8-daagse fietsrondreis Over de Vennbahn-route door vier landen

Stap op de trappers en ontdek heerlijk actief de Belgische Ardennen, het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel. Het start- en eindpunt ligt in bourgondisch Maastricht (of 's-Gravenvoeren). De route voert deels over het fietspad van de voormalige Vennbahn-spoorlijn.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 1 van 5
Totale afstand: 233 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
België, Vennbahn historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 911
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 125 km
Utrecht – Maastricht/’s Gravenvoeren (België)

Vandaag kom je aan in Maastricht. Indien er geen hotel beschikbaar is in Maastricht start je vanuit het Belgische 's-Gravenvoeren*. Geniet bij aankomst in het hotel van een stuk Limburgse vlaai met koffie of thee.

Dag 2 - Reisafstand 45 km
Maastricht/’s Gravenvoeren - Eupen (België)

Vanuit Maastricht bereik je het Franstalige Land van Herve in België. De fietsroute gaat via ‘s-Gravenvoeren, Hombourg en Moresnet dwars door het glooiende landschap naar Raeren. De bestemming van vandaag is Eupen. Je fietst door een glooiend landschap met heuvels van een paar honderd meter hoog. Omdat het niet erg bosrijk is, zijn er regelmatig mooie vergezichten over de door hagen omzoomde weilanden. Via ’s-Gravenvoeren en Hombourg rijd je naar het voormalige dwergstaatje Moresnet. Nadat Napoleon in 1815 was verslagen, werd Europa herverdeeld onder de politieke machthebbers. Vanwege de rijke zink- en loodgronden werd men het niet eens over het gebied rond Moresnet. Daarom werd dit gebied uitgeroepen tot neutrale zone onder gemeenschappelijk bestuur van Pruisen en Nederland. In 1919 werd het bij België gevoegd. Vanuit Moresnet zet je koers naar Raeren, waar de Iter- en de Periolbeek samenvloeien. Je ziet hier de 14e-eeuwse burcht, waar nu een pottenbakkersmuseum is gevestigd

Dag 3 - Reisafstand 59 km
Eupen - Sankt Vith (België)

Het fijne en opmerkelijk van deze dag is dat vrijwel de gehele route ‘verboden terrein’ is voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de Hoge Venen, het oudste natuurreservaat van Wallonië, stijg je geleidelijk naar een hoogte van 660 meter. Vandaag staat een heerlijk rustige fietsroute door het hoogveen in de Ardennen op het programma. Je fietst vanaf het Duitse Kalterherberg over het Vennbahn-fietspad, een van de langste (totaal 125 kilometer) en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen van Europa. Onderweg kom je langs het verlaten spoorwegemplacement van Sourbrodt. Via Waimes en de Montenauer hamrokerij gaat de route verder naar het aangename stadje Sankt Vith, gelegen op de grens van de Ardennen en de Eifel. Ook in Sankt Vith wordt - zoals de naam al doet vermoeden - Duits gesproken. Het is de hoofdplaats van het Duitstalige deel van België.

Dag 4 - Reisafstand 50 km
Sankt Vith - Clervaux (Luxemburg)

Je vervolgt je weg over het Vennbahn-fietspad. Bezoek onderweg de burchtruïne Burg-Reuland. Over de grens in Luxemburg arriveer je in Troisvièrges waar je op het lokale treintje naar Clervaux stapt of deze stad via een schitterende fietsroute bereikt. Burg-Reuland is een van de grootste kastelen in de Ardennen, daterend uit de 9e eeuw. Het is gebouwd ter verdediging tegen de Noormannen en gedeeltelijk gerestaureerd. Bij een bezoek bevind je je in illuster gezelschap: Karel de Grote ging je voor.

Dag 5 - Reisafstand 65 km
Clervaux - Bütgenbach (België)

Maak je op voor een heuse 'bergetappe'. Je fietst naar het drielandenpunt waar Luxemburg, België en Duitsland samenkomen. Dan door het Ourdal, langs het dorp Schönberg en klimmend naar zeshonderd meter om uiteindelijk in Bütgenbach neer te strijken.

Dag 6 - Reisafstand 69 km
Bütgenbach (België) - Aken (Duitsland)

Vandaag even rustig aan! Een ontspannen tocht over de Vennbahn naar Aken. Maak onderweg een tussenstop in een van de schilderachtige Eifelstadjes Monschau of Kornelimünster. De laatste dertig kilometer naar Aken gaat het bergaf. In Monschau staan de met bloembakken versierde vakwerkhuizen fier naast elkaar aan de waterkant van de rivier de Roer. De gunstige ligging aan deze waterweg bracht Monschau tot grote bloei in de 17e en 18e eeuw toen, ten tijde van de grote textielindustrie, het transport voornamelijk over water plaatsvond. De mooiste overgebleven huizen in de stad behoorden toe aan textielfabrikanten en lakenwevers, zoals het Rode Huis uit 1756. De stad Aken ligt vlakbij het drielandenpunt van Vaals en is al bewoond sinds de Romeinse tijd. De Romeinen ontdekten hier de heilzame warmwaterbronnen die ook op de dag van vandaag nog veel bezoekers trekken.

Dag 7 - Reisafstand 55 km
Aken (D) - Maastricht/’s Gravenvoeren

Vanuit Aken gaat de fietsroute door het Zuid-Limburgse heuvellandschap terug naar het beginpunt.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: