Republiek Venetië: het land van Marco Polo

De Republiek van Venetië heeft maar liefst tien eeuwen bestaan van de 8e tot de 18e eeuw en was een van de rijkste regio’s van het Middellandse Zee- gebied. De kuststreek van Venetiës "overkant"  van de Adriatische Zee lijkt daarom zo typisch Middeleeuws- Venetiaans. Feitelijk zijn dat nu Slovenië en Kroatië, dus deze reis is een 3-landen-tour.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 1 van 5
Totale afstand: 290 km
va € 520
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Aktiva Tours
Lees meer

Programma van dag tot dag

DAG 1 Mestre, aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Mestre ca. 1250 km).
Reizigers die arriveren met eigen auto kunnen deze tegen betaling (ca. € 60,- per week) parkeren op een openbare parkeerplaats.

DAG 2 Mestre/Venetië-Jesolo/Caorle (ca. 40-65 km/4-6 uur).
Na enkele kilometers neemt u de veerboot en vervolgens de vaporetto en vaart u langs het beroemde Piazza San Marco, verder per fiets vanaf Punta Sabioni langs de prachtige kust naar Jesolo/Caorle.

DAG 3 Jesolo/Caorle-Portogruaro (ca. 40-60/4-6 uur).
Vanuit Caorle met haar kleurrijke oude centrum fietst u richting de uitlopers van de Julische Alpen maar later door het vlakkere ‘Valli da pesca’. U passeert vele ’cassoni’: huisjes die vroeger door vissers werden gebruikt tijdens het visseizoen. Portogruaro is een historische plaats met een markant netwerk van vele vaarten en kanalen.

DAG 4 Portogruaro-Palmanova/Aquileia (ca. 60/70 km/6-7 uur).
De route gaat door een streek van riviertjes en kanaaltjes naar Palmanova, ook wel ’sterrenstad’ genoemd vanwege de ligging op een 9-puntige ster in de heuvels. Aquileia heeft een belangrijke Romeinse opgraving (te bezichtigen). U kunt de route met ca. 20 km inkorten: Portogruaro-Latisana per trein (ca. 10 minuten, € 6,-, ter plaatse te betalen).

DAG 5 Palmanova/Aquileia-Triëst (ca. 50-70 km/5-7 uur).
U steekt de Isonzo-rivier over, vanwege de strategische ligging van belang in WO-I. Daarna naar de Golf van Triëst via Duino met de twee kastelen, en in Sistiana of Miramare met het beroemde kasteel dat werd gebouwd in opdracht van Maximiliaan van Habsburg met een prachtig park van 20 ha.
De route is in te korten met ca. 30 km: Monfalcone-Triëst per trein (ca. 25 minuten, € 7,-, ter plaatse te betalen).

DAG 6 Triëst-Piran/Portoroz (ca. 45 km/4 uur).
U passeert de grens Italië/Slovenië. Via Koper, vroeger een lange tijd een Venetiaanse stad en daarna behorend tot Habsburg, en Piran arriveert u in het bekende kuuroord Portoroz.

DAG 7 Piran/Portoroz-Porec (ca. 55 km/5 uur) via de zoutmijnen van Secovlje.
U passeert de grens Slovenië/Kroatië. Istrië is het grootste schiereiland in de Adriatische Zee. Eindbestemming is Poreç met de Euphrasius basiliek, die sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

DAG 8
Terugtransfer per boot (vooraf te boeken) of per bus en trein naar Mestre.

Reserveer nu
Bekijk deze reis op: