Het warmbloedig hart van de Adriatische zee

Vanuit de levendige, historische badplaats Porec fiets je door het nauwelijks toeristische, arcadische achterland. Rijd over groene wijnheuvels met verstilde boerendorpjes, langs eikenbossen en Middeleeuwse vestingstadjes als Kastelir en Motovun. Geniet van de verrassend, goede Istrische keuken. Eindig deze reis in de prachtige, Venetiaanse kustplaats Rovinj met een afscheidsduik in de azuurblauwe Adriatische zee.

7-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 3 van 5
Totale afstand: 202 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Kroatië, rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 694
7 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Na aankomst in het hotel kan je een heerlijk terras uitzoeken of het historisch centrum van Porec gaan verkennen. Het stadje met zijn Romeinse stratenpatroon kent vele historische bouwwerken waaronder de vermaarde basiliek (UNESCO Werelderfgoed), gesticht in de 6e eeuw.

Dag 2
Je hebt vandaag de keuze tussen twee rondritten vanuit Porec.

Rondrit van 49 km vanuit Porec (ca. 350 m stijgen, 350 m dalen).
Je laat de drukke haven van Porec achter je en fietst langs de kust. De tocht voert door heerlijk ruikende naaldbossen en langs enkele paradijselijke stranden. Je passeert typisch Istrische dorpjes en bereikt tenslotte St. Lovrec. Hier kan je van de fiets stappen en al wandelend dit 9e eeuwse vestingstadje verkennen. De kerk van St. Martin is de moeite van een bezoek waard vanwege de mooie fresco's. De terugweg naar Porec voert door een prachtig landschap en schilderachtige dorpjes zoals Zikovici, Veznaveri en Kosinozic.

Rondrit van 38 km vanuit Porec (ca. 290 m stijgen, 290 m dalen).
Via de bossen langs de kust ten noordoosten van Porec fiets je naar Tar, gelegen op een vruchtbaar plateau dat zich uitstrekt tussen de zee en de rivier de Mirna. Volgens sommige kenners produceren de olijfbomen aan de voet van Tar de beste olijfolie van Europa. Je begint te klimmen en al snel komt Kastelir in zicht: een schilderachtig stadje dat al sinds de prehistorie bewoond wordt. De middeleeuwse stadsmuren zijn helaas verdwenen, maar er zijn nog enkele fraaie kerkjes te bezichtigen. Je fietst verder door een aangenaam landschap van wijn- en olijfboomgaarden en passeert het stadje Visnjan: een perfecte plaats om van een glas huisgemaakte wijn te genieten. Via een rollend heuvellandschap, bezaaid met authentieke dorpjes, keer je terug in Porec.

Dag 3
34 - 45,5 km van Porec naar Motovun (max. 540 m stijgen, 280 m dalen).
Je verlaat Porec in oostelijke richting en zet koers naar het dorp Nova Vas. Hier kan je kiezen tussen een deels onverharde route via Bacva en een verharde variant via Gedici. In een van de vele agriturismo's langs de weg kan je onder het genot van een heerlijke maaltijd met uitstekende wijn het adembenemende landschap bewonderen. Vandaag krijgt u een heel ander gezicht van Istrië te zien, namelijk de ruigere heuvelachtige binnenlanden. In Vizinada komen beide routes samen en heb je opnieuw de keuze: via een onverhard fietspad over een oude spoorlijn naar adelaarsnest Motovun of via het steile dal van de rivier Motovun.

Dag 4
Rondrit Motovun 50 km (820 m stijgen en 790 m dalen).
Vandaag een pittige rondtocht waarbij je de prachtige ongerepte groene heuvels rondom Motovun doorkruist, met een fraaie afwisseling van natuur en kleinschalige cultuur. Halverwege doe je het fraaie stadje Buzet aan, gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel en enkel te bereiken via een spiraalvormige weg. Dit is het uitgelezen moment voor een welverdiende pauze bij een van de restaurantjes met prachtige vergezichten. Leuk is het om hier het regionale museum te bezoeken met de traditionele Istrische keuken. Dan volgt de fraaie lange klim naar de top Frlecia, met fraaie panorama’s en doorkijkjes op onder andere het diep gelegen meer Jezero. Vervolgens is het heerlijk afdalen naar de voet van de heuvel van Motovun.

Als je een dagje niet wil fietsen of de rondrit te zwaar vindt, kan je een wandeling van 19 km door de omgeving maken. Of een dag rustig aan doen en het stadje verkennen.

Dag 5
40,5 km van Zminj naar Rovinj (ca. 100 m stijgen, 450 m dalen).
Na het ontbijt heb je een korte transfer naar Zminj. Hier begin je de fietstocht van vandaag. Nadat je enkele fraaie dorpjes bent gepasseerd, bereik je Kanfanar, waar je de kerk van St. Silvestre kan bezoeken. Hierna fiets je het dunbevolkte achterland van Rovinj binnen, overvloedig begroeid met maquis. Je volgt gedeeltelijk de oude spoorweg tussen Kanfanar en Rovinj, door de ongerepte bossen ten zuiden van het Limski fjord. Je keert terug in de bewoonde wereld als je de magnifieke kustlijn nabij Rovinj bereikt, ook bekend als Klein Venetië. Rovinj is een typisch mediterrane kustplaats met meerdere prachtige paleizen uit verschillende historische perioden. In het centrum met smalle straatjes en pleintjes of aan de promenade aan zee zal je geen moeite hebben een goed restaurant te vinden.

Dag 6
39,5 km rondrit vanuit Rovinj (ca. 220 m stijgen en dalen).
Je fietst in een rechte lijn naar Venetiaans Bale. Wandel rond door de smalle straatjes met Venetiaanse-Gotische huizen en breng een bezoek aan Kastel Bembo: een magnifieke citadel. Na deze aangename tussenstop ga je verder over rustige gravelwegen en fietspaden richting het beschermde natuurgebied 'Zlatni rt. Punta corrente': een park van grote esthetische en botanische waarde. In het vogelreservaat Palud kan je meer dan 200 soorten vogels waarnemen. Je gaat verder in noordelijke richting door dit geïsoleerde kustgebied met ongerepte mediterrane vegetatie, kleine baaien, kliffen en stranden. Plotseling komt Rovinj weer in zicht: het einde van een geweldige fietsreis.

Dag 7
Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: