8 dagen FietsCruise Dalmatische Kust / Kroatië

Geniet van een geweldige vakantie langs de mooiste kust van Europa: bergachtig en bestaande uit honderden eilanden met prachtige middeleeuwse stadjes gelegen aan prachtige baaien met verborgen spelonken en heerlijk zwemwater.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 1 van 5
Totale afstand: 220 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Standplaats fietsvakantie
Omgeving
Kroatië, natuur, kust
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 999
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Fitál

Programma van dag tot dag

ZATERDAG Aankomst
Aankomst op eigen gelegenheid (per vliegtuig of auto) naar Zadar. Tussen 12.00 en 17.00 uur kunt u inschepen aan boord van de MS Odisej aan de Ferryhaven in Zadar. Maak onder het genot van een traditioneel welkomstdrankje kennis met de bemanning en medepassagiers. In de namiddag of avond vaart de gulet richting het eiland Uglian. Bij het dorp Kukljica zullen we aanmeren en de nacht doorbrengen in de haven of eventueel voor anker als het weer het toelaat.

ZONDAG Kuklica - Muline : 35 km
In Kukljica vertrekt onze fietstocht richting Muline u fietst over afgelegen wegen met een adembenemend uitzicht. De fietstocht brengt ons langs de Gospa Snejzna, oftewel, de kapel van de Lady of the Snows. In de verte ligt het eiland Pasman met haar brug over de Straat van Zdrelac. In het Zuid-Westen onderbreekt het eiland Dugi Otok de horizon. In het noordelijk deel van dit eiland zijn enkele diepe grotten gegraven. De grotten zijn vanuit zee bereikbaar en fungeerden als geheime haven voor onderzeeërs en andere gevechtsschepen tijdens de koude oorlog.
dolfijnen

MAANDAG Muline - Molat - Olib : 20 km
Onze bestemming is Molat, waar u kunt genieten van een lange fiets lus, het verkennen van het eiland bedekt met maquis en dennenbossen. Molat heeft een van de mooiste baaien van Kroatië en is ver verwijderd van het massatoerisme. Onze reis leidt ons verder naar het eiland Olib. Dit eiland is een autovrij eiland. Zelfs tijdens het zomerseizoen mogen fietsen nog niet worden meegenomen, de stilte wordt echt gevoeld. Vandaag staat er een wandelroute gepland, zodat u rustig kunt genieten van de ongerepte, goed geurende planten en eenzame mooie plekjes, iets dat u absoluut moet ervaren. We zullen de nacht doorbrengen op dit prachtige eiland Olib.
kroatie

DINSDAG Eiland Ist - Eiland Losinj : 25km
Vanaf het eiland Olib varen we naar Veli Losjinj. Hier aangekomen vertrekken we voor een fietstocht van circa 25 km. Deze fietstocht voert ons over het eiland Losjinj naar het zuidelijkste punt van het eiland. We fietsen gedeeltelijk langs de kust via rustieke dorpjes, o.a. Osor waar een draaibrug de eilanden Losjinj en Cres met elkaar verbindt. Onderweg treft u een replica van een Griekse bronzen atleet uit de 1e eeuw v Chr (de Apoxyomenos), de toren van de Mariakerk, in Osor de 15e eeuwse Dom en een 17e eeuws bisschoppelijk paleis (het huidige museum). De wegen voeren u over bergen en dalen door indrukwekkende naaldboombossen die voor de nodige verkoeling zorgen. Ook is het klooster St Pière een bezoekje waard. Na de fietstocht is er voldoende ruimte voor diverse wateractiviteiten in de baai. We overnachten voor anker.

WOENSDAG Eiland Losinj - Eiland Rab: 24 km
Vanmorgen varen we naar de Stad Rab. We gaan via de dorpjes Supetarska, Draga, Kampor, Rab, Barbat en via Pudarica naar Rab. De oplettende fietser ziet onder andere aan de horizon het eiland Trestenik met haar vuurtoren en het Franciskanerklooster van Eufemija (dat bezocht kan worden). In dé favoriete stad van de middeleeuwse aristocratie ligt onze boot aangemeerd. Rab is een betoverende, oude mediterrane stad met de meest adembenemend mooie hoekjes en plekjes in de gehele Adriatische Zee, talrijke gotische en renaissance paleizen en kerken zijn op- over- en onder- elkaar door gebouwd tot één prachtig historisch doolhof. 's Avonds is er gelegenheid om de oude binnenstad van Rab te verkennen. Dat is eigenlijk een verplichting want sfeervoller dan dit wordt het niet. Overnachting in de haven.
Rab

DONDERDAG Eiland Pag : 36 km
Vanuit Rab kunnen we de noordpunt van Pag bijna zien liggen. Het eerste aanmeerpunt, de haven van Lun, ligt net om de hoek van het Parški Kanal. De fietsafstand van vandaag is 40km voor de liefhebber of 60km voor de fanatiekelingen! Het eerste gedeelte van de fietstour op Pag kent direct bij de start een slopende helling van 20% gedurende 700mtr om daarna rustig verder te klimmen naar Lun (1,5 km). De kilometers daarna richting Novalja zijn dan een fluitje van een cent. Onderweg zie je links en rechts grasvelden/weiden afgerasterd met ontelbaar veel stenen afkomstig uit de kustregio.

Novalja is het toeristische centrum van het eiland Pag. Veel cafés, bars en andere uitgaansgelegenheden sieren de promenade. Achter de kerk vinden we nog restanten van Romeinse ondergrondse waterkanalen (plaatselijk bekend als de Talijanova buza, het “Italiaanse gat”). De boot zal hier aanmeren om de gasten van de 40km-etappe van boord te laten. Novalja uitfietsend komen we in het gedeelte van Pag waar de schapenteelt de belangrijkste bron van inkomsten is. De harde pikante schapenkaas (Paški Sir) houdt het qua smaak tussen cheddar en Parmezaanse kaas. De geheel eigen smaak komt doordat de kazen met een mengsel van olijfolie en as ingesmeerd worden voordat ze worden gerijpt. Daarnaast vreten de schapen het veelvoorkomende salie (groen/grijs plantje) dat een zilte smaak geeft aan de kaas. Onderweg ziet u links de bergen en de vlaktes van het vasteland van Kroatië en rechts de steile bergrug met hier en daar uitgesleten steengroeves. Wilde dieren als vossen en zwaluwen hebben deze groeves tot hun huis gemaakt. Helaas worden de groeves ook voor het storten van afval benut.

Vanaf de plaats Lun fietsen we naar de plaats van Mandre, deze tocht bevat een rit door een prachtige 1000 jaar oude olijfbomentuin. Onze tocht eindigt in een klein dorpje genaamd Mandre, waar we weer aan boord gaan en varen naar het eiland Vir.
Kroatie kust

VRIJDAG Privlaka - Zadar : 35 km
Vandaag fietsen we, via Nin, Nin dom Zaton, langs de kust naar Zadar. Zoals de gehele kuststrook kwam ook de stad Nin in de 15e eeuw onder heerschappij van de Venetianen. Onder dreiging van de Ottomanen evacueerde Venetië uiteindelijk de stad Nin en raakte het in vergetelheid. Talloze gebouwen zijn bewijs van het historische verleden van deze stad: de kruisvormige Heilig Kruiskerk uit de 9e eeuw, de restanten van een Romeins huis met mozaïek uit de 2e eeuw en de restanten van een Romeinse tempel uit de 1e eeuw. Onderweg passeren we het Archeologisch museum en de 18e eeuwse Sint Anselmuskerk, de laatste is zeker nog een bezoekje waard. De kerk Sv. Nikola uit de 11e eeuw siert de fietstocht, het werd gebouwd op een grafheuvel en door de Turken tot een fort omgebouwd. De kerk is van binnen helaas niet te bezichtigen. In Petrčane is altijd veel jeugd te vinden die er voor de stranden komt. Maar jaarlijks vindt er ook het bekende Gardenfestival plaats met moderne dancemuziek, dj’s en andere optredens, waar naast de Kroaten voornamelijk Britten en Ieren op afkomen. Onze boot is gelokaliseerd in de haven van Zadar en diegene die wil kan na het diner genieten aan het levendige nachtleven van deze mediterrane zeestad.
boot in de verte

ZATERDAG Ontschepen
Dit is helaas het einde van uw vakantie. We ontschepen in de ochtend na het ontbijt. Vervoer naar de luchthaven van Zadar is inbegrepen. De gasten die pas in de avond vliegen kunnen de bagage aan boord laten en overdag in Zadar doorbrengen.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: