebied.

6-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 3 van 5
Totale afstand: 160 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Rondreis
Omgeving
België Ardennen natuur, rivieren en meren
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 570
6 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in je hotel in Slenaken, gelegen in het fraaie Zuid-Limburgse Heuvelland.

Dag 2 Slenaken - Eynatten (36 km, 475m stijgen en 375m dalen)
Via een pittige klim verlaat je Gulpdal. Eenmaal warmgedraaid doorkruis je via landweggetjes het Geuldal en bereik je de bosrijke omgeving van de Vaalserberg, het drielandenpunt. Hier begint de lange afdaling naar Moresnet, dat een wonderlijke geschiedenis kent als neutraal dwergstaatje dat zijn bestaan ontleende aan een zinkmijn. Je volgt langs de Geul een voormalig spoortraject, dat nu voor fietsers en wandelaars is opengesteld. Je eindigt deze internationale fietstocht vandaag in Eynatten, gelegen in de Duitstalige Oostkantons.

Dag 3 Eynatten - Monschau (36 km, 300 m stijgen en 150 m dalen)
Via rustige binnenwegen fiets je naar Raeren waar je aansluiting vindt op de Vennbahn, de voormalige spoorlijn van Aken naar Noord-Luxemburg. De soms pittige klimmetjes in de Voerstreek en Oostkantons laat je achter je en via de geleidelijk stijgende Vennbahn slinger je over de Belgisch-Duitse grens om de Hoge Venen heen. Waar vroeger de stationnetjes stonden zijn nu overdekte rustplekken ingericht waar je informatie en leuke verhalen over de geschiedenis van de Vennbahn kunt lezen. Een steile afdaling over de Bergstrasse brengt je in Monschau, fraai gelegen in het dal van de Roer. Je overnacht midden tussen de vakwerkhuizen in het eeuwenoude centrum.

Dag 4 Monschau - Robertville (36 km, 300 m stijgen en 200 m dalen)
Ook vandaag is de Vennbahn je gids gedurende een groot deel van de dag. Via een lommerijk bosweggetje stroomopwaarts langs de rivier de Roer klim je geleidelijk terug naar de Vennbahn en is het weer heerlijk peddelen over de voormalige spoorlijn. Na het Nederlands en Duits wordt er nu een vleugje Frans aan je reis toegevoegd naarmate je Waimes nadert. Je verlaat hier de Vennbahn en fietst via landweggetjes naar het noorden. Je overnacht aan het stuwmeer van Robertville, aan de voet van de Hoge Venen.

Dag 5 Robertville - Slenaken (58 km, 400 m stigen en 750 m dalen)
Je laatste fietsdag alweer en wat voor één. Qua aantal kilometers staat vandaag de langste etappe op het programma. Je begint met een klim die je op het plateau van de Hoge Venen brengt. Je fietst over een beschutte weg met regelmatig zicht op de uitgestrekte veengebieden door het grootste Nationale Park van Belgie. Op diverse plekken staan picknickbanken langs ijskoude beekjes om even uit te rusten en het landschap in je op te nemen. Je daalt af via het Weserstuwmeer naar Eupen. Door het glooiende landschap van de Voerstreek en een lange afdaling door het Gulpdal arriveer je weer in Slenaken.

Dag 6
Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: