Image
fietsen langs de elbe

Fietsvakanties langs de Elbe

Fietsen langs de mysterieuze Elbe

Fietsvakanties Elberadweg

De Elberadweg is een van de meest populaire lange afstand fietsroutes in Duitsland. Op deze pagina vind je alle fietstochten over de Elberadweg. Het enige wat u hoeft te doen is al fietsend genieten van het prachtige rivierlandschap terwijl uw bagagevervoer en overnachtingen zijn geregeld. Fiets langs de rivier de Elbe over de Elberadweg die je door het prachtige landschap van Tsjechië leidt naar de kust in Duitsland. Foto's, kaart en bezienswaardigheden

7 fietsreizen gevonden

De Elberadweg - van Praag naar Dresden 8 dagen

Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Trektocht, Tsjechië
vanaf € 525,- p.p.
Dresden

Langs de Elbe - Dresden-Maagdenburg 8 dagen

Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis, Duitsland
vanaf € 610,- p.p.
fietsen langs de elbe

Langs de Elbe (Dresden - Magdeburg) 8 dagen

Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel, Duitsland
vanaf € 640,- p.p.

Elberadweg - vanaf de bron naar Praag 8 dagen

Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel, Tsjechië
vanaf € 645,- p.p.
Waterfal aan het begin van de Elbe

Elberadweg - van Praag naar Dresden 8 dagen

Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Trektocht, Duitsland, Tsjechië
vanaf € 798,- p.p.
elberadweg

Elberadweg met de bus 9 dagen

Halfpension, Groepsreis, Van hotel naar hotel, Trektocht, Fietsvakantie met rustdag, Duitsland
vanaf € 995,- p.p.
praag

Tsjechië en Duitsland met de bus 13 dagen

Halfpension, Groepsreis, Van hotel naar hotel, Trektocht, Fietsvakantie met rustdag, Duitsland, Tsjechië
vanaf € 1.595,- p.p.

Elberadweg: Betoverend en gevarieerd

De Elbe-fietsroute is een van de mooiste en meest gevarieerde fietspaden in Duitsland. Van kleine Boheemse dorpjes tot de uitgestrekte Noordzeekust, de Elbe baant zich een weg door Midden-Europa. De Elbe rijst op in het Tsjechische Reuzengebergte en kronkelt door de Tsjechische Centrale Hooglanden, eerst naar het zuiden en later door voornamelijk rotsachtige valleien in het noordwesten. In Saksisch Zwitserland bereikt de Elbe de grens met Duitsland en stroomt langs de stad Dresden. De unieke gebouwen van deze stad zijn de moeite waard voor een uitgebreide stadstour. Geen wonder dat Dresden een van de meest populaire stopplaatsen is tijdens fietstochten langs de Elbe. De Frauenkirche, de Residenzschloss en de Semperoper zijn slechts enkele van de vele attracties die u in deze stad zullen betoveren, en voor veel fietsers vormen ze het hoogtepunt van hun fietstocht over het Elbe-fietspad. Het nieuwe gedeelte van Dresden en de oude stad vormen samen een boeiend contrast tussen Barokke stijl en modernisme.

Historische steden en dorpen

Na Dresden kom je tijdens de Elberadweg langs veel verschillende culturele bezienswaardigheden in de vlakke Elbe-vallei. Daarnaast bieden de Saksische wijngaarden een indrukwekkend landschap. Een bezoek aan de stad Wittenberg mag u niet missen tijdens uw fietstocht over de Elberadweg. Lutherstadt Wittenberg biedt u prachtige indrukken tijdens uw fietsvakantie, zoals het Lutherhuis, het kasteel en de stadskerk. Maar ook de steden Meißen, Riesa en Torgau nodigen u uit voor een korte tocht over de Elberadweg.

Vervolgens fietst u door het biosfeerreservaat "Midden-Elbe" richting Magdeburg. De route wordt gekenmerkt door de ongerepte natuur en mooie fietspaden langs de Midden- en Nedersaksen Elbe-vallei. Ook heb je een prachtig uitzicht op alle kastelen langs het Elbe-landschap.

Na ongeveer 30 kilometer langs een oude spoorlijn bereikt u de Hanzestad Hamburg via het Elbe-fietspad, dat indruk maakt met zijn culturele hoogtepunten zoals de haven, de Speicherstadt (Hamburg) en de Alster. De Speicherstadt in het Duitse Hamburg is een complex van pakhuizen, gebouwd tussen 1883 en 1927 op een reeks eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. Maar ook het stadscentrum en de Reeperbahn bieden bezienswaardigheden in deze havenmetropool.

Top 5 bezienswaardigheden

  1. Elbinsel Kaltehofe (Eiland)
  2. Alte Harburger Elbbrücke (Brug)
  3. St. Pauli-Elbtunnel
  4. Glückstadt (Stad)
  5. Hamburg (Stad)

Kaart fietsroutes Elbe

Op deze kaart zijn de twee belangrijkste fietsroutes langs de Elbe aangegeven. De fietsroute Maagdeburg-Hamburg (bovenste op de kaart) is 340 km lang en wordt ook wel de Elberadweg genoemd. De route Praag-Dresden is ongeveer 235 km lang en is een afwisselende fietsroute met schitterende landschappen en veel bezienswaardigheden.

Op weg naar de Noordzee

Langs een landschap gekenmerkt door fruitteelt fiets je nu langs hoge dijken naar Cuxhaven aan de Noordzee, waar je op de Elberadweg rekening moet houden met tegenwind - maar dat zal de pret zeker niet drukken! In de richting van de Noordzee worden veel kleine rivieren door stuwdammen de Elbe in geleid om mogelijke overstromingen te voorkomen.

Goede wegen met weinig hellingen
Het fietspad langs de Elbe loopt over veelal geasfalteerde stukken of verharde dijk- en bospaden van het oosten naar de Noord-Duitse vlaktes en kent daardoor nauwelijks hellingen. Het adembenemende uitzicht over het weidse landschap zal u fascineren tijdens uw Elbe fietsvakantie. Een fietstocht over de Elberadweg is ook ideaal voor gezinnen met kinderen: de talrijke speeltuinen, ijssalons, zwembaden en kindermusea langs de route zorgen voor een welkome afwisseling van de afzonderlijke fiets etappes van deze fietstocht.

Profiel Elberadweg
Er is een maximaal hoogteverschil van ongeveer 150 m, dus de Elberadweg is net als veel andere rivier-fietsroutes een vrij vlak fietspad. De Elberadweg is grotendeels geasfalteerd en loopt grotendeels over autovrije routes. De Elberadweg is geschikt voor beginners, recreatieve fietsers en gezinnen met kinderen.

Bewegwijzering
In Tsjechië is de Elberadweg alleen bewegwijzerd vanaf het treinstation in Vrchlabí (Hohenelbe) naar de Duits-Tsjechische grens (gele borden met nummer 2 en fietssymbool). Vanaf Schmilka is het fietspad continu gemarkeerd met het bekende Elberadweg-logo en leidt het naar de Noordzee.