Langs oude spoorbanen

Voordat je de rustige Ardèche infietst over een oud spoortracé, maak je een schitterende rit in de stoomtrein Mastrou. Waar de rails ophoudt, begin je te fietsen. De oude spoorbaan is soms verhard maar meestal onverhard. Je fietst over oude bruggen, langs kleine haltes en leuke stationnetjes. Bijna nergens is de route bereikbaar voor auto’s en zonder steile stukken is dit ideaal voor kinderen. Beboste heuvels, zonnige dalen en verstilde dorpjes vormen de entourage. Je verblijft in prachtige chambres d’hôtes of kleine hotels.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 155 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Frankrijk, Ardèche rivieren en meren, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 790
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Tournon. Je overnacht in een hotelletje tussen het station en de oude binnenstad en op een steenworp van de Rhône.

Dag 2
Eerst fiets je van Tournon naar het station St Jean de Muzols (6 km). Hier stap je om 10.00 uur in de oude stoomtrein Mastrou, die je, grotendeels door de schitterende Gorge de l'Ardèche, naar het vriendelijke stadje Lamastre brengt. Hier kom je tegen 12 uur aan. Na wat rondkijken, eten en drinken fiets je Lamastre uit via het spoortracée (waar de stoomtrein vroeger ook reed).
Rustig peddel je het groene landschap in met soms fraaie uitzichten. Via een mooie brug kom je bij Le Cheylard.
Tochtinformatie: 21 km, 270 m stijgen en 180 m dalen.

Vanmiddag of morgenmiddag kan je in het centrum van Le Cheylard het boeiende museum L'Arche des Métiers bezoeken, waar je actief op zoekt kan naar het industriële heden en verleden van de streek. De entree is inclusief bij dit arrangement. 

Dag 3
Vandaag verken je de bovenloop van de Eyrieux in een duidelijk bergachtigere omgeving dan op dag 2. Om de hoogtes te kunnen overwinnen slingert het oude spoortraject spectaculair door de vallei. Vanaf het charmante plaatsje St. Martin de Valamas “freewheel” je bergafwaarts terug.
Tochtinformatie: 26 km, 400 m stijgen en dalen.

Dag 4
In de ochtend heb je tijd om le Cheylard te verkennen, een leuk klein stadje met gezellige winkeltjes. Via het oude spoor volg je vervolgens de vallei van de Eyrieux een stuk stroomafwaarts. Je komt over een onverhard oud stukje spoorweg en door een spannend tunneltje. Bij de Pont du Chervil steek je de Eyrieux over om, geleidelijk klimmend door het bos, via het dorpje Beauvene naar St. Barthelemy te fietsen.
Tochtinformatie: 19 km, 210 m stijgen en 120 m dalen.

Dag 5
Bovenop het plateau van de Ardeche kan je vandaag vooral genieten van een prachtig sub-mediterraan landschap. Je ziet in de verte de oude vulkanen van de Auvergne en komt onderweg bijna niemand tegen. Door de afstand en de ups en downs is het vandaag een pittige dag, maar onderweg kan je je hier en daar verfrissen in een beek. Je kan ook in de buurt van de accommodatie blijven en lekker gaan zwemmen in het plaatselijke zwembad, een wandeling maken of een ''apres-midi à la ferme".
Tochtinformatie: 39 km, 750 m stijgen en dalen.

Dag 6
Je daalt af naar het dal van de Eyrieux, waar je het oude spoortracée weer oppakt. Langs de rivier kom je door dorpjes waar je de overblijfselen van oude industriële activiteit ziet: groteske schoorstenen van rode baksteen en oude fabriekjes gelegen tussen het weelderig groen. Die industrie was de reden waarom de spoorbaan ooit is aangelegd. Waar de vallei zich verbreedt en de heuvels lager worden, kom je bij de volgende overnachtingsplaats.
Tochtinformatie: 21 km, 350 m dalen.

Dag 7
Korte laatste fietstocht over de oude spoorbaan die slingert door het dal van de Eyrieux, dan weer links, dan weer rechts van de rivier. Grillige granietrotsen, dorpjes en boomgaarden en tuinen met mediterraan fruit en groente wisselen elkaar af. De rivier is op sommige plaatsen te bereiken voor een zwempauze. Dezelfde weg voert je terug naar de accommodatie. Daar kan je lekker nog even het zwembad in (bij overnachting in La Combe Noire). Tochtinformatie:
30,5 km, 140 m stijgen en dalen.

Je kan vandaag ook eens de fiets laten staan om een stukje te gaan kanoën of om een avonturenpark te bezoeken.
Ook kan je per fiets een prachtig beekdal in de omgeving verkennen.

Dag 8
Na het ontbijt word je om 9.00 uur met fietsen en bagage naar Tournon gebracht om de auto op te pikken, een rit van een dik uur.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: