van Merano naar het Gardameer

De ideale vakantie voor gezinnen die graag fietsen in de bergen, maar die bergen liever niet óp willen fietsen. In de fraaie gletsjerdalen van Südtirol/Alto Adige en Trentino ligt een strak geasfalteerd, vrijwel autovrij fietspad. Vanuit de bergen daal je af naar de oevers van het Lago di Garda op 65 meter. Onderweg passeer je bergdorpjes, eindeloze appelboomgaarden, charmante wijnstadjes en fraaie Italiaanse steden Bolzano en Trento. Ben je het fietsen moe, dan bezoek je het kasteel in Merano of Ötzi in Bolzano. Eindpunt is het stadje Riva del Garda aan de noordoever van het azuurblauwe Gardameer. Je overnacht in zorgvuldig geselecteerde, fietsvriendelijke hotels met vervoer van je bagage.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 1 van 5
Totale afstand: 145 km
v.a. € 877
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP
Lees meer

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Merano. Als je bijtijds arriveert kun je vandaag al lekker flaneren op de fraaie boulevard van dit mondaine kuuroord. Of ga shoppen in de smalle straatjes in de binnenstad.

Dag 2
Start rustig met een leuke korte rondrit naar het 'Sissikasteel' Schloss Trautmannsdorf. Beetje klimmen, beetje dalen. Precies goed om aan het fietsen hier te wennen. Je kunt Schloss Trautmannsdorf bezoeken. Echt een aanrader, ook voor kinderen. Schitterende tuinen met tal van weergaloze uitzichten op de bergen rondom Merano. Je fietst door wijngaarden tot aan het kasteel. Terug via de romantische Sissiweg langs tal van kleine barretjes en ijssalons. Of neem de stoeltjeslift naar het boven Merano gelegen gehucht Tirol en bezoek het kasteel. Pak een terrasje in de binnenstad.
Fietstocht: 8,5 km

Dag 3
Vandaag een heerlijke fietstocht naar de stad Bolzano. Geen klimmetjes, je rolt bijna vanzelf over de prima gemarkeerde route langs de Adige naar je eindbestemming. Je peddelt door uitgestrekte appelboomgaarden door het brede gletsjerdal. Onderweg een verkoelende dip in een natuurzwembad of actie in het klimbos van Terlan. Even verderop bereik je het tweetalige Bolzano, je verblijfplaats voor de komende 2 nachten. In het oude en gezellige centrum vind je meerdere mooie pleinen.
Fietstocht: 36 km, 100 m stijgen, 130 m dalen 

Dag 4
Vandaag hoef je lekker niets. Maar Bolzano is een erg leuke stad om rond te slenteren, te shoppen en het wemelt er van de gelateria’s. En er is meer. Je kunt het Ötzimuseum bezoeken (buiten zomervakantie op maandag gesloten), Castel Roncolo of je pakt de cabinelift naar het hoger gelegen Oberbozen. Vanaf hier heb je een weergaloos uitzicht op de majestueuze bergketens die Bolzano omgeven. Pak het smalspoortreintje naar een zwemmeertje, Genoeg te doen op deze rustdag in Bolzano!

Dag 5
Vanaf Bolzano fiets je naar de universiteitsstad Trento. Over het heerlijke fietspad door het hoofddal peddel je van de provincie Süd-Tirol naar Trentino. Bij het passeren van de provinciegrens zul je op het eerste gezicht weinig veranderingen zien, maar het voelt al veel Italiaanser in Trentino. We raden aan in Kürtasch/Cortaccia (28km) of in San Michele – Grumo (43 km) de trein te pakken naar Trento. Niet alleen vermijd je op deze manier een wat minder interessant gedeelte van de route. Ook heb je de middag vrij om deze fraaie stad te bewonderen. Dit is een echte universiteitsstad met een rijk verleden en fraaie pleinen en kerken.
Fietstocht: 29-43,5 km, 90 m stijgen, 150 m dalen

Dag 6
Van Trento naar Riva del Garda. Het eerste deel van deze etappe volgen jullie het hoofddal naar Rovereto. Als je de etappe te lang vindt of nog even Trento wilt bekijken neem je de trein naar Rovereto. Daarna neem je afscheid van het blauwgroene water van de Adige en klim je westwaarts om via een kleine pas een zijdal richting Riva in te slaan. Vanaf de pas volgt een heerlijk lange afdaling waarbij je al snel zicht krijgt op het fraaie Gardameer. Langs de oevers fiets je zo het historische centrum van Riva del Garda binnen. Hier kan je 's avonds heerlijk flaneren met de andere toeristen en Italianen door de smalle middeleeuwse steegjes.
Fietstocht: 24,5-49 km, 200 m stijgen en 320 m dalen

Dag 7
Het Gardameer biedt een rijk aanbod aan vertier, van terrassen tot zeilen, surfen en andere buitensporten. Om te griezelen is een bezoekje aan reptielmuseum Reptiland een tip. Of maak op de fiets een laatste fraaie rondtocht vanuit via Arco en Dro naar het Lago di Cavedine (48,5 km, 350 m stijgen en dalen). Bijzonder is het landschap voorbij Arco met hele karakteristieke, grote rotsblokken die achteloos verspreid liggen op de dalbodem.

Dag 8
Na het ontbijt eindigt het arrangement.  Heb je een verlenging geboekt in Verona, dan kan je per boot vanaf Riva del Garda het Gardameer oversteken en aan de zuidkant de trein verder oppikken naar Verona. Een echte aanrader!

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: