Fietsvakantie Langs de Elbe - Dresden-Maagdenburg - 8 dagen

Een heerlijk actieve vakantie in het Oost-Duitse Saksen over de ‘Elberadweg’, een van de meest geliefde fietsroutes van Duitsland. Met overnachtingen in onder meer ‘het Florence aan de Elbe’ Dresden, porseleinstad Meissen en Lutherstadt Wittenberg. Lees meer over de Elberadweg op Fietsvakanties.nl/Elbe

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 265 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Duitsland, Elbe rivieren en meren, grote steden, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 610,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 715 km - Utrecht - Dresden
Vandaag reis je naar Dresden. In het hotel ontvang je de uitgebreide Nederlandstalige route-informatie en eventueel krijg je je huurfiets uitgereikt.

Dag 2 - Dresden
Voordat je echt op de trappers stapt, heb alle tijd om de barokke binnenstad van Dresden te bewonderen. Neem een kijkje bij de Frauenkirche en bezoek het Slot Pillnitz met de prachtige tuinen. De Frauenkirche, in 1945 gebombardeerd en pas in 2005 vrijwel geheel gerestaureerd, het levensgrote porseleinen kunstwerk de Fürstenzug, de Brühlsche Terrasse aan de Elbe - het Balkon van Europa - en het barokke Zwinger Paleis. De hoofdstad van Saksen kent vele bezienswaardigheden. Deze burcht met drie paleizen werd in de 18e eeuw aan de oevers van de Elbe gebouwd door August de Sterke. In het in Chinese en Engelse stijl ingerichte park wordt je overweldigd door een kleurenpalet van vele fleurige bloemensoorten. Nog meer zin in natuur? Bezoek dan de spectaculaire rotsformaties van Nationaal Park Sächsische Schweiz bij het kuuroord Bad Schandau, een klein uurtje rijden van Dresden.

Dag 3 - Reisafstand 55 km - Dresden - Riesa
Via het porselein van Meissen en dwars door de wijngaarden fiets je naar Riesa, waar je vannacht verblijft. Meissen is de beroemdste porseleinstad van Duitsland. Met wat geluk heet het carillon met de porseleinen klokken je welkom. Bewonder hier ook de kathedraal, een van Duitslands kleinste. Of bezoek je de porseleinfabriek? Riesa heeft een romantisch klooster, de mooie Alexander-Puschkin-Platz en een twee kilometer lange winkelstraat vol ‘Vergnügen’.

Dag 4 - Reisafstand 55 km - Riesa - Torgau
Langs Kreinitz fietst je verder door de bossen naar Torgau, waar Amerikaanse en Russische troepen elkaar kort voor de bevrijding in 1945 in niemandsland ontmoetten. Het ‘Denkmal der Begegnung’ herinnert aan deze historische gebeurtenis. Beeldbepalend is renaissancekasteel Slot Hartenfels aan de Elbe, met de eerste protestantse kerk ter wereld, ingewijd door Luther zelf, in 1544.

Dag 5 - Reisafstand 65 km - Torgau - Wittenberg
Via Dommitzsch en Elster fiets je naar Lutherstadt Wittenberg, de stad van de reformatie. Het huis van de kerkhervormer Luther staat er nog, evenals de Slotkerk met de deur waaraan hij zijn 95 stellingen spijkerde in 1517.

Dag 6 - Reisafstand 35 km - Wittenberg - Dessau
Je fietst vandaag door Parklandschap Dessau-Wörlitz, op weg naar Dessau. De stad is vooral bekend vanwege de Bauhaus-opleiding voor (toegepaste) kunst en architectuur. Deze groep steden, dorpen, parken, paleizen en monumenten is sinds 2000 Unesco-werelderfgoed. De kern is het Wörlitzer park, een van de eerste en grootste Engelse landschapsparken op het Europese continent. Bij Dessau bereik je beschermd natuurgebied Mulde. Zowel de flora (submediterraan) als de fauna zijn hier indrukwekkend. Wie geluk heeft, ziet een visarend hoog in de lucht cirkelen. Anders zijn er genoeg mooie kastelen tot troost.

Dag 7 - Reisafstand 58 km - Dessau - Maagdenburg
Je fietst via het middeleeuwse stadje Barby en de voormalige 'zoutsteden' Schönebeck en Bad Salzelmen naar Maagdenburg. Maagdenburg is de stad van de ‘Maagdenburger halve bollen’, waarmee in de 17e eeuw voor het eerst vacuüm en luchtdruk werden aangetoond. Bewonder hier de 13e-eeuwse Dom, de eerste gotische kerk in Duitsland. In het ernaast gelegen klooster is tegenwoordig een museum voor hedendaagse kunst gevestigd. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar verwoest. Het puin werd veelal door de Maagdenburgse vrouwen geruimd, de zogenaamde Trümmerfrauen. Ze speelden zo een grote rol in de wederopbouw van de stad en een standbeeld voor de Sankt-Johannis-Kirche herinnert daar aan.

Dag 8 - Maagdenburg - Dresden
Je kunt het verblijf in Maagdenburg verlengen of de transfer terug nemen naar Dresden en aan de terugreis beginnen.

Lees meer

Reserveren

8-daagse fietsreis Langs de Elbe - Dresden-Maagdenburg

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 610 per persoon.

Boek deze reis  

Dresden
Georganiseerd door