Fietstocht door ’la Catalana’

Ontdek Catalonië per fiets, van de azuurblauwe Middellandse Zee tot het groene achterland in de Baix Empordà. Je fietst over kleine glooiende weggetjes langs zonnebloemvelden en wuivend graan. Neem een zilte duik vanaf de stranden van Castell en verbaas je over de 'wetlands' bij Siurana. Volg de Ter en Daró naar middeleeuwse vestingdorpen en ontdek de wereld van Salvador Dalí. Je verblijft in authentieke boerenhoeves, waar het heerlijk rusten en spelen is.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 182 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie
Omgeving
Spanje rivieren en meren, bergen, kust, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 625
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
In Flaça word je van het treinstation opgehaald en naar de mooi gelegen accommodatie in La Pera gebracht.

Dag 2
De eerste dag proef je direct volop van de bijzondere sfeer van de Baix Empordà. Je fietst door een golvende mix van akkertjes met houtwallen en steeneikbossen, waartussen fraaie weggetjes van het ene naar het andere middeleeuwse dorpje slingeren. De terugweg leidt langs de rand van de heuvels van Les Gavarres, een ruige streek met uitgestrekte kurkeik-, steeneik- en dennenbossen, waar de menselijke inmenging beperkt is gebleven tot aandoenlijke gehuchtjes. Aan de andere zijde heb je uitzicht op typisch Empordaans cultuurlandschap: met houtwallen omzoomde kleine akkertjes, waarboven fraaie dorpjes pronken. Leuk om te bezoeken zijn de middeleeuwse stadskernen van Monells en Madremanya en het kasteelmuseum van Gala en Dalí in Pubol. Wellicht is deze tocht wat heuvelachtig voor een eerste dag, maar inkorten is mogelijk (17,5 of 31 km, maximaal 250 m klimmen en dalen).

Dag 3
Je begint vandaag met een fraai stuk door glooiend bosrijk gebied. Vervolgens fiets je door een laagland waar een bijzonder lange landbouwhistorie zijn stempel op heeft gedrukt. Reeds de Iberiërs onderkenden de mogelijkheden van het rijke en vruchtbare laagland. De aanplant van cipressen om de gewassen te beschermen tegen de soms meedogenloze noordelijke wind, hebben het gebied ingrijpend veranderd, in combinatie met het droogleggen van het meer van Ullastret. De nederzettingen, die steevast op natuurlijke verhogingen zijn gelegen, vormen de kroon van het gebied. Die kroonjuwelen rijg je vandaag aaneen. Daarnaast kun je de grootste archeologische vindplaats van een Iberische vestingnederzetting in Catalonië bezoeken.
Fietstocht: 30 of 23 km, maximaal 250 m klimmen en dalen.
 

Dag 4
Vandaag maak je een tocht van 39 of 43 kilometer (maximaal 300 meter klimmen en dalen) naar de Costa Brava. Over heerlijke landweggetjes fiets je via het fraaie vestingstadje Pals naar Palafrugell en vandaar naar Llafranca en Calella. Hier is het genoeglijk vertoeven in de schilderachtige straatjes met aandoenlijke vissershuisjes en kleine terrasjes bij intieme strandjes, met op de achtergrond de ruige en rijkelijk beboste ruige rotspartijen van Cap Roig. Leuk is het hier eveneens om de fraaie botanische tuinen van Cap Roig te bezoeken.
De terugweg leidt je door een deel van de onbekende dichte bossen van Cap Roig, met mysterieuze open plekken. Hierna ga je door het rivierlaagland van l’Aubi, ver weg van de grote doorgaande wegen. Het gebied heeft zijn oorspronkelijke rurale sfeer bijzonder goed weten te behouden. Vele oude boerderijen zijn ommuurd (enkele hebben zelfs torens) ter bescherming tegen de piratenaanvallen, die het gebied tussen de vijftiende en zeventiende eeuw teisterden. Nu is het er gelukkig weer veilig, maar met wat fantasie...!

Dag 5
Een relatief rustige fietsroute (31 kilometer, 100 meter klimmen en dalen) voert je door frisgroene rijstvelden en langs wuivend riet naar stille zandstranden bij de riviermonding van de Ter. Maar Peratallada is ook een heerlijk dorp voor een rustdag, eventueel onderbroken voor een korte wandeling door het mediterrane bos. Leuk om te bezoeken onderweg zijn daarnaast de middeleeuwse dorpjes en Fontclara en Gualta, met een fraaie windmolen en een vijfbogenbrug uit de zestiende eeuw.

Dag 6
Vandaag maak je de doorsteek naar het noorden, naar de regio Alt Empordá (38 kilometer, 100 meter klimmen en 150 meter dalen). Je fietst door de fraaie gemengde bossen ten noorden van Peratallada naar Sant Pere Pescador. Onderweg kom je langs een grote archeologische vindplaats van een oude Iberische nederzetting, met een magnifiek uitzicht over het gebied. Torroella de Montgri is met de vele middeleeuwse straatjes en herenhuizen het uitgelezen moment voor een pauze. Langs de voet van de indrukwekkende bergen van El Montgri gaat het verder noordwaarts. Aan de kust passeer je de opgravingen van een Griekse handelsnederzetting en een Romeinse stad. Over heerlijke grindweggetjes fiets je naar het leuke plaatsje Sant Pere Pescador, waar je overnacht in een landhuis net buiten het stadje, met tuin èn zwembad. De zee ligt ook op fietsafstand! Vanavond is het diner inbegrepen, in de accommodatie.

Dag 7
Vandaag een vlakke tocht die is in te korten (57 of 49 kilometer, maximaal 125 meter klimmen en dalen). Al snel tekenen de contouren van Figueres zich af. Deze stad is synoniem met Salvador Dalí. Hier kun je het surrealistische Dalí-museum en het minder bekende streekmuseum bezoeken. Daarnaast is het goed toeven op de fraaie Rambla. Net buiten Figueres passeer je een bijzonder fraai Augustijns kloostercomplex. Langs de zomen van de rivier La Muga fiets je over heerlijke fietspaden naar wederom een fraai middeleeuws stadje, Castello d’Empuries.
De afsluiting door Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà is voor de natuurliefhebbers een ware verademing. Over smalle maar harde paden fiets je door de uitgestrekte wetlands van Parc Natural del Aiguamolls de l’Empordà, waar de rijk geschakeerde watervogelkolonie je geheid zal trakteren op een meerstemmig afscheidsconcert. Ook vanavond is het diner inbegrepen, in de accommodatie.

Dag 8
Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je wordt weggebracht naar het treinstation in Figueras, van waaruit ieder uur treinen vertrekken naar Flaça, Girona en Barcelona.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: