5-daagse fietsrondreis langs Giethoorn en door Drenthe

Nergens anders in Nederland vind je zoveel fietskilometers als in Drenthe, de fietsprovincie bij uitstek! Maak ook een uitstapje naar Giethoorn, het Venetië van het noorden.

5-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 1 van 5
Totale afstand: 230 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Nederland, rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 359
5 dagen
Prijzen en data
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 113 km - Utrecht - Zwartsluis
Vandaag kom je aan in Zwartsluis. Het stadshart draagt nog altijd het stempel van een oude Zuiderzeehaven met een stedelijk karakter. 's Avonds geniet je in het Hotel Zwartewater (of gelijkwaardig) van een heerlijk diner. Loop na aankomst nog wat rond en ontdek het historische Zwartsluis. Veel kleine ambachtelijke bedrijfjes zijn hier tot bloei gekomen. Nog steeds neemt de scheepvaart, dankzij de goede vaarverbindingen, een grote plaats in.

Dag 2 - Reisafstand 58 km - Rondrit door Nationaal Park Weerribben-Wieden
De fietsroute voert door het Nationaal Park Weerribben-Wieden, een ongerept natuurgebied met moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden. Ook verken je de voormalige Zuiderzeevesting Blokzijl. Je overnacht weer in je hotel in Zwartsluis. Schijn bedriegt altijd en elke meter grond in Weerribben-Wieden is door de mens gemaakt. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied met waardevolle moerasnatuur. Het dorpje Jonen, langs de route, is alleen per fiets of met de boot te bereiken. Bijzonder is dan ook het pontje bij Jonen waar je gebruik van maakt. Rond lunchtijd kom je door het dorpje Blokzijl. Dit dorp begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. Wie langs de havenkolk van Blokzijl loopt, merkt dat de sfeer en de tradities zijn blijven hangen. De schilderachtige straatjes en gezellige terrasjes aan het water zijn zeker een bezoekje waard! Indien je gebruik maakt van een huurfiets ontvang je de vandaag rond 10.00 uur.
 

Dag 3 - Reisafstand 57 km - Giethoorn - Diever/Dwingeloo
Vandaag geef je je bagage af bij de receptie; deze wordt later afgeleverd bij het hotel in Diever of Dwingeloo waar je overnacht en dineert. De route gaat via Giethoorn en Vledder naar Nationaal Park de Drents-Friese Wold en je hotel. Na ongeveer acht kilometer fietsen gaat de route door Giethoorn. Een absolute aanrader is het om met een rondvaart of een fluisterbootje dit dorp vanaf het water te verkennen. Daarna gaat de route langs een aantal leuke musea. Bij Taman Indonesia vind je een verzameling van bijzondere dieren uit Indonesië. Of ga naar het museum Valse Kunst in Vledder, waar je aan de hand van een unieke verzameling valse kunst leert over de technieken, materialen en trucs die de vervalsers gebruiken. Aan het einde van de middag fiets je het Nationaal Park Drents-Friese Wold binnen, bijna bij je eindbestemming.
 
Dag 4 - Reisafstand 56 km - Rondrit door Nationaal Park Drents-Friese Wold
Een mooie rondrit door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Met meer dan zesduizend hectare is het een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land. Aan het einde van de rondrit fiets je weer terug naar je hotel. Al zo’n vijfduizend jaar bepalen mensen, samen met de oerkrachten van water en wind, het landschap tussen Diever en Appelscha. Ze kapten bossen, lieten veel schapen op de heide grazen, groeven veen af en planten bomen om het stuivende zand in toom te houden of om het hout te verkopen. De Drentse oernatuur van ooit werd een kleinschalig boerenlandschap met akkertjes, bossen, stuifzanden, heidevelden, vennen en een meanderende beek.
 

Dag 5 - Reisafstand 58 km - Nationaal Park Dwingelderveld - Zwartluis
Vrijwel direct nadat je bent opgestapt fiets je door het Nationaal Park Dwingelderveld. Aan het einde van de tocht kom je weer aan bij het hotel in Zwartsluis. Nog even je koffer ophalen - die je vanochtend hebt afgegeven - en dan aanvaard je terugreis. Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst twee schaapskudden met herders die de heide in conditie houden. Via de fietspaden kun je de natuur zelf ontdekken. Dankzij een Europese subsidie heeft Natuurmonumenten dit gebied kunnen herstellen, zodat de kwaliteit van de natuur optimaal is geworden. Dat is niet alleen prettig voor de dieren en planten in het gebied, maar ook voor omwonenden en toeristen. In de loop van de middag fiets je door Meppel langs het Drukkerijmuseum. De machines zijn iedere dag in beweging en het museum is nog volop in bedrijf. Ervaar zelf hoe het was om te werken met oude ambachtelijke technieken, zoals het zetten van een tekst met loden letters. Sta als een boekdrukker achter de stampende drukpersen en schep je eigen papier. Er worden dagelijks (behalve op zaterdag) uitleg gegeven door enthousiaste vrijwilligers en er worden demonstraties gegeven terwijl zij aan het werk zijn. Indien je gebruik maakt van een huurfiets wordt deze rond 17.00 uur opgehaald.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: