Fietsend door España Verde

Per fiets door de prachtige groene kuststreek Asturië (Asturias) aan de voet van de ruige Picos de Europa. Je fietst langs kleine grotten, stille zandstrandjes en charmante kustdorpjes. Onderweg kan je ook een dagje kanoën en natuurlijk regelmatig een duik nemen in zee. Stevige klimmetjes worden afgewisseld met vlakke tochtjes naar een heerlijk strandje, speelplaats of bezienswaardigheid. Verbaas je over afdrukken van dinosauruspoten of prehistorische rotstekeningen. Kom bij van de inspanning in een hotel bovenop een klif boven zee, een statig landhuis of een agroturismo waar je net zoveel bessen kunt plukken als je wil.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 115 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Fietsvakantie gezin
Omgeving
Spanje natuur, kust
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 480
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Per auto of bus (maximaal één uur van vliegveld Santander) arriveer je in de gastvrije accommodatie in Vilde, een agriturismo waar men zowel vee houdt als vruchten teelt. Lekker smullen van al het verse fruit uit de tuin!

Dag 2
Na een stevig ontbijt probeer je vandaag de (huur)fietsen uit tijdens een rondrit door de golvende heuvels op de grens van de provincies Asturias en Cantabrië. Je hebt de keus uit een lange tocht door het binnenland van 41 kilometer (totaal 600 meter stijgen en dalen, verspreid over een paar korte maar steile klimmetjes), of een korte rit van 13 kilometer naar het strand van Pechón (100 meter stijgen en dalen).

Dag 3
Vandaag fiets je hooguit vier kilometer, op en neer naar het kanoverhuurbedrijfje in Unquera. Zij zorgen verder voor het vervoer naar het beginpunt van de kanotocht in Panes en verschaffen ook een lunchpakket, wetsuits en wat je nog meer aan uitrusting nodig hebt voor een paar uur varen op de rivier de Deva. Het lunchpakket eet je op tijdens een halte bij een van de rivierstrandjes onderweg. Heb je ‘s middags nog zin in een uitstapje, dan loop je over het oude kerkenpad van Vilde naar Colombres en bezoek je daar het Emigratiemuseum, ondergebracht in een knalblauwe koloniale villa. Of je fietst naar het strand in Pechón (korte fietstocht van programmadag 2).

Dag 4
Via rustige binnenweggetjes rijd je het ‘donkere dal’ in, waar nog veel typische boerendorpjes en gehuchten liggen. Tijd voor een pitstop in een authentiek barretje is er genoeg, want je legt maar 29 kilometer af vandaag. (Je stijgt 500 meter en daalt 460 meter in totaal, verspreid over 3 colletjes. Als je naar de 'bufones' wil, is dat 5 kilometer extra.) Rond de middag bereik je het plaatsje Puertas de Vidiago waar je eventueel een extra rondje maakt naar de kust over een onverhard fietspad dat langs zogenoemde 'bufones' of ‘slecht-weer-geisers’ voert. Op dit extra rondje kom je ook langs de Cueva Pindal (2 x 150 meter stijgen), waar prehistorische grottekeningen zijn te bewonderen. Daar kun je een korte wandeling maken door een mediterraan bos naar de ruïnes van Santa Tina: een overblijfsel uit de hoogtijdagen van de noordelijke pelgrimsroute naar Santiago.
Dan volgt een kort stukje van 1,5 kilometer langs de oude doorgaande weg (met brede vluchtstrook) om een steil trappenpad door het natuurreservaat te vermijden, voordat je de baai van Andrin bereikt. Al naar gelang het weer beslis je hier of je de middag doorbrengt op het strand van Andrín, of nog 5 kilometer doorrijdt naar het levendige kuststadje Llanes. Het hotel waar je vandaag overnacht, ligt nog een paar kilometer verderop, net buiten Llanes in het dorpje Póo, in een landelijke omgeving. Het beschutte strandje van Póo ligt op amper 1 kilometer van de accommodatie.

Dag 5
Je maakt een rondtocht langs het vissersplaatsje Llanes. Dit heeft een gezellig middeleeuws centrum, met veel winkels, restaurantjes en een gotische kerk, twee mooie stranden en een haven met een kleurig schildersmonument. Als je geluk hebt, valt je bezoek samen met een van de vele patroonheiligen-feesten die in Llanes worden gehouden. Deze gaan gepaard met allerlei activiteiten en folkloristische processies. Je kunt de hele dag in Llanes blijven, maar als je meer wil fietsen dan vervolg je je route het binnenland in via het dorp Porrúa. Dit dorp heeft een leuk etnografisch museumpje. Dan fiets je terug naar de kust via de baai van Celorio en bovenlangs de kust terug naar Póo (19,5 km, 150 m stijgen en 120 m dalen).

Dag 6
Vandaag verruil je het landelijke hotel in Póo de Llanes voor een chic 'Indiano'-huis in Nueva. 'Indiano' is de bijnaam voor rijke remigranten uit Las Americas die in hun geboortedorpen villa’s lieten bouwen in koloniale stijl. Terwijl je van dorp tot dorp fietst langs de kust, zie je veel van deze villa's: soms mooi en elegant, vaak ook protserig en overdadig, maar altijd met een grote palmboom in de voortuin. Onderweg passeer je verschillende strandjes, waaronder het lange zandstrand van Andrín en het ministrandje Gulpiyuri, dat vijftig meter landinwaarts is ontstaan in een kuil die via een grot in verbinding staat met zee (27 km, 160 m stijgen en dalen). Het hotel in Nueva serveert geen diner, maar er is genoeg keuze uit restaurantjes op loopafstand van het hotel.

Dag 7
Op 2,5 kilometer van Nueva ligt het mooie strand Cuevas del Mar, waar je heerlijk kunt zwemmen en spelen. Voel je wel wat voor een dagje surfen, dan fiets je 12 kilometer terug naar Andrín (totaal 24 km, vrijwel vlak). Of je maakt een rondrit westwaarts (32 km, 120 m stijgen en dalen) via het stadje Ribadesella, waar je ook kunt surfen, zwemmen, kanoën en letterlijk in de voetsporen kunt treden van dinosaurussen die miljoenen jaren geleden hun sporen achterlieten op het strand. Ook ligt hier het grotmuseum Tito Bustillo, een wereldberoemde vindplaats van prehistorische grottekeningen (van 25.000 jaar oud).

Dag 8
Na het ontbijt eindigt het arrangement. Als je fietsen hebt gehuurd via SNP, dan laat je die gewoon achter in de accommodatie. Wil je (al dan niet mèt eigen fietsen) terug naar Vilde, dan stap je in Nueva op het boemeltreintje terug naar Unquera en kun je nog even genieten van de terugblik over een geslaagde vakantie.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: