Fietsvakantie Vennbahn - unieke landschappen langs de spoorlijn - 8 dagen

In de zomer van 2013 werd de 125 kilometer lange ‘Vennbahn’, één van de langste en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa, officieel geopend. Voor de Belgische Oostkantons en de aangrenzende gebieden in Nederland, Luxemburg en Duitsland is dit een mijlpaal in de toeristische geschiedenis. Meer dan een eeuw lang was de ‘Vennbahn’ de eerbiedwaardige spoorwegverbinding tussen Aken en Ulflingen, zoals vroeger de naam was van Troisvierges, in het noorden van Luxemburg. Sinds 2013 toeren op het voormalige spoortracé toeristen en recreanten op het ‘stalen ros’ door het landschap van Eifel en Ardennen, zonder noemenswaardige stijgingen (maximale stijging gemiddeld 2%). De ‘Vennbahn’ werd tijdens de ‘Fiets- en Wandelbeurs 2014’ in Amsterdam uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2014. Door deze route te koppelen aan een reeds jarenlang bekend fietstraject tussen de Nederlandse stad Maastricht en Luxemburg, is een unieke en prachtige 8-daagse rondreis ontstaan.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 310 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
België, Ardennen, Vennbahn rivieren en meren, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 626,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door TUI

Programma van dag tot dag

Dag 1: Aankomst in Maastricht of 's Gravenvoeren (B)
Check-in in je hotel. Geniet, voordat je de oudste stad van Nederland bezoekt, van de Limburgse vlaai met koffie of thee die als welkom voor je klaar staat.

Dag 2: Maastricht of 'S-Gravenvoern (B) - Eupen (B) (ca. 59 of 45 km)
Na vertrek uit Maastricht toer je al snel België in. Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet (van 1816-1920) naar Raeren, waar in een burcht een pottenbakkersmuseum is gevestigd. Genoeglijk ‘peddelend’ wordt daarna Eupen bereikt.

Dag 3: Eupen (B) - Sankt Vith (B) (59 km)
Opmerkelijk deze dag: vrijwel de gehele route is ‘verboden terrein’ voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de ‘Hoge Venen’ gaat het geleidelijk aan naar een hoogte van 660 meter boven N.A.P. Vanaf Kalterherberg gaat de route over het ‘Vennbahn’ fietspad. Dus lekker ontspannen toeren, o.a. langs het spooremplacement van Sourbrodt, naar Waimes en dan langs de Montenauer hammenrokerij naar Sankt Vith.

Dag 4: Sankt Vith (B) - Clervaux (L) (ca. 32 of 50 km)
Onderweg naar Luxemburg, op het vervolg van het ‘Vennbahn’-fietspad, is een bezoek aan de burchtruïne ‘Burg-Reuland’ méér dan de moeite waard. Even verder wordt dan de grens met Luxemburg gepasseerd en wordt Troisvierges bereikt. Hier is de keus: met het lokale treintje verder naar Clervaux of via een schitterende route naar het eindpunt van vandaag, maar wèl met een paar maal ‘bergop’, maar ook met een paar verrukkelijke afdalingen!

Dag 5: Clervaux (L) - Bütgenbach (B) (65 km)
Vandaag een heuse “bergetappe” ! Eerst ga je op weg naar het Drielandenpunt ‘Luxemburg-België-Duitsland’, nabij het plaatsje Ouren. Van daar door het dal van het riviertje de Our, terug in noordelijke richting, langs o.a. Schönberg. Echt een ‘schoonheid’ van een route! Vanuit het Ourdal klimt de route dan weer naar een hoogte van 600 meter en is het (heuvelachtige) laatste deel van het traject naar Bütgenbach rijk aan panorama’s.

Dag 6: Bütgenbach (B) - Monschau (D) (38 km)
Vandaag even rustig aan! Over de stuwdam van het meer van Robertville, wordt dit levendige stadje bereikt. Daana leidt de route weer terug ‘bergop’ naar de ‘Hoge Venen’ en heeft de route over fietspaden, via Kalterherberg naar het Eifelstadje Monschau, een hoge Landschappelijke waarde.

Dag 7: Monschau (D) - Maastricht (NL) of 'S-Gravenvoeren (B) (ca. 59 km fiets + 27 km trein + 14 km fietsen als u in 'S-Gravenvoeren overnacht)
Op deze slotdag volg je weer een deel van de ‘Vennbahn’. Onderweg is een bezoek aan het monumentale Kornelimünster een ‘must’. Na een lange afdaling bereik je tenslotte Aken, de stad van Karel de Grote, met een lange geschiedenis en een bekende Dom. Na een bezoek aan deze prachtige stad stap je op de fiets naar Kerkrade om vervolgens de trein naar Maastricht te pakken. De contouren van het Zuid-Limburgse heuvellandschap ter afscheid van een prachtige tocht glijden aan je voorbij. Ben je de reis begonnen in ‘s Gravenvoeren dan fiets je vanaf het station Maastricht Centraal nog 14 heerlijke kilometers naar uw eindbestemming.

Dag 8: Vertrek na ontbijt
Na het ontbijt is het arrangement ten einde en vertrek je op eigen gelegenheid naar huis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: