Main Radweg - van Bamberg naar Aschaffenburg

De rivier de Main kronkelt door de idyllische Frankische wijnstreek naar Mainz, waar hij uitmondt in de Rijn. Je volgt het mooiste deel van de Main Radweg,'de Klassieker', tussen bischopsstad Bamburg en Aschaffenburg in de Spessart, over fietspaden die vrijwel de gehele route langs de rivier lopen. Een waar fietsersparadijs met romantische plekjes, historische stadjes én culinaire genietingen!

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 300 km
v.a. € 539
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Fietsrelax.nl
Lees meer

Programma van dag tot dag

Dag 1: Aankomst in Bamberg
Na de check-in in je hotel, dat net iets buiten het stadje is gelegen, bestaat er geen twijfel. Dat wordt een wandeling maken door Bamberg! Het wonderschone, middeleeuwse stadje, waar heel veel fraais te zien is, heeft weinig materiële schade opgelopen tijdens WO II. Niet voor niets staan er niet slecht enkele gebouwen, maar de hele historische binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dag 2: Bamberg - Haßfurt (37 km)
De eerst kilometers fiets je langs de Regnitz, een zijrivier van de Main. Bij de bezienswaardige Bedevaartskerk Maria Limbach opent zich het weidse dal van de rivier, waar langs de komende dagen de route voert, de Main. Verderop komen de heuvels van het Steigerwald en Haßberge steeds dichter bij de rivier. De route voert langs mooie wijnbergen, burchten en kastelen. Stop even in het mooie wijndorp Zell. Eindig in Haßfurt en maak een wandeling door het historische centrum van dit fraaie stadje.

Dag 3: Haßfurt - Volkach (56 km)
Voor een eerste pauze, halverwege de route, is het mooie plaatsje Theres bijzonder geschikt. Wandel in het oude centrum langs het stadhuis, de kerk van de Heilige geest en de kruittoren. Schuif dan aan in een van de ‘Heckenwirtschaften’, tijdelijke eetgelegenheden gehuisvest in een schuur. Geniet daar van een Zwiebelkuchen met een goed glas Frankenwijn. Fiets in de middag langs wijnbergen en wijndorpen naar Volkach, gelegen aan de Mainschleife, een lus in de rivier.

Dag 4: Volkach - Würzburg (65 km)
Volg eerst het Mainkanaal, aangelegd om de bocht in de rivier af te snijden. In het middeleeuwse Dettelbach, omringd door een oude stadsmuur met 30 torens en 2 stadspoorten, zijn de St. Augustinuskerk en de bedevaartskerk Maria im Sand, de moeite waard. In het mooie Kitzingen vind je de oudste wijnkelder van Duitsland. Op weg naar Würzburg kom je door allerlei idyllische plaatsen. zoals het wijndorp Randersacker met zijn steenhouwersmuseum. Eindbestemming is de barokke residentiestad Würzburg met zijn Festung Marienburg en de Würzburger Residenz, een van de hoogtepunten van de Zuid-Duitse barok (UNESCO).

Dag 5: Würzburg - Lohr (58 km)
De eerste bezienswaardigheid is het klooster Oberzell, met een van de grootste kloostertuinen van Duitsland. Bezoek in Veitshöchheim het vroegere zomerkasteel van de prinsbisschoppen van Würzburg en de koningen van Beieren. Wandel er door de prachtige Rococotuin, in Franse stijl. Dan naar het vakwerkstadje Karlstadt met zijn oude stadhuis en de Karlsburg ruïne aan de andere oever. Wijnbergen maken plaats voor de beboste heuvels van de Spessart. Via de 'Drei-Flüsse Stad'  Gemünden fiets je tenslotte naar Lohr, dat zichzelf de stad van Sneeuwwitje noemt.

Dag 6: Lohr - Wertheim (43 km)
Fiets langs de meanderende Main en door de bossen van het beschermde natuurgebied Spessart. Passeer romantische stadjes, zoals Rothenfels. Het uitzicht vanaf de burcht, die hoog boven op een rots ligt, is prachtig. Maak in Marktheidenfeld een wandeling langs het 'sculpturenpad' met werken van lokale beeldhouwers. Met zijn vele vakwerkhuizen en smalle steegjes is Wertheim een attractieve eindbestemming. Hier stroomt de Tauber in de Main. Beklim de gerestaureerde burchttoren en geniet van het prachtige uitzicht.

Dag 7: Wertheim - Aschaffenburg (36 - 77 km)
Deze laatste rit kun je zo lang maken als je zelf wilt. Om je heen het 'laaggebergte' van de Spessart en het heuvelachtige Odenwald. Máár de fietsroute is vlak en brengt je vlot in het mooie vakwerkstadje Miltenberg. Hier kun je de trein nemen naar je eindbestemming Asschaffenburg of doorfietsen. Een vlak fietspad voert tussen de wijnheuvels naar het wijnstadje Klingenberg waar je eveneens de trein weer kunt nemen. Voor wie de Main Radweg op de fiets wil afmaken, volgt een aangenaam fietspad, zodat ook de laatste kilometers naar het 'Nice van Beieren', Asschaffenburg, met zijn 17e eeuwse roodzandstenen slot Johannisburg, voorbij vliegen.

Dag 8: Vertrek vanuit Asschaffenburg
Na het ontbijt eindigt deze Main Radweg klassieker. Je kunt op woensdag, zaterdag en zondag, gebruik maken van de transfer, die je met je fiets weer terug brengt naar Bamberg.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: