Fietsvakantie langs de Moezel

Tijdens de fietsreis langs de Moezel kun je door 3 landen komen, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De route neemt je mee door de prachtige wijnstreek waar de zuidelijke wijn ‘Moezel’ wordt gemaakt. Wijngaarden liggen als terrassen op de heuvels langs de romantische Moezelvallei, een van de populairste wijngebieden in Duitsland. De fietsroute langs de Moezel is maximaal 275 kilometer lang en duurt ± 8 dagen. Maar er zijn ook kortere reizen van bijvoorbeeld 5 dagen of 3 dagen. 

Frankrijk, Luxemburg en Duitsland

Fietsers komen langs 3 landen tijdens deze fietstocht langs het Moezel-fietspad. De Franse stad Metz biedt je een indrukwekkende kijk op de geschiedenis van de laatste 3000 jaar. De Romeinen ontdekten de stad als eerste en merkten zijn gunstige positie op als een belangrijke kruising van de wegen naar Straatsburg, Lyon, Parijs, Trier en Mainz. Tijdens een bezoek aan de stad, die op geen enkele fietstocht langs de Moezel mag ontbreken, moet je zeker de neogotische kathedraal Saint Etienne en de prachtige tuinen van Esplanade bezoeken. Langs de kleine, pittoreske Franse kanalen fiets je langs de Moezel richting de Luxemburg-Duitse grens. De mix van cultuur, natuur en geschiedenis zorgt voor een rijkelijk gevarieerde fietsvakantie langs de Moezel.

Wijn met druiven en flessen op achtergrond

Wijnproeverij langs de Moezel

Tijdens de Straußwirtschaften mogen wijnbouwers voor een periode van 16 weken per jaar op de binnenplaats, in de kelder of in het proeflokaal hun eigen wijn serveren. Dit gebeurt al eeuwen lang in elk dorpje/stadje langs de Moezel. Bij deze wijnen worden vaak ook traditionele gerechten geserveerd. Als je een Straußwirt dienst zoekt moet je op de uithangborden letten die voor het huis hangen. Meestal vallen deze op door de kransen van druivenbladeren of een bezem die versierd is met mooie linten.

Wijnfeest langs de Moezel

Cochem

Cochem is een plaatsje vlak langs de Moezel en staat vaak op het programma van je fietstocht. Met zijn prachtige ligging, wijngaarden, de natuur in de regio en de vele bezienswaardigheden is Cochem een stad waar je even alles vergeet en weg waant in een sprookje. Als je de tijd hebt kun je zeker even door het centrum van Cochem wandelen en gebruik maken van alles wat Cochem te bieden heeft. Ook is het zeker de moeite waard om naar de Rijksburcht te gaan. Deze burcht is wederopgebouwd in 1874 en is sindsdien zeer goed onderhouden waardoor er nog veel in originele staat is. Tegenwoordig kun je in deze burcht een rondleiding krijgen maar je kunt er ook heerlijk eten.

Rijksburcht

De Rijksburcht in Cochem kun je niet gemist hebben. Tijdens de stop in dit pittorekse stadje valt deze Rijksburcht direct op. De zeer opvallende rijksburcht ligt 100 meter boven de stad en diende in de middeleeuwen als tolburcht. In het jaar 1689 is de burcht compleet verwoest door de Fransen in de Negenjarige Oorlog. De burcht is in 1874 wederopgebouwd door Louis Fréderic Jacques Ravené met als thema ‘Romantiek’. Louis Fréderic had de burcht gekocht voor het symbolische bedrag van 300 goudmarken.

rijksburcht-in-cochem

Na de restauratie gebruikte hij de burcht als zomerresidentie voor zichzelf en zijn familie. Tegenwoordig wordt de burcht gebruikt als museum en restaurant. In de periode maart tot november worden er rondleidingen gegeven. De burcht beschikt over 50 ruimten, waarvan er 7 worden bezocht tijdens een rondleiding. Ook kun je na afloop van een rondleiding heerlijk eten in de burcht en kun je zelfs kiezen voor een echt riddersdiner.

Bernkastel-Kues

Als je Bernkastel-Kues binnenloopt valt het je direct op, de Spitzhäuschen. Dit zijn smalle, hoge huizen die midden in het centrum van Bernkastel-Kues staan. De ‘Spitshuizen’’ maken dit stadje dan ook echt uniek. Verder heb je in dit stadje nog genoeg te bekijken zoals Burg Landshut. Deze burcht torent boven de stad uit en is zeker een bezoekje waard! Ook kun je bij deze burcht heerlijk eten en genieten van een prachtig uitzicht. 

Als je echt alles wil zien wat Bernkastel-Kues te bieden heeft is het ook een optie om voor een rondleiding door de stad te kiezen. Hierbij krijg je informatie over de geschiedenis van het stadje en zie je al het moois wat Bernkastel-Kues te bieden heeft. Er zijn meerdere rondleidingen door de stad. Vaak is er wel een rondleiding die goed te combineren is met de fietsvakantie.

Bernkastel-Kues in het kort

 • Het centrum vol met traditionele vakwerkhuizen
 • Elk jaar een fantastisch wijnfeest
 • Sfeervolle terrasjes langs de oever van de Moezel
 • Smalle trappen die je omhoog leiden naar de prachtige wijngaarden
 • Zylinderhaus, een museum met klassieke auto's (website)

 

Fietsen langs schilderachtige landschappen, prachtige wijngaarden en historische stadjes. Dat is fietsen langs de Moezel.

fietsen en varen

Fietsen én varen, een unieke combinatie

Binnen het reisaanbod Moezel zijn er speciale fiets-vaarvakanties waarbij je op de boot overnacht. Een perfecte combinatie van fietsen en genieten op het schip waarvan je prachtig de dorpjes, wijnvelden en heuvellandschappen voorbij ziet komen. Deze vakantie is inclusief ontbijt, lunchpakket en 3/4 gangen-diner. Kortom een zorgeloze vakantie om nooit meer te vergeten.

15 fietsvakanties gevonden
Reisduur
Trier van bovenaf gezien aan de oevers van de Moezel

Langs Moezel en Saar

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
7 dagen / 200 km
v.a. € 444,- p.p.

Fietsvakantie Duitsland - langs de Moezel

 • Groepsreis
level
Zwaarte
1 van 5
5 dagen / 110 km
v.a. € 379,- p.p.

Fietsvakantie langs de Moezel - van Trier naar Koblenz

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
6 dagen / 190 km
v.a. € 508,- p.p.
Oevers van de Moezel in oude plaats Metz

Moezel, Metz, Koblenz per trein

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
8 dagen / 310 km
v.a. € 787,- p.p.

Saarobermoezel

 • Individuele fietsvakantie
 • Standplaats fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
5 dagen / 370 km
v.a. € 330,- p.p.
De Moezel met wijngaarden aan haar oevers in de regio van Trittenheim

Moezel, Ahr en Rijn

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
2 van 5
9 dagen / 355 km
v.a. € 610,- p.p.

Fietsvakantie langs de Moezel - van Metz naar Koblenz

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
8 dagen / 300 km
v.a. € 827,- p.p.
Bremm an de Moesel

De mooiste plaatsen tussen Metz en Koblenz

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
8 dagen / 310 km
v.a. € 651,- p.p.
Bernkasteel Kues in Duitsland

Moezel (vanaf Metz)

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
8 dagen / 320 km
v.a. € 595,- p.p.
Kasteel Eltz bij Cochem aan de Moezel

Wijndorpen en groene heuvels langs de Moezel

 • Groepsreis
level
Zwaarte
1 van 5
5 dagen / 105 km
v.a. € 379,- p.p.
Moezel-Saar

Fietsvakantie langs Moezel en Saar

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
6 dagen / 254 km
v.a. € 435,- p.p.
Stad Merl aan de oever van de Moezel

Moezelfietspad

 • Groepsreis
 • Fietsvakantie met rustdag
level
Zwaarte
1 van 5
8 dagen / 315 km
v.a. € 615,- p.p.

Fietsreis Moezel

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
7 dagen / 235 km
v.a. € 461,- p.p.
De moezel in Trier

Fietsen langs de Moezel vanaf Trier

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
1 van 5
6 dagen / 203 km
v.a. € 369,- p.p.

Fietsvakantie Saar, Moezel, Ober & Sauer

 • Individuele fietsvakantie
level
Zwaarte
2 van 5
5 dagen / 235 km
v.a. € 359,- p.p.