Fietsvakantie Duitsland - Ruhrgebied - 3 dagen

Het Ruhrgebied wordt meestal nog geassocieerd met het sombere, walmende industriegebied met de bijnaam 'Kohlenpott', uit de vorige eeuw. De laatste 20 jaar zijn de meeste mijnen en hoogovens echter gesloten, de fabrieken gesaneerd, de rook opgetrokken en het kabaal verstild. Het Ruhrgebied, na Parijs en Londen de grootste metropool van Europa, ondergaat een fascinerende metamorfose. Ten behoeve van de miljoenen inwoners wordt veel geld in groen, recreatie, kunst en cultuur gestoken en dat is merkbaar! Zo goed zelfs dat Ruhrstadt, zoals de metropool ook wel wordt genoemd, in 2010 Europese Cultuurhoofdstad was en Essen in 2017 de Groene hoofdstad van Europa.

3-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 85 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Trektocht
Omgeving
Duitsland, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 224,- Vanafprijs p.p.
3 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Na aankomst in Essen stap je op de fiets en fiets je naar Zeche Zollverein. Dit was een van de grootste kolenmijnen (Zeche) in het Ruhrgebiet. De rond 1930 in Bauhaus-stijl gebouwde Zollverein staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. De herrie en stank van weleer hebben plaatsgemaakt voor rust en groen. In het bezoekerscentrum bij dit bijzondere complex vind je alle informatie die je nodig hebt en in het Ruhr Museum vorm je je een beeld van het leven in het Ruhrgebiet. Na deze introductie kun je een mooie fietstocht maken. Het begin gaat over een vrijliggend fietspad, aangelegd op een oude goederenspoorlijn met links en rechts volkstuintjes. Op de Schurenbachhalde, een enorme berg mijnafval, heb je schitterend zicht over het Revier. Bij Zeche Nordstern is in 1997 de Bundesgartenschau geweest: het fraaie park met de Malakowturm is vrij te bezoeken. Langs het Rhein-Herne-Kanal en de Erzbahn fiets je naar Gelsenkirchen en bekijk je de groene Siedlung Flöz Dickebank, beklim je de Himmelsleiter en verbaas je je over de graanakkers midden in deze metropool, voordat je naar je hotel terugkeert. Fietsafstand: 30 km, 70 m stijgen en dalen, op de optionele uitzichtpunten na. Kom je pas later op de dag in Essen aan, dan kun je ook alleen de Zollverein bezoeken.

Dag 2
Het stadscentrum van Essen is in de oorlog ernstig gehavend, maar inmiddels is het weer goed toeven op de pleinen bij het Grillo-theater en de duizend jaar oude Domkirche. Vanuit de voetgangerszone fiets je al snel op de nieuwe Radschnellweg Ruhr, een snelfietspad dat uiteindelijk over een afstand van honderd kilometer, van oost naar west door het Ruhrgebiet zal lopen. Tegelijk met de aanleg van het fietspad worden oude emplacementen en industrieterreinen veranderd in groene woonwijken met veel water. Fietsafstand: 15 tot 60 km, 150 m stijgen en dalen.

Dag 3
Zeche Zollern is een mijncomplex met vele Jugendstil-elementen uit 1898. Het is gebouwd in een tijd dat mijnbouwmaatschappijen eer schepten in fraaie architectuur (net zoals nu elk groot bedrijf een bijzonder hoofdkantoor wil). Het fraaie complex is geheel gerestaureerd en is nu een museum dat je eigenlijk niet mag missen. Om er te komen neem je de trein uit Essen. Fietsafstand: 32 of 43 km met 110 m stijgen en 170 m dalen.

  • NB1. Zeche Zollern en het Bergbaumuseum zijn ook prima met het openbaar vervoer bereikbaar.
  • NB2. Deze dag kun je beter niet op een maandag plannen, omdat Zeche Zollern en het Bergbaumuseum dan gesloten zijn.

Als je geen extra nacht hebt bijgeboekt, is het arrangement nu ten einde. 

Lees meer

Reserveren

3-daagse fietsreis Duitsland - Ruhrgebied

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 224 per persoon.

Boek deze reis  

Georganiseerd door