8-daagse fietsrondreis Frankrijk - Carpe Diem in de Provence

Ontdek een van Frankrijks mooiste regio's op de fiets. Je logeert op sfeervolle plekken en fietst door de Provençaalse lavendelvelden, langs de stijlvolle paleizen van Avignon en het Romeins erfgoed in Orange en Arles.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 255 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Frankrijk, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 890
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 1090 km
Utrecht - Orange

De reis begint in de sfeervolle stad Orange, rijk aan antieke Romeinse bezienswaardigheden. Treed in de sporen van het Nederlandse koningshuis. De titel ‘Prins van Oranje’ komt hier vandaan. In het eerste hotel (dat beschikt over parkeergelegenheid) ontvang je de uitgebreide route-informatie en neem je eventueel de huurfiets in ontvangst.

Dag 2 - Reisafstand 50 km
Orange - Avignon

De eerste etappe voert langs de glooiende wijngaarden van Châtauneuf du Pape en het dal van de rivier de Rhône naar Avignon, ‘de stad van de pausen’. Breng een bezoek aan het indrukwekkende Pausenpaleis. De mooiste bezienswaardigheid in Avignon is Palais des Papes (het Pausenpaleis), het grootste gotische paleis van Frankrijk. Pausen vestigden zich in de 14e eeuw tijdelijk in Avignon, tijdens hun ballingschap uit Rome. Vooral het interieur is kleurrijk versierd met fresco’s van Matteo Giovannetti. De meeste mensen kennen wel het kinderliedje ‘Sur le Pont d’Avignon’ over dansende mensen op de brug. De betreffende brug is de middeleeuwse Pont Saint-Bénézet, een brug over de Rhône, waarvan nog maar de helft  is overgebleven en die dan ook niet meer naar de andere oever reikt. Hier werd vroeger bij een onder een van de brugbogen gevestigd café veel gemusiceerd en gedanst, vandaar het beroemde liedje.

Dag 3 - Reisafstand 55 km
Avignon - Arles

Via de typisch Provençaalse plaats Saint-Rémy-de-Provence fiets je naar Arles, de tweede belangrijkste stad van het Romeinse Rijk. Behalve haar bekendheid vanwege het Romeinse erfgoed is Arles ook de stad van Vincent van Gogh. Je verblijft hier twee nachten.

Dag 4 - Reisafstand 45 km
Dagtocht Camargue


Vandaag staat er geen verplaatsing op het programma en blijf je een extra dag in Arles. Maak verder kennis met de stad of onderneem een dagtocht naar het natuurgebied Camargue, in de Rhônedelta. Je deelt het natuurgebied, behalve met andere fietsers, ook met roze flamingo’s, zwarte stieren en de typische witte Camargue-paarden. Deze laatste zijn vooral bekend vanwege hun enorme uithoudingsvermogen. Neem een kijkje bij het roze zoutmeer Salin-de-Giraud. De fantastische - en welhaast onwerkelijke - roze kleur komt van microscopische algen die zich hier in het water bevinden. Er wordt hier nog steeds zout gewonnen.
 

Dag 5 - Reisafstand 50 km
Arles - Nîmes

De tour du jour voert via Tarascon en Beaucaire aan de Rhône naar Nîmes, waar je verschillende monumenten uit de Romeinse tijd treft. Breng onderweg een bezoek aan het kasteel van Beaucaire.

Dag 6
Nîmes - Uzès

De rit van vandaag is wellicht de mooiste van deze rondreis en voert langs het beroemde Romeinse aquaduct Pont du Gard, door een landschap met geurende lavendel, tijm en rozemarijn. De bestemming is het middeleeuwse Uzès. Le Pont du Gard is een onderdeel van een vijftig kilometer lang Romeins aquaduct uit de 1e eeuw. Badhuizen en fonteinen in de stad Nîmes werden tot de 6e eeuw van water voorzien via dit aquaduct. Het water was afkomstig uit een bron bij de plaats Uzès. De brug overspant de Gardon-rivier op een hoogte van 49 meter boven het wateroppervlak.

Dag 7 - Reisafstand 55 km
Uzès - Orange


Vandaag maak je de cirkel rond en keer je via Caderousse terug naar Orange, waar de fietstocht een kleine week geleden begon. Het landschap is weer anders dan de afgelopen dagen. Je fietst door een heuvelachtig gebied, langs wijngaarden en fruittuinen. Dit dorp ligt aan de Rhône en is bekend vanwege de grote dijk rond het dorp, gebouwd ter bescherming tegen de overstromingen die in het verleden nogal eens voorkwamen. De dijk is bijna twee kilometer lang en drie meter hoog en werd in 1856 gebouwd met natuurstenen. Er zijn maar twee ingangen naar het dorp, via twee poorten in de dijk. Op de gevel van het gemeentehuis zie je markeringen met pijlen van het waterniveau dat bij overstromingen in de 18e en 19e eeuw werd bereikt. Caderousse heeft als bijnaam ‘het groene eiland’. Door de dijk is het een afgeschermd gebied waar veel platanen groeien, waardoor het een groen eiland in de omgeving lijkt.

Dag 8 - Reisafstand 1090 km
Orange - Utrecht

Je fietsreis door een van Frankrijks mooiste regio's zit er op. Vandaag reis je naar huis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: