Fietsvakantie Industrieel erfgoed in de ’Kohlenpott’ - 3 dagen

Na een fascinerende metamorfose is het Ruhrgebied in 2010 de Europese Cultuurhoofdstad geweest. Nog steeds is een bezoek zeer de moeite waard. Volg per fiets de Route der Industriekultur door en langs het dal van de Ruhr en verveel je geen seconde. Vergaap je tijdens de fietsvakantie aan de imposante kolenmijn Zollverein in Bauhausstijl. Geniet van de 'Panoramen der Industrielandschaft' en slenter door tuindorp Margarethenhöhe. Bezoek de talloze interessante musea of strijk neer in een van de fraaie parken. Dit alles vanuit een sfeervol, bijpassend hotel.

3-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 75 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Duitsland, rivieren en meren, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 181,- Vanafprijs p.p.
3 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Na aankomst in Essen stap je op de fiets en fiets je naar Zeche Zollverein. Dit was een van de grootste kolenmijnen (Zeche) in het Ruhrgebiet. De rond 1930 in Bauhaus-stijl gebouwde Zollverein staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. De herrie en stank van weleer hebben plaatsgemaakt voor rust en groen. In het bezoekerscentrum bij dit bijzondere complex vind je alle informatie die je nodig hebt en in het Ruhr Museum vorm je je een beeld van het leven in het Ruhrgebiet.

Na deze introductie kun je een mooie fietstocht maken. Het begin gaat over een vrijliggend fietspad, aangelegd op een oude goederenspoorlijn met links en rechts volkstuintjes. Op de Schurenbachhalde, een enorme berg mijnafval, heb je schitterend zicht over het Revier. Bij Zeche Nordstern is in 1997 de Bundesgartenschau geweest: het fraaie park met de Malakowturm is vrij te bezoeken. Langs het Rhein-Herne-Kanal en de Erzbahn fiets je naar Gelsenkirchen en bekijk je de groene Siedlung Flöz Dickebank, beklim je de Himmelsleiter en verbaas je je over de graanakkers midden in deze metropool, voordat je naar je hotel terugkeert.

Fietsafstand: 30 km, 70 m stijgen en dalen, op de optionele uitzichtpunten na. Kom je pas later op de dag in Essen aan, dan kun je ook alleen de Zollverein bezoeken.

Dag 2
Het stadscentrum van Essen is in de oorlog ernstig gehavend, maar inmiddels is het weer goed toeven op de pleinen bij het Grillo-theater en de duizend jaar oude Domkirche. Vanuit de voetgangerszone fiets je al snel op de nieuwe Radschnellweg Ruhr, een snelfietspad dat uiteindelijk over een afstand van honderd kilometer, van oost naar west door het Ruhrgebiet zal lopen. Tegelijk met de aanleg van het fietspad worden oude emplacementen en industrieterreinen veranderd in groene woonwijken met veel water.

Comfortabel bereik je Mülheim aan de oever van de Ruhr, de rivier die haar naam gaf aan het gebied dat je bezoekt. Van het middeleeuwse centrum is nog maar een handvol huizen over, maar aan de rivieroever is het ontspannen fietsen. Je komt langs sluizen en parken en fietst zo naar de bekende Aquarius-watertoren met watermuseum.

Na wat minder inspirerende woonwijken fiets je plotseling langs akkers en boomgaarden en vervolg je de route over een spoor-fietspad in een groen dal met volkstuintjes, naar Margarethenhöhe, een van de mooiste Siedlungen (tuinwijken) in het Ruhrgebied, met een aangenaam terras op de Kleine Markt. Vlak in de buurt ligt het uitgestrekte Grugapark, een oase van rust, dat al in 1929 is aangelegd, met een enorme rijkdom aan bloemen en planten. Na dit park ben je snel terug in het centrum van Essen. De route is korter of langer te maken.

Fietsafstand: 15 tot 60 km, 150 m stijgen en dalen.

Dag 3
Zeche Zollern is een mijncomplex met vele Jugendstil-elementen uit 1898. Het is gebouwd in een tijd dat mijnbouwmaatschappijen eer schepten in fraaie architectuur (net zoals nu elk groot bedrijf een bijzonder hoofdkantoor wil). Het fraaie complex is geheel gerestaureerd en is nu een museum dat je eigenlijk niet mag missen. Om er te komen neem je de trein uit Essen.

Na een bezoek aan Zeche Zollern fiets je langs akkers, woonwijken, bedrijventerreinen en door groene beekdalen naar Bochum, waar het Deutsches Bergbau Museum wacht. Naast een bovengronds deel kun je ook 'unter Tage'. Vanaf de Jahrhunderthalle in het Westpark fiets je op grote hoogte over de Erzbahn Radweg. Hierbij kom je langs Zeche Hannover met een Malakowturm in de vorm van een kasteeltoren en de bijbehorende Siedlung Dahlhauser Heide. Via de Kray-Wanner-Bahn keer je terug naar Essen.

Fietsafstand: 32 of 43 km met 110 m stijgen en 170 m dalen.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: