Oostzeeroute Denemarken 9 dagen

“450 km fietsplezier in 9 dagen door het Deense eilandenrijk van Zuid Funen”

De fietstocht is een deel van de Baltische Zeeroute die in 2019 tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht is verkozen tot Fietsroute van het Jaar. Waar de langste nationale route van Denemarken 820 km beslaat is deze rondreis met de fiets ingekort tot 450 km. De start van de Oostzeeroute is Sønderborg dat te bereiken is met de trein of eigen auto.  Je fietst aan het water rondom de zeestraat De Kleine Belt door de regio’s Jutland en Funen. De afwisseling van de natuur, cultureel erfgoed met kastelen, kleurrijke landgoederen en strandhuisjes op de eilanden zijn de ingrediënten voor een ontspannen fietsvakantie. Deze fietsvakantie is inclusief huur e-bike.

9-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 450 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Rondreis
Omgeving
Denemarken kust
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 1.250
9 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Abel Reizen

Programma van dag tot dag

Dag 1 Aankomst Sønderborg (Als)

Neem of de trein of auto om in Zuid Jutland te komen. Na het inchecken in het verblijf kun je in de avond een wandeling maken door in de oude binnenstad op het eiland Als.

Dag 2 Sønderborg naar Æroskøbing (Æro) 45 km

In de ochtend kun je de fietsen ophalen in het centrum. Neem de tijd voor het afstellen en test de fietsen voor vertrek. In de stad is de bezienswaardigheid het kasteel. Ooit gebouwd als fort is het tegenwoordig een museum met aandacht voor 800 jaar geschiedenis in de regio.

Je fietst vandaag door het zuidelijke gedeelte van de Fyn archipel en maakt kennis met de ontspannen eilandsfeer en prachtig gekleurde vakantiewoningen. Sommigen daarvan zijn wel 100 jaar oud en behoren tot het culturele erfgoed. Over het eiland Als gaat de rit door een bebost gebied en door kleine dorpjes om via een elektrisch aangedreven ferry (1 uur) vanuit Fynshav uit te komen op eiland Æro. Het is verleidelijk wat extra km’s te maken om op het eiland de vuurtoren te bezoeken of een stop te maken bij het strand van Søby. Je overnacht in de plaats Æroskøbing. Het dorpje met nog geen 1.000 inwoners is gebouwd in de Middeleeuwen. Geniet van de historische architectuur, de natuurlijke haven, het plein, de smalle stegen en mooie kleuren.

Dag 3 Æroskøbing naar Bagenkop (Langeland) 53 km

Van Æroskoping is het 10 km naar het oostelijke punt van het eiland om uit te komen in Marstal. Het vissersdorp met een rijke maritieme historie heeft meerdere rederijen in de haven. Vanaf hier neem je de ferry te nemen naar Langeland.  Dit eiland heeft een kustlengte van 140 km met vele uitnodigende stranden, vogelgebieden en wilde paarden. Bijzonder zijn de vele ronde heuvels tot 20 meter hoogte in het landschap gevormd door de Ijstijs (‘Hat hills’). Je verblijft in het dorpje Nagenkop in het zuiden.

Dag 4 Bagenkop naar Svendborg (Funen) 45 km

Onderweg kun je op het eiland een stop maken bij landgoed Skovsgaard wat nu een boerderij is met lokale producten en een museum. Liefhebbers van kastelen kunnen in het noorden naar Tranekær kasteel. Een schitterend rood kasteel op een heuvel gebouwd in de Middeleeuwen. Halverwege Langeland verlaat je via Rudkøping het eiland om na 16 km uit te komen in Troense op eiland Tåsinge. Hier vind je het indrukwekkende kasteel Valdemar gebouwd in de 17e eeuw door koning Christian IV. Vervolgens is het 4 km langs het water en over de brug naar Svendborg waar je overnacht in de stad.

Dag 5 Svendborg naar Assens (Funen) 70 km

De tocht laat het mooiste zien van het zuidelijk eiland Funen met vissersplaatsen, kustlijn en de glooiende landschappen, ook wel bekend als de Funen Alpen. Funen wordt ook wel tuineiland genoemd vanwege het groene heuvelachtige landschap met boomgaarden en boerderijen met rieten daken. Onderweg kun je besluiten het fraaie Egeskov kasteel te bezoeken (16 km extra). Het zeer goed onderhouden slotgracht is bewoond en open voor publiek. Het is dé toeristische attractie van het eiland. Onderweg fiets je door de vissersstad Faaborg met kleurrijke huisjes en straatjes met kasseien. Minder bekend en populair dan Odense (geboortestad Hans Christian Andersen) maar een stuk kleurrijker. Je overnacht in Assens.

Dag 6 Assens – Middelfart 50 km

De route gaat vandaag langs de westzijde van Funen naar het noorden. De gehele rit blijf je aan het water van de Kleine Belt (Lillebælt) en fiets je langs inhammen, landtongen en de Gamborg fjord. Je kunt er in de ochtend voor kiezen om de stad te verkennen met een bezoek aan de oude binnenstad en bruisende haven. Eenmaal op de fiets is er onderweg de mogelijkheid om met mooi weer te stoppen bij een van de stranden voor een frisse duik. In Middelfart aangekomen kun je een bezoek brengen aan Hindsgavl. Een natuur- en recreatiegebied met herten. Ook een walvissafari vanuit de haven van Middelfart is mogelijk. De Baltische wateren zitten hier vol met bruinvissen.

Dag 7 Middelfart – Christiansfeld 60 km

Het vaste land van Denemarken, Zuidoost Jutland, is te bereiken via de oude en nieuwe Beltbrug. Via de brug met mooie uitzichten over het water en Middelfart kom je uit in Fredericia. De stad is eeuwenlang een fort geweest met een leger dat het koninkrijk Denemarken verdedigde. Hierna steek je westwaarts het binnenland door en via het dorp Taulov kom je uit in Kolding. Breng hier een bezoek aan het koninklijke kasteel Koldinghus van 700 jaar oud wat na een grote brand in 1808 is gerenoveerd. Hierna is het nog 23 km om in Christiansfeld uit te komen. De plaats staat sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het unieke stadsbeeld. Daarnaast geniet de stad ook bekendheid met de honingcake.

Dag 8 Christiansfeld – Aabenraa 50 km

Na het verlaten van de stad kom je na 17 km uit in Harderslev. Hier is het interessant om de oude kathedraal te bezoeken. Dit is de plaats vanwaaruit het protestantisme is ingevoerd in de 16e eeuw door de machtige koning Christian III. Het heuvelachtige terrein gaat langs Knivsbjerg (97 meter) wat mooie uitzichten biedt op de groene omgeving en de Genner baai. Verderop kun je het eilandje Kalvø bezoeken waar keien uit Noorwegen en Zweden zijn achtergebleven na de Ijstijd. Het middeleeuwse Aabenraa was vroeger een belangrijk handelscentrum en havenstad van Zuid Jutland. Aan het water van de Aabenraa fjord is een stadsstrand te vinden.

Dag 9 Aabenraa – Sønderborg 75 km

In de ochtend kun je het kasteel Brundlund bezoeken wat kunst vanuit de regio laat zien. Fiets in zuidelijke richting naar Kruså. Dit is het grensgebied met Duitsland en kent een roerige geschiedenis met gekenmerkt wordt door strijd met het Pruisische rijk. Tegenwoordig fungeert het als kunstmuseum.

Het langste stuk van de dag gaat langs de Flesborgfjord met vele historische bezienswaardigheden onderweg. In Gråstenop kom je langs het koninklijke paleis uit de 16e eeuw waar de tuinen vanaf de zomer 2020 open zijn voor publiek. Aan het eind van de middag lever je in Sønderborg de fietsen weer in. Voordat je weer naar huis gaat kan het een idee zijn om nog een nacht in de stad bij te boeken.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: