Fietsvakantie Frankrijk (Kampeer) - Bourgondië

Bourgondië? Smullen! Ontspannen genieten van het goede leven, heerlijk eten, fantastische wijn. Je fietst over rustige, redelijk vlakke weggetjes. Goed bewegwijzerde, autovrije VoiesVertes (groene paden) leiden je over glooiende heuvels langs wijngaarden van de befaamde bourgognewijnen. En dat alles op net 800 km van Utrecht.

15-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 3 van 5
Totale afstand: 435 km
Type fietsvakantie
Van hotel naar hotel, Groepsreis, Rondreis
Omgeving
Frankrijk, Bourgondië van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Bus, Eigen vervoer
v.a. € 795
15 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Sawadee

Programma van dag tot dag

Dag 1 Startpunt Macon
Je wordt in de loop van de middag verwacht op de camping in Macon waar je de begeleiders en de overige deelnemers treft. De camping heeft een heerlijk zwembad en ligt aan de rivier de Saône vlak bij een watersportcentrum en jachthaven. een strandje met een meer. Ook de stad Macon is een bezoek waard.

Dag 2 Macon - Cluny 44 of 60 km
De eerste etappe start met een fietspad langs de Saône. Na 13 km verlaat je de grote rivier en worden de eerste klimmetjes onder de wielen geschoven. Je fietst daarbij op kleine wegen door een licht glooiend landschap met dorpjes en de voor de streek kenmerkende wijngaarden. Na Igé waar je even kunt genieten van een terrasje volgt de Col de la Croix Montmain (501 m). Na de top, gelegen in een prachtige bosrijke omgeving is het enkel nog afdalen naar de camping bij Cluny. Je stijgt 550 meter. 

Dag 3 Cluny (rondrit 28 of 45 km)
Korte route: Je fietst via de Voie Verte, een fietspad aangelegd op een voormalige spoorweg naar Cormatin, een gezellig plaatsje met terrasjes en een middeleeuws kasteel met tuinen. Na een bezoek keer je terug via hetzelfde traject. Je stijgt 100 meter. 

Dag 4 Cluny, rustdag of rondrit Berzé le Châtel (15 km)
Een fietspad waarbij je langzaam hoogte wint brengt je bij de Tunnel du Bois Clair, een 1.6 km lange oude spoorwegtunnel die nu enkel door fietsers gebruikt wordt. Vervolgens gaat het middels een 700 m pittig klimmetje naar het kasteel van Berzé le Châtel. Na een bezoek gaat je onmiddellijk weer klimmen, 1.7 km waarvan de eerste 700 m alweer pittig zijn. Vergeet niet achterom te kijken want er zijn prachtige zichten op het kasteel. Na de top is het enkel nog afdalen waarbij je geniet van de mooie uitzichten op de vallei en het stadje Cluny.

Dag 5 Cluny - Dompierre les Ormes, (36, 48 of 63 km)
Veel klimwerk op smalle fietsvriendelijke weggetjes door een bosrijke omgeving of tussen de weilanden met af en toe een klein dorpje kenmerkt deze etappe door het heuvellandschap van de zuidelijke Bourgogne.
Kortste route: Na het verlaten van Cluny ga je in 2 stapjes klimmen naar een hoogte van 500 m. Een tweede lange klim brengt je bij Butte de Suin, een top gelegen op bijna 600 m, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de dag. Bij het kerkje daterende uit de 11de eeuw en het reusachtig Mariabeeld krijgt u een fenomenaal uitzicht op deze streek. Na de afdaling volgen nog wat kortere klimmetjes alvorens te arriveren bij Dompierre les Ormes en zijn camping. Je stijgt 800 meter.
Iets langere route: Bij Sivignon maak je een noordelijk lusje en krijgt daarbij 2 extra korte klimmetjes voorgeschoteld alvorens naar Butte de Suin te klimmen. Als je bij de camping arriveert staan er meer dan 1000 hoogtemeters op de teller. 
Langste route: De route loopt nog wat noordelijker en kent een opeenvolging van klimmetjes. Na St Bonnet de Joux, een groter dorp waar je even kunt bijkomen van de inspanningen ga je op zoek naar Butte de Suin, ook bij dit traject het hoogste punt van de dag. Met meer dan 1250 hoogtemeters mag dit zeer zeker een zware etappe genoemd worden.

Dag 6 Dompierre les Ormes, rondrit (37 of 56 km)
Korte route: Pittige klimmetjes, prachtige stukjes bos, kleine weggetjes tussen de weilanden en tal van gehuchtjes zijn de ingrediënten van deze rondrit door het heuvellandschap ten oosten van Dompierre les Ormes. Het rondje is slechts 37 km maar kent ook 750 hoogtemeters. De inspanningen worden ruimschoots beloond met de vele prachtige uitzichten op valleien en achterliggende heuvels. 
Lange route: Na 10 km verlaat je het traject van de korte rondrit en start de 6 km lange klim naar Tramayes. Even later bereik je St Point. Hier bevindt zich het Château de Lamartine en een romaans kerkje met de graftombe van de bekende gelijknamige Franse dichter en staatsman. Maar ook een frisse duik in het meer behoren tot de mogelijkheden. Er start een tweede lange klim met fantastische uitzichten alvorens af te dalen naar Clermain waar je terug op de route komt van de kortere rondrit. Je overwint in 56 km bijna 1250 hoogtemeters. 

Dag 7 Dompierre les Ormes - Paray le Monial (42 of 69 km)
Korte route: De derde etappe start met een 3 km lang maar niet zo steil klimmetje waarna een lange afdaling volgt. Je fietst door een overwegend veeteeltgebied met kleine gehuchtjes soms enkel bestaande uit een grote boerderij. Halverwege is er het grotere Charolles waar je het museum gewijd aan de lokale kunst in de oude priorij kunt bezoeken, de oude binnenstad kunt bewonderen of gewoonweg even bijkomen op een terrasje. Het tweede gedeelte loopt door een gelijkaardig licht glooiend landschap. Als afsluiter doorkruis je Paray le Monial alvorens de nabijgelegen camping op te zoeken. 
Lange route: Na Charolles gaat de route verder naar het noorden. Ook hier fiets je door een vergelijkbaar licht glooiend landschap met onderweg 2 kastelen (niet open voor bezoek) en tal van kleine pittoreske dorpjes met hun typische kerkjes. Via Paray le Monial bereik je ten slotte de nabijgelegen camping.

Dag 8 Paray le Monial, rondrit Digoin (25, 40 of 64 km)
Korte route: De Voie Verte, een fietspad langs het Canal du Centre brengt je bij Digoin en zijn Pont du Canal. Het bevaarbare aquaduct overbrugt hier de Loire, een erg merkwaardig bouwwerk daterende uit de 19de eeuw. Het nabijgelegen museum ObservaLoire vertelt je meer over de Loire en zijn kanalen. In het stadje kun je de Église Notre Dame bezoeken en tevens genieten van een terrasje. Terugkeren doe je via hetzelfde traject. Je stijgt 100 meter
Iets langere route: Via een relatief vlakke route door de weilanden afgewisseld met stukjes bos of een klein dorpje bereik je na 27 km Digoin, met zijn Église Notre Dame en Pont du Canal. Via de Voie Verte, een fietspad langs het Canal du Centre keer je terug naar de camping bij Paray le Monial. Je stijgt 200 meter
Lange route: Een langere route met dezelfde ingrediënten laat je een stukje verder naar het noordwesten fietsen. Bij Rigny sur Arroux start een 10 km lange onregelmatige met niet echt steile klim, eerder vals plat. Daarna volgen nog een aantal kortere klimmetjes alvorens je Digoin bereikt. En het vlakke fietspad langs het Canal du Centre brengt je terug bij Paray le Monial. Je stijgt 550 meter.

Dag 9 Paray le Monial - La Clayette (42 of 63 km)
Korte tour: Je doorkruist opnieuw het licht glooiende landschap van de zuidelijke Bourgogne. Na enkele korte hellingen start een 5.6 km lange maar niet zo steile klim. Bij de top zijn er fantastische uitzichten op de lappendeken van weilanden begrensd met haagjes. Hier graast de Charolais, het bekende runderras van de streek. Na de afdaling is er een gelijkaardige klim van 3.6 km en via tal van kleine gehuchtjes fiets je naar het Château de Drée, een kasteel daterende uit de 17e eeuw met fraaie tuinen. Ten slotte gaat het via het kasteel van La Clayette en de binnenstad naar de nabij gelegen camping. Je stijgt 550 meter
Lange route: Na 10 km is er de keuze voor een zuidelijker traject. Deze route is niet alleen langer, maar kent bijna dubbel zoveel hoogtemeters. In Anzy le Duc is er de mooie romaanse kerk. Een 3 km lange klim brengt je in Semur en Brionnais waar je de kerk, het kasteel en de oude dorpskern kan bezoeken. Vervolgens loopt de route door een mooi stukje bos en bij het verlaten ervan zijn er fantastische uitzichten op de weidse omgeving. Na een 6 km lange maar niet zo steile klim kun je in St Christophe en Brionnais op een terrasje even bekomen van de inspanningen. Ook nadien blijft het op en neer gaan om uiteindelijk met bijna 1000 hoogtemeters op de teller doorheen de hoofdstraat van La Clayette te fietsen.

Dag 10 La Clayette, rondrit Charlieu (48 km)
De rondrit kent een mooi begin met fantastisch uitzichten op de weidse omgeving. Er volgen enkele korte klimmetjes alvorens af te dalen naar het grotere Charlieu. In de stad kun je de uit 9de eeuw daterende Benedictijner Abdij, de middeleeuwse kerk en 2 musea bezoeken of gewoonweg genieten van een terrasje. Terugkeren doe je over een licht heuvelachtig parcours op kleine wegen tussen de vele weilanden. Je stijgt 650 meter.

Dag 11 La Clayette - Matour (39, 41 of 57 km)
Korte route: Bij het verlaten van La Clayette zoek je meteen de kleine en bij momenten erg smalle weggetjes op. Weilanden wisselen zich af met stukjes prachtig bos of een kleiner dorpje. Het traject kent een opeenvolging van korte klimmetjes doch geen van alle zijn echt steil te noemen. Na 25 km bereik je het hoogste punt van de dag, net geen 600 m. En even later overschrijd je de Col de la Croix d’Auterre (556 m). Het blijft nog wat op en neer gaan alvorens af te dalen naar Matour en zijn camping. Je stijgt 700 meter.    
Iets langere route: Ook bij dit traject fiets je bij het verlaten van La Clayette meteen op kleine wegen met erg mooie uitzichten op de lager gelegen valleien en twee imposante spoorwegviaducten. Even voor Mussy sous Dun start de erg pittige en 5 km lange klim naar de Montagne de Dun (695 m). De Romaanse Kapel op de heuveltop (721 m) is een fantastisch uitzichtpunt. Een steile afdaling brengt je bij het kasteel van Chevannes (niet open voor bezoek). En even later in Châtenay kom je op de route van de kortere etappe. Na een top van net geen 600 m en de Col de la Croix d’Auterre (566 m) blijft het nog wat op en neer gaan alvorens af te dalen naar Matour en de camping. Je stijgt 900 meter.
Lange route: Indien je na de Montagne de Dun nog zin hebt in meer klimkilometers kun je bij St Racho een lus naar het zuiden maken. Hierbij krijg je vier korte maar bij momenten pittige klimmetjes te verwerken. Maar de uitzichten op het heuvellandschap zijn indrukwekkend te noemen. Na Chatenay kom je op de route van de kortere etappes. Na een top van net geen 600 m en de Col de la Croix d’Auterre (566 m) blijft het nog wat op en neer gaan alvorens af te dalen naar Matour. Je stijgt 1150 meter.

Dag 12 Matour, rondrit Mont St Cyr (26 km)
Na Matour bevind je je meteen op erg kleine wegen met mooie uitzichten. Je ziet het kasteel van Audour en langs kleine gehuchtjes ga je langzaam hoogte winnen. Bij Montmelard start de pittige 3 km lange klim naar de Mont St Cyr (771 m), het hoogste punt in de zuidelijke Bourgogne. Het uitkijkpunt biedt een spectaculair 360° panorama. Op een heldere dag kunt je zelfs de Alpen zien. Van bij de top is het enkel nog afdalen naar de camping.

Dag 13 Matour, rondrit Mont St Rigaud (42 of 49 km)
Korte route: Na de start krijg je vrijwel meteen een eerste helling geserveerd. Na St Bonnet des Bruyères gaat de weg opnieuw stijgen en via de Col de Champ Juin (744 m) klim je op een klein wegje in een bosrijke omgeving naar de top van de Mont St Rigaud (1012 m). Deze 10 km lange klim brengt je niet alleen bij het hoogste punt van deze reis. De uitkijktoren kent ook een fantastisch 360° panorama. Tijdens de afdaling krijg je Col de Patoux (915 m) en Col de Crie (622 m) cadeau. In Monsols kun je genieten van een terrasje alvorens aan het laatste deel aan te beginnen. Er resten nog 2 klimmetjes, de eerste naar St Christophe is slechts 1.3 km maar meer dan pittig te noemen. En uiteindelijk brengt een mooie afdaling je terug in Matour. 
Lange route: Na Mont St Rigaud daal je via de Col de Patoux (915 m) en de Col de la Croix d’Ajoux (853 m) verder af naar Chénelette met nog meer prachtige uitzichten op de weidse omgeving. Vervolgens brengt een 3 km lange klim je bij de Col de Crie (622 m) waar je terug op de route van de kortere rondrit komt.

Dag 14 Matour - Mâcon (50 of 56 km)
Korte route: Een kort klimmetje en een mooie afdaling zijn de eerste feiten van de dag. Vervolgens start de 10 km lange klim naar de Col du Grand Vent (615 m). Je daalt af naar Serrières en ziet de eerste wijngaarden. De weg gaat weerstijgen en via een prachtig stukje bos bereik je de Col de la Grange du Bois (523 m). Na de top zijn er fantastische uitzichten op de rotspunten van Vergisson en Solutré, die ontstaan zijn door een merkwaardig natuurfenomeen. Even later bevindt je je bij de voet van de Roche de Solutré. Een fikse wandeling brengt je bij top en ook hier kun je weer genieten van de uitzichten. Ten slotte fiets je via een goed bewegwijzerde fietsroute naar en door het drukke Mâcon, gelegen aan de brede rivier de Saône. Je stijgt 70 meter
Lange route: Je maakt na de Col du Grand Vent een ommetje via het 14de eeuwse kasteel van Pierreclos, gelegen te midden van de wijngaarden. Vervolgens gaat het naar Serrières waar ujeterug op het route van de kortere etappe komt. Je stijgt 800 meter.

Dag 15 Vertrek naar Nederland
Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus 's avonds naar Nederland vertrekt.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: