Fietsvakantie Frankrijk - Aveyron, Lot en Tarn

Onder Fransen is het een goed bewaard geheim, dit fantastische stukje Frankrijk. Ontdek op deze fietsreis het heuvellandschap tussen de rivieren Aveyron, Lot en Tarn en de mooie middeleeuwse dorpen en steden Saint-Antonin-Noble-Val, Villefranche de Rouergue, Figeac, Conques, Rodez en Albi. Geniet van heerlijke heuvels, prachtige valleien, adembenemende uitzichten, rustige wegen. Elke dag is er weer iets nieuws te ontdekken, ook tijdens de rustdagen. Je kunt steeds kiezen uit een lichtere of een zwaardere route.

15-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 4 van 5
Totale afstand: 435 km
Type fietsvakantie
GroepsreisRondreis
Omgeving
Frankrijk natuur
Vervoer
Bus
v.a. € 718
15 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Sawadee
Lees meer

Programma van dag tot dag

Dag 1
Startpunt Caylus. Je wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Caylus, dat vlakbij Saint-Antonin-Noble-Val ligt. Je treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping op de fiets naar het buitengewoon fraaie Saint-Antonin-Noble-Val en daar een terrasje pakken. 's Avonds schuif je aan voor het diner.

Dag 2 
Caylus - Villefranche-de-Rouergue, 48 km of 69 km. Je fietst stroomopwaarts langs het riviertje de Bonnette en arriveert in Lacapelle Livron, bij de merkwaardige Ancienne Commanderie des Templiers. Bij de kapel heb je een fantastisch uitzicht op de vallei. Na de afdaling start een 6 km lange klim en vervolgens slingert de route zich door een bosrijke omgeving in een heerlijk heuvellandschap, veelal op erg kleine wegen. De oude pittoreske dorpjes met een kerkje of een markthal die zo typisch zijn voor deze streek volgen elkaar snel op. Na ruim 60 km arriveer je bij de koninklijke bastide Villefranche-de-Rouergue, dat net als Saint-Antonin-Noble-Val aan de Aveyron ligt.
Je stijgt 657 meter en daalt 640 meter.

De langere etappe maakt nog een lusje bij Beauregard. Je fietst een stukje naar het noorden en bij Varaire krijg je fantastische uitzichten op de verder gelegen vallei van de Lot. Via Limogne en Quercy fiets je naar Laramière, waar je terugkomt op het traject van de kortere etappe.
Je stijgt 918 meter en daalt 902 meter.

Dag 3 
Villefranche-de-Rouergue, rustdag of rondrit 55 km. In het levendige oude stadscentrum van Villefranche-de-Rouergue vind je vele bezienswaardigheden: de imposante kerk Collegiale Notre-Dame, het grootste klooster van Frankrijk Chartreuse Saint Sauveur, het Chapelle des Pénitents Noirs... Ook de kleine straatjes, pleintjes en terrasjes zijn een bezoek meer dan waard.

Kies je voor de rondrit dan geniet je van de vallei van de Aveyron en het prachtige, op een heuveltop gelegen dorpje Najac. In het oude centrum met zijn kleine straatjes, pleintjes en kerkjes kun je genieten van een welverdiend terrasje. Boven het dorp schittert het kasteel uit de 13de eeuw.
Je stijgt (en daalt) 1004 meter.

Dag 4
Villefranche-de-Rouergue - Figeac, 62 km of 87 km. Vandaag verlaat je de rivier de Aveyron. Na een lange klim van 7 km en nog 2 klimmetjes van 2,5 km bereik je Villeneuve, een pittoreske bastide met een erg mooie toren. Tussen Ambeyrac en Capdenac fiets je in de vallei van de Lot. Na de brug over de rivier krijg je nog een pittige slotklim naar Lunan en via een afdaling bereik je de camping bij Figeac.
Je stijgt 926 meter en daalt 975 meter.

De langere etappe gaat na Villeneuve meer westwaarts en zoekt de rivier de Lot op bij Salvagnac Cajarc. De vallei is hier op haar mooist en de route kent vele uitzichtpunten. Bij Ambeyrac kom je terug op het traject van de kortere etappe.
Je stijgt 1290 meter en daalt 1341 meter.

Dag 5 
Figeac, rustdag of rondrit, 49 km. Ook Figeac is weer een prachtige stad met vele oude gebouwen, smalle straatjes en pleintjes. Bezienswaardig zijn bijvoorbeeld Place Vival, Place des Écritures, Église Notre Dame du Puy en de Église Saint Sauveur. Natuurlijk kun je vandaag ook gewoon lekker luieren aan de rand van het zwembad.

Liever op de fiets? De rondrit start met een 4 km lange klim en een afdaling naar de rivier de Célé. Daarna begint er een erg lange klim (15 km). Het tweede deel van de rondrit daal je vooral af, met hele mooie uitzichten op de valleien. Onderweg kun je het middeleeuwse dorpje Cardaillac bekijken. Voordat je de camping bereikt, kun je nog Figeac bezoeken of er genieten van een welverdiend terrasje.
Je stijgt (en daalt) 884 meter.

Dag 6 
Figeac - Conques, 55 km of 80 km. Je start de etappe met een 4 km lange klim en na 10 km krijgt je nog een tweede, gelijkwaardige klim te verwerken. Daarna volgt een afdaling met fantastische uitzichten op de vallei van de Lot. Je volgt de rivier ruim 20 km tot even voor Grand Vabre. Na een aantal pittige klimmetjes volgt een afdaling, waarbij je een magnifieke zicht hebt op het tegen een steile helling gelegen, middeleeuwse Conques.
Je stijgt 1001 meter en daalt 958 meter.

De langere variant brengt je via pittig klimwerk bij Maurs. Onderweg krijg je prachtige uitzichten op de verder gelegen valleien van de Célé en de Lot. In het middeleeuwse Maurs kun je de 14e eeuwse abdij van Saint Césaire bezoeken of genieten van een welverdiend terrasje. Daarna fiets je naar de Lot, waar je op het traject van de kortere etappe komt.
Je stijgt 1590 meter en daalt 1536 meter.

Dag 7
Conques, rustdag of rondrit, 55 km. Je kunt weer kiezen vandaag. Fietsen, zwemmen, luieren, het stadje bezoeken? Conques is een belangrijke stopplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het dorpje ligt tegen een steile helling en heeft mooie oude vakwerkhuizen met leistenen daken. Heel mooi is ook de imposante Romaanse abdijkerk Sainte Foy.

De pittige rondrit met veel klimwerk brengt je in de heuvels ten oosten van Conques. Na een eerste steile klim daal je af naar de Lot en alweer krijgt je prachtige uitzichten op deze vallei. Je fietst langs de rivier naar Entraygues. Het middeleeuwse stadje huisvest een bijzondere 13de eeuwse brug en een kasteel maar is tevens een ideale plaats om een terrasje te pakken. Daarna is het klimmen geblazen, met 3 langere klimmen. Ook hier zijn de uitzichten weer de beloning. Onderweg passeer je Sénergues, een kleine dorpje met een kasteel. Er wacht een lange afdaling en op het einde van deze fantastische rondrit kun je nog Conques bezoeken.
Je stijgt (en daalt) 1234 meter.

Dag 8 
Conques - Rodez, 65 km, 72 km of 81 km. De twee kortste varianten van deze etappe kennen een rustige aanloop. Je fietst stroomopwaarts in de valleien van de Dourdou en de Duzou. In de dorpjes Pruines en Mouret is er een kasteeltje. Nadat je de rivier de Dourdou hebt overgestoken, start een 6 km lange klim. Daarna blijft de route op en neer gaan. Je fietst door kleine middeleeuwse dorpjes. Na 51 km krijgt je de eerste uitzichten op het grotere Rodez. Om de drukte te vermijden, fiets je om de stad heen naar de camping aan de rivier de Aveyron.
Je stijgt 1214 meter en daalt 900 meter.

De iets langere etappe maakt na Pruines een ommetje via Villecomtal. In deze 13e eeuwse bastide kun je het kasteel en de oude straatjes bezoeken of genieten van een terrasje.
Je stijgt 1284 meter en daalt 982 meter.

De langste variant start met een pittige klim naar de Point de Vue du Bancarel, waar je een geweldig uitzicht hebt op Conques. Bij St Cyprien kom je terug op de routes van de kortere etappes.
Je stijgt 1668 meter en daalt 1556 meter.

Dag 9 
Rodez, rustdag of rondrit, 47 km. De grote stad Rodez huisvest een prachtig historisch centrum, gelegen op een heuveltop. De kathedraal Notre Dame domineert de stad met zijn 87 meter hoge toren. Er zijn enkele goede musea (vooral het Musée Soulages is een aanrader).

De rondrit brengt je via een drietal klimmetjes naar het hoger gelegen Lac de Pont de Salars. Je kunt in het stuwmeer een frisse duik nemen of bij het stadje genieten van een terrasje. Na het verlaten van het meer klim je nog een klein stukje verder en via een 13 km lange afdaling, met erg mooie uitzichten op Rodez en de weidse omgeving, bereik je opnieuw de camping.
Je stijgt (en daalt) 713 meter.

Dag 10 
Rodez - Villefranche-de-Panat, 54 km, 66 km of 73 km. Een rit door een open landschap brengt je via het Lac de Pareloup naar het Lac de Villefranche-de-Panat. Het eerste deel van de etappe kent behoorlijk wat klimwerk. Bij het stuwmeer van Pareloup kun je zwemmen of genieten van een terrasje. Het laatste deel gaat op en neer over kleine wegen. Na 54 km bereik je de camping aan het stuwmeer van Villefranche-de-Panat.
Je stijgt 1009 meter en daalt 811 meter.

De langere etappes gaan verder langs het Lac de Pareloup tot bij Salles Curan. Daarna kom via een prachtig bos weer op het traject van de kortere etappe.
Bij het Lac de Villefranche-de-Panat kun je ook nog een extra ommetje maken. Je fietst dan om het meer heen en bereikt de camping via het stadje Villefranche-de-Panat.
Je stijgt 1193 of 1271 meter en daalt 997 of 1067 meter.

Dag 11
Villefranche-de-Panat, rustdag of rondrit 70 km. Je kunt zwemmen in het stuwmeer of in het zwembad van de camping. Lekker lui! De rondrit van vandaag is pittig. Na enkele korte klimmetjes start een lange afdaling met erg mooie uitzichten op de Gorges des Raspes du Tarn. Je volgt daarna de rivier de Tarn tot aan Saint-Rome-de-Tarn, een leuk historisch plaatsje met restaurantjes en terrasjes. De terugweg loopt ook door de vallei van de Tarn, maar dan ietsje verder van de rivier. Een flinke klim brengt je bij de dorpjes St Victor en Melvieu. De slotklim naar Villefranche-de-Panat is stevig (ruim 8 km, waarvan 5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%).
Je stijgt (en daalt) 1499 meter.

Dag 12 
Villefranche-de-Panat - Aiguelèze, 90 km of 99 km. In het eerste deel van deze etappe zitten enkele korte klimmetjes maar na 40 km zet je de afdaling in naar de rivier de Tarn. Daarbij krijgt je prachtige uitzichten op de vallei en de weidse omgeving. Het pittoreske Ambialet is een ideale plaats om even te bekomen van de inspanningen. Daarna volg je de Tarn tot aan Albi via de bewegwijzerde Véloroute Vallée du Tarn. Je doorkruist de stad en fietst langs de imposante kathedraal. Vervolgens fietst je verder in de vallei van de Tarn naar Aiguelèze.
Je stijgt 785 meter en daalt 1383 meter.

De langere etappe maakt een ommetje via Réquista. Na een mooie afdaling met prachtige uitzichten op de vallei van de Tarn fiets je langs de rivier via Ambialet naar Albi en Aiguelèze.
Je stijgt 805 meter en daalt 1400 meter.

Dag 13 
Aiguelèze, rondrit 30, 38 of 51 km. De korte en relatief vlakke rondrit voert je naar Gaillac. De middeleeuwse stad is bekend door zijn wijn en door de Benedictijner abdij van Saint Michel, gesticht in 972. In de levendige binnenstad kun je genieten van een terrasje. Vervolgens fiets je naar het 13de eeuwse kasteel van Mauriac. Via het kleine, pittoreske dorpje Sénouillac keer je terug naar de camping.
Je stijgt (en daalt) 265 meter.

De langere rondritten brengen je terug naar Albi. De stad heeft 50.000 inwoners en je vindt hier allerlei leuke winkels. De kathedraal Sainte Cecile domineert het oude centrum. Het gotische bouwwerk aan de Tarn werd gebouwd tussen 1282 en 1480 en is het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Ook de 12e eeuwse Pont Vieux is bijzonder. Nog een tip: in het voormalig bisschoppelijk paleis Palais de la Berbie zit het Musée Toulouse Lautrec. Je keert via de route van de vorige dag terug naar de camping.
Je stijgt (en daalt) 333 meter.

Als je kiest voor het langste traject ga je na het bezoek aan Albi via een zuidelijke route terug naar de camping. Je fietst door een uitdagend heuvellandschap met een opeenvolging van korte maar erg pittige klimmetjes.
Je stijgt (en daalt) 630 meter.

Dag 14 
Albi - Caylus, 71 km. De laatste etappe voert je van de Tarn weer terug naar de Aveyron. Je fietst door een mooi heuvellandschap met land- of wijnbouw en pittoreske dorpjes. Na 24 kilometer start een 10 km lange klim door een erg mooie, bosrijke omgeving. Een afdaling met fantastische uitzichten op de vallei van de Aveyron brengt je bij de rivier. Je fietst door de magnifieke Gorges de l’Aveyron, een meer dan waardige afsluiting van deze reis. Via het pittoreske Saint-Antonin-Noble-Val bereik je de camping bij Caylus.
Je stijgt 934 meter en daalt 878 meter.

Dag 15 
Vertrek naar Nederland. Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus 's avonds vertrekt naar Nederland.     

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: