Fietsvakantie Fietsen langs landingsstranden - 6 dagen

Je begint je fietstocht door Calvados in Bayeux, een juweel van een stadje, met fraaie musea en kathedraal. Al snel fiets je naar de kust, waar je de Amerikaanse, Britse en Canadese landingsstranden van D-Day op 6 juni 1944 bezoekt. De herinneringen aan deze bepalende gebeurtenis in de Europese geschiedenis zijn niet te missen. Over jaagpaden en oude spoorlijntjes langs de rivier de Orne, bereik je Caen en het Normandische binnenland. Graanvelden en mooie valleitjes met oude houtwallen en landhuizen wisselen elkaar af.

6-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 156 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Frankrijk, Normandië kust, grote steden, historische plekken, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 695,- Vanafprijs p.p.
6 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in het fraaie centrum van Bayeux. Bijna alle andere steden in Normandie zijn na de invasie in 1944 zwaar beschadigd. Omdat de Engelsen Bayeux al in de ochtend na de landing konden innemen, is het middeleeuwse centrum ongeschonden uit de strijd gekomen. Je kunt heerlijk slenteren door steegjes vol winkeltjes of langs de rivier de Aure die door het centrum stroomt.

Dag 2
Fietstocht: 48.5 km ( 31,7 km, zonder Omaha Beach)
Vanuit Bayeux volg je de uitgepijlde fietsroute naar de kust. Geleidelijk dalend kom je door lieflijke valleitjes en langs grote landhuizen in het typische bocage-landschap met houtwallen. Je kan rechtstreeks naar Port-en-Bessin fietsen, of via een omweg naar Omaha Beach, waar de Amerikanen zware verliezen hebben geleden om aan land te komen. Van de serene begraafplaats met uitzicht over zee, word je stil. Via smalle weggetjes met nauwelijks verkeer, maar wel wat kuitenbijtertjes, kom je in het vissersplaatsje Port-en-Bessin. Via Batteries de Longues, een belangrijke punt in de Duitse afweer, gaat het over mooie gravelpaden bovenlangs de klifkust bij Cap Manvieux naar Arromanches, in 1944 het hart van de Britse sector Gold Beach. Arromanches ligt beschut aan het strand en was van doorslaggevende betekenis bij de invasie, omdat hier een kunstmatige haven is aangelegd.

Dag 3
Fietstocht: 35 km
Nadat je misschien een van de musea in Arromanches hebt bekeken fiets je verder over de Véloroute Littoral. Na de Promenade van Asnelles, waar je letterlijk boven het strand fietst, verdwijnt de route in het glooiende binnenland. Bij Juno Beach, de Canadese sector van de landingsstranden, kom je terug aan de kust. Vanaf vissersplaats Courseulles-s-Mer fiets je grote stukken direct langs het strand over promenades in de opeenvolgende badplaatsen, soms door rustige straten wat verder landinwaarts. Ouistreham is in de zomer een drukke badplaats, waar het voor een avondje prima toeven is.

Dag 4
Fietstocht: 37,5 of 40 km.
Van Ouistreham verlaten we de kust definitief en nemen een stil en vlak fietspad langs het Canal de Caen à la Mer dat ons naar het hart van Caen brengt. Na de invasie grotendeels verwoest, is de stad modern opgebouwd. In het centrum veel water waar de rivier de Orne, het kanaal en de jachthaven samen komen. Je kan een bezoek brengen aan het hooggelegen Chateau, waar je in alle rust over de omgeving uitkijkt. Voor de liefhebbers zijn er nog twee enorme abdijen te bezoeken, maar ook moderne architectuur.
De route gaat verder over een oud spoorlijntje langs de rivier de Orna. Heerlijk rustig fietsen, de stad uit en het Normandische platteland in. Het venijn zit aan het eind, met een stief klimmetje naar de landelijk gelegen chambres d'hotes.

Dag 5
Fietstocht: 52,5 of 58,5 km.
Vandaag de koninginnenrit, met een paar flinke beklimmingen, door Normandisch landbouwgebied.  Eerst door het dal van de Ajon, gevolgd door een klim naar het regionale centrum Villers-Bocage, het hoogste punt van deze trip op 160m boven zeeniveau. Gelukkig is hier een goede bakker om aan te sterken. Vanaf nu volg je de Véloroute die van Mont-Saint-Michel naar Bayeux loopt. Een perfect gemarkeerde route over smalle, glooiende weggetjes, meer omlaag dan omhoog. De imposante Abbaye St.Martin de Mondaye, met zijn fraaie tuin, nodigt uit tot afstappen. Het duurt dan niet lang meer voor je het historisch centrum van Bayeux binnenrolt.

Dag 6
Einde van het arrangement.
Bayeux is zeker de moeite waard om een dag langer te blijven.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: