Fietsvakantie Pieterburen en het Groninger Hogeland

Pieterburen, bij velen bekend van de zeehondencrèche, wadlopen en het Pieterpad maar u kunt er zoveel meer. Hier komt u voor de rust, de ruimte en de frisse lucht maar ook om verscholen borgen, oude wierdendorpen en ontelbare fraaie Groninger kerkjes te ontdekken. Vogelrijk Lauwersmeer met ook veel ruimte voor watersport en kleine strandjes ligt om de hoek. Fraai zijn de gekleurde vissershuisjes in de voormalige 'zeehaven' Zoutkamp aan het Reitdiep, enige vaarroute naar de hoofdstad. En wat te denken van een dagje eiland, of twee? Natuurrijk, autovrij Schiermonnikoog en het Duitse waddeneiland Borkum zijn perfect te doen vanuit hier. Naar het Noorden langs de zeedijk naar de kleinste zeehaven van Nederland, Noordpolderzijl met koffie in ’t Zielhoes of even visje happen in ‘Lauwers’. Fietst u naar het zuiden dan bent u al snel in het mooiste dorp van 2020 Winsum. Even terrassen aan het Reitdiep bij Hammingh of Garnwerd aan zee. Niet veel later ben je in de gezellig studentenstad Groningen met volop cultuur, historie, gastronomie en winkelen. Kortom, dit jaar maar eens het Groninger Hogeland ontdekken.

 

5-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 250 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Nederland, rivieren en meren, kust, grote steden, historische plekken, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 189
5 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Fitál

Programma van dag tot dag

MOGELIJKE FIETSROUTES VANUIT HET WADDENHOES - Rondrit Borgen en Wierden 58 km
Fietstocht door het Hogeland. Hier is het échte Groninger platteland met grote herenboerderijen, fraaie wierdendorpen en lommerrijke borgen. Voeg daar de groene dijken, dieprode bakstenen huizen, het water van het Wad en de kronkelende 'maren' en 'diepen' aan toe en u krijgt een mooie eerste kennismaking met Noord Groningen. Ontdek de magie van ’t Zielhoes bij Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland. Neem een kijkje bij de Menkemaborg in Uithuizen of het Openlucht museum Het Hoogeland in Warffum. Fraai zijn ook de Wierdendorpjes Kantens, Middelstum, Onderdendam, Rasquert en Usquert onderweg terug naar Pieterburen waar u een terrasje kunt pakken of de rust van ‘Domies Toen’ op kunt zoeken.

RONDRIT NP LAUWERSMEER - Rondrit NP Lauwersmeer 56 km
Dat Groningen ook veel water heeft is bij de meesten minder bekend. Dat ga je vandaag ontdekken. Eerst naar Leens waar Landgoed/Borg Verhildersum je de geschiedenis van Noord-West Groningen laat zien maar waar het ook goed koffiedrinken is. Elke derde zaterdag van de maand kunt u genieten van de streekmarkt. Dan door naar de Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van Nederlands enige theemuseum, een sfeervolle theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige theewinkel. Slechts een paar kilometer verder ligt de voormalige zeehaven Zoutkamp met kleurige vissershuisjes fraai aan het Reitdiep. Nog veel meer water en ook strandjes als je langs het Lauwersmeer naar Lauwersoog fietst om daar een visje te gaan happen. Afsluitend deels binnendijks, deels buitendijks langs de Waddenzee en dwarsdoor de Westpolder terug naar Pieterburen.

GRONINGEN - Rondrit stad Groningen 28/65 km
Wilt u naast de rust en de ruimte ook nog een boeiende stad bezoeken dan mag Groningen zelf toch niet ontbreken. Het mooie is dat de stad op maar 28 km. van Pieterburen ligt én het ook nog eens een fijne afwisselende tocht is met eerst wierdedorp als Eenrum en gehuchtjes Mensingeweer en Schaphalsterzijl, waar het Winsumerdiep uitmondt in het Reitdiep. Hier stapt u op het Reitdiepveer wat ju in 15 minuutjes naar Aduarderzijl vaart. Door het dal van de Hunze, zoals het Reitdiep vroeger heette, komt u bij een icoon van de omgeving; Huiskamercafé Hammingh uit 1876 in Garnwerd. Fiets ook zeker even door de Burgemeester Brouwersstraat met maar liefst 13 rijksmonumenten of zak lekker neer op het terras van Garnwerd “aan zee”. In de sporen van de Pieterpad pelgrims fietst u vervolgens de stad Groningen binnen. Martinitoren beklimmen, Groninger Museum bezoeken, Forum, winkelen, terrassen, hofjes, Hoge der A te veel om op te noemen. Terug kan op de fiets met een rondje via mooiste dorp 2020 Winsum of u stapt op de trein naar Baflo nadat u het prachtige oude station hebt bekeken.

SCHIERMONNIKOOG - Rondrit waddeneiland Schiermonnikoog 23/65 km
Hoor de zeemeeuwen en ruik de zilte lucht van het eiland. Het Wad aan de ene kant, zandstranden van de Noordzee aan de andere. De grijs groene kleur van het helmgras zover het oog reikt, aan de horizon heel even onderbroken door de witte of de rode vuurtoren. Dat is ‘Schier’. Eén gezellig dorpje met daaromheen alleen maar fietsenpaden. Zo veel te doen en zo weinig tijd: een duik in het zoute water, lunchstop bij Paviljoen Paal 3 of De Marlijn, strandtocht naar de Balg om zeehonden te spotten, pootje baden in de Berkenplas. Het is 21 km naar de boot. Op het eiland een tochtje van 23 km heen en weer met eiland 65 km totaal. U kunt ook met de auto naar Lauwersoog en daar de boot pakken voor een dagje op Schier.

BORKUM - Rondrit waddeneiland Borkum (DE) 30 km
Aankomen op een eiland is altijd bijzonder. Zilte zeelucht, krijsende meeuwen en het brede Noordzeestrand dat om de hoek ligt te wachten. Lekker fietsen! Onderweg de Milchbuden, eenvoudige houten strandtentjes met stevige kost die u overal kunt vinden. Het fietspad aan de rand van de duinen geeft vele vergezichten op het strand en over zee. Halverwege het eiland ligt het piepkleine Ostland, met een handjevol bauernhofen en twee terrassen met ruim uitzicht over de kwelder. Dan terug via de wadkant, heel anders maar ook mooi. Misschien nog net even genieten op het terras van de muziek uit de tent op de promenade voordat je al weer terug moet naar het vasteland. Voor deze tocht naar Duitsland pakt u de boot vanuit de Eemshaven die op 33 km afstand ligt. Net te ver om heen en terug te fietsen dus dit bijzondere uitstapje begint met de fietsen achter op de auto.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: