Fietsvakantie De groene weg naar de Middellandse Zee (kampeer)

Een klassieker. In drie weken fiets je vanuit Nederland door de Eifel, de Vogezen, de Jura en de Provence naar de Middellandse Zee. Nergens steile wegen, nooit heuvels boven de 600 meter en zelden meer dan 80 kilometer per dag. Volop gelegenheid dus om van de omgeving te genieten. Wat een afwisseling! Van de bosrijke Eiffel naar het lege Noord-Franse platteland, van de welvarende Jura naar de zonovergoten Provence. En elke dag weer andere lekkernijen, van stevige döppekooche in Trier tot romige comté in Poligny en een welverdiende pastis in Arles.

24-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 3 van 5
Totale afstand: 1.250 km
Type fietsvakantie
Groepsreis, Fietsvakantie met rustdag, Rondreis
Omgeving
Duitsland, rivieren en meren, grote steden, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 0
24 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Sawadee

Programma van dag tot dag

Startpunt op camping nabij Roermond
In de loop van de middag word je op de camping bij Roermond verwacht. Je treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Als je met de trein naar Roermond reist, verzorgen de begeleiders een bagagetransfer van het NS-station Roermond naar de camping. Je fietst zelf naar de camping (circa 5 km). Als je een huurfiets hebt geboekt, rijd je mee met de begeleiders. 's Avonds schuif je aan voor het diner.

Roermond – Nideggen, 90 km
Vanuit de sfeervolle stad Roermond fiets je in een mooie omgeving langs de rivier de Roer, die vrolijk klatert door zijn vele stroomversnellingen. Omdat er langs de rivier veel bos gespaard is gebleven, merk je bijna niets van de vele industrie. Vanaf de Nederlandse grens wordt het Roerpad onverhard. Op deze rustige, vlakke etappe kom je alleen de laatste kilometers wat heuvels tegen.

Nideggen – Rurberg, 30 km
Wil je vandaag één van de vele gezellige dorpjes of stadscentra bezoeken, dan zul je even van de route moeten afwijken. Bij Obermaubach ligt het eerste stuwmeertje van de tocht en wordt de Roer ook een beetje toeristisch. Het heuvelachtige decor van vandaag heeft een aantal pittige klimmetjes voor je in petto. We rijden op en neer door de bossen en leggen in vergelijking tot gisteren heel wat minder kilometers af.

Rurberg – Gerolstein, 87 km
De route van vandaag heeft een aantal steile hellingen en dalingen. De weg langs de Urft dam is een mooi stuk tussen water en bos. Na de laatste klim kom je vandaag tussen de windmolens terecht. Het kan hier dus aardig waaien! In het begin van de afdaling richting Kyllburg is het landschap vrij open, in de buurt van Gerolstein wordt het landschap weer afwisselender en eenmaal aangekomen in Gerolstein bevinden we ons weer in de stad.

Gerolstein – Trier, 82 km
Vandaag fiets je door een rijkelijk bebost gebied met wegen die over het algemeen verhard zijn. De route loopt langs de Kyll met een aantal steile heuvels. Ook kom je vandaag regelmatig de spoorlijn tegen. We fietsen door een fietstunnel langs het spoor en in Kyllburg rijd je zelfs letterlijk het perron op. Vlak na Kyllburg bereik je de enige echte berg van de route. Deze inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht op Kyllburg.

Trier, rustdag
Deze interessante stad kent vele mooie bezienswaardigheden, zoals de oude Romeinse toegangspoort Porta Nigra en het amfitheater. Ook een bezoekje aan de Dom, de Basilica van Constantijn of één van de drietal Thermen mag je zeker niet overslaan. De camping ligt op loopafstand van het centrum. Een afstand van ongeveer 3 kilometer wat goed te volgen is op de kaart die bij de camping verkrijgbaar is.

Trier – Volstroff, 77 km
Wijnvelden, de rivier de Moezel en soms steile rotsen domineren het beeld. Dit is weer heel ander natuurschoon dan de smalle dalen van de Eifel. Bij de grensovergang naar Frankrijk staat het monument van een van de grondleggers van de Europese Unie, Robert Schuman. Langs de Franse Moezel fiets je over bochtige paden door een deels vlak en heuvelachtig landschap. Na het passeren van de grens is het niet heel ver meer tot de volgende camping.

Volstroff – Vic sur Seille, 85 km
We fietsen vandaag in een mooie, afwisselende en landelijke natuur. De route heeft geen lange en steile hellingen, maar is wel afwisselend tussen de 200 en 300 meter hoogte. Er moeten relatief veel korte hellingen worden gefietst, wat vermoeiend kan zijn. De dorpen waar je doorheen fietst zijn zonder uitzondering klein.

Vic sur Seille - Charmes, 80 km
Ook deze etappe is naar verhouding behoorlijk heuvelachtig, maar minder zwaar dan gisteren. Al je moeite wordt beloond met prachtige uitzichten. Bij helder weer zijn de Vogezen te zien. We komen langs kastelen, kerken en parken. De camping waar we overnachten is gelegen op een bijzondere locatie tussen de Moezel en een vlakbij gelegen kanaal, een soort eilandje.

Charmes – Claudon/Verbamont, 65 km
De plaats Charmes mag je vandaag zeker niet overslaan. Charmes is een leuk stadje met vele voorzieningen. Langzamerhand worden de heuvels lager met langere, maar minder steile hellingen. Een makkelijkere route dan gisteren. Vlakbij Darney kom je door een heerlijk rustig bosrijk gebied waar je zomaar een verdwaald wild zwijn kunt tegenkomen.

Claudon/Verbamont – Scey-sur-Saône, 60 km
Je fietst door een levendige streek met veel winkels en vooral watersportmogelijkheden. Onderweg kom je gezellige terrasjes tegen. Delen van de route worden gebruikt als jaagpad en bij slecht weer kunnen deze paden slecht begaanbaar zijn. De laatste kilometers fietsen we langs de Saône, een vlak gebied.

Scey-sur-Saône, rustdag
Vandaag is een rustdag om de benen wat rust te geven. Scey-sur-Saône is een dorp met een fraaie brug over de Saône en een aantal historische gebouwen. Je kunt deze dag naar eigen wens invullen. Even lekker op de camping luieren aan de oever van de Saône of een wandeling maken en genieten van de rustige omgeving.

Scey-sur-Saône – Marnay, 83 km
De route brengt je langs een kanaal dat in opdracht van Napoleon III gegraven is, ter bevordering van de scheepvaart. Als je vandaag door de vele kleine dorpjes en steden fietst, zijn de invloeden van Napoleon III (keizer van Frankrijk tussen 1850 en 1870) nog duidelijk zichtbaar. In Marney kun je de oude middeleeuwse verdedigingsmuren bezichtigen.

Marnay – Poligny, 69 km
Vandaag wordt duidelijk dat je steeds verder zuidwaarts gaat. Af en toe kom je zonnebloemvelden en wijngaarden tegen. Onderweg passeren we de Grottes d’Osselle, de bekende druipsteengrotten. Aan het einde van de rit kun je enig klimwerk verwachten want we komen langs de uitlopers van de Jura. Arc-et-Senans, Chissey-sur-Loue en Villers-Farley zijn zeer de moeite waard. Poligny heeft een gezellig centrum met veel horecagelegenheden.

Poligny – Condes, 65 km
De uitlopers van de Jura zijn nog flink voelbaar. Ook vandaag staat ons een zware helling te wachten. Even buiten Cirque de Ladoye is een indrukwekkend schouwspel te zien van kolkend water in een diep trechtervormig keteldal. Het is een etappe met vele mooie uitzichten die je meeneemt naar een top van 600 meter en naar het stuwmeer van Vouglans. Het uitzicht is adembenemend.

Condes – Priay, 60 km
Een etappe met veel pittoreske dorpjes met oude centra en leuke pleintjes waar je inkopen kunt doen en ontspannen kunt pauzeren. Deze route is ietwat toeristischer dan de vorige dag, maar heeft gezellige gebieden om doorheen te fietsen. Er zijn vandaag geen hoge of steile hellingen in de route.

Priay – Meyrieu-les-Etangs, 75 km
Vandaag steek je de Rhône over: de poort naar Zuid Frankrijk! Het is een behoorlijk lange etappe over glooiende wegen. Hier en daar zul je velden met zonnebloemen tegenkomen. We fietsen door het oostelijke Rhône-dal, wat ongetwijfeld behoort tot de interessantste gebieden van Frankrijk. Er is grote diversiteit aan landschappen en ook op cultureel gebied is er van alles te zien.

Meyrieu-les-Etangs – St. Donat–sur-l'Herbasse, 60 km
Je fietst door een gebied met veel meren, dat rijk is aan flora en fauna. Het terrein werd geëxploiteerd door Cisterciënzer monniken in de 12e eeuw. Hun abdij werd tijdens de Franse revolutie verwoest. Wil je toch iets zien van deze abdij, dan kun je Lieudieu bezoeken, wat 'plaats van God' betekent. We rijden verder door een gletsjerdal, licht glooiend met af en toe een heuvel.

St. Donat–sur-l'Herbasse, rustdag
Deze zeer oude plaats bezit een bezienswaardige kerk, ‘La Collégiale,’ met een beroemd orgel. Met een beetje geluk tref je een organist in training aan of zijn er openbare concerten gaande. Andere bezienswaardigheden zijn een kloosterruïne en een kasteel. Je kunt vandaag ook gewoon uitrusten op de camping en daar af en toe een duik in het zwembad nemen.

St. Donat – Saou, 73 km
Tijdens het fietsen zie je een aantal fikse bergruggen opdoemen. Wees niet bang, want je laat ze letterlijk links liggen. Op deze landelijke, groene etappe kom je leuke dorpen tegen, zoals Romans, Chabeuil en Crest. We fietsen ruim 70 km, maar op vrij vlakke wegen goed te doen.

Saou – Suze-la-Rousse, 55 km
Vandaag overwinnen we de laatste hoge top van deze fietsreis en rijden  we in het begin ook door een fraaie gorge. Het gebied waar we doorheen komen is heuvelachtig. De natuur krijgt steeds meer mediterrane trekjes en de resten van een rijk verleden springen steeds meer in het oog. Je kunt hier heerlijk genieten op terrasjes. Het laatste stuk naar Suze-la-Rouse is gelukkig vlak

Suze-la-Rousse – Arles, 96 km
De laatste dag van de reis is meteen ook de langste dag van de reis. Dwars door de Provence fiets je via de Pausenstad Avignon naar Arles. Het is een lange maar vrijwel vlakke etappe, waardoor het goed te doen is. Avignon is een leuke, leefbare stad. Het wordt ook wel 'het Rome van Frankrijk' genoemd. Je kunt hier heerlijk een kopje koffie drinken op één van de vele terrasjes waar de stad rijk aan is.

Arles, ’s avonds vertrek naar Nederland
Je kunt voor de fietsbus vertrekt de prachtige stad Arles bezichtigen of op de fiets een rondrit maken naar de kust of naar het Parc naturel regional de Camargue.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: