Fietsvakantie Thüringen, het groene hart van Duitsland - 8 dagen

“Duitsland in het klein”, zo kunnen we de deelstaat Thüringen ook wel noemen. Indrukwekkende burchten en kastelen, historische steden als Weimar en Eisenach en een rijke culturele geschiedenis. Literaire kunstenaars Goethe en Schiller voelden zich thuis in Thüringen en schreven hier hun mooiste teksten. De regio is doordrenkt met de culturele erfenis van Luther en Bach. Voeg hier de natuur aan toe, met kronkelende rivierdalen, duizend bergen en eeuwenoude bossen en het plaatje is compleet. Ga mee over de goed aangelegde en bewegwijzerde fietspaden van Thüringen en geniet van al het moois dat Thüringen te bieden heeft.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 375 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Duitsland, Thüringen rivieren en meren, grote steden, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 735,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door Oad

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Apolda

Jouw fietsvakantie door Thüringen begint in Apolda met haar prachtige historische binnenstad. Je volgt de komende dagen de zogenaamde Klassiker Strasse, met culturele hoogtepunten als Weimar en Gotha, afgewisseld met rustpunten als Weissensee en andere oases, waar vele sprookjes zijn ontstaan. Fietsen in Thüringen is eenvoudig. Er moet wel eens wat geklommen worden, maar dat is zeker geen probleem voor de recreatieve fietser.

Dag 2 - Weissensee - Apolda (65 kilometer)
Vanmorgen vertrekt u per eigen auto naar Weissensee. Hier kunt je bij het hotel parkeren waar je op dag 7 ook weer terugkomt. Vanaf hier fiets je vandaag door een landschap met burchten en kastelen aan de horizon, een aaneenrijging van kunstvormen, de ene cultuurstad nog mooier dan de andere. Dit is het bijzondere landschap van Thüringen, met als eindpunt de klokkenstad Apolda bij het hotel waar je vannacht al hebt overnacht.
Het historische centrum nodigt uit om even de benen te strekken. Je ziet hier niet alleen diverse klokkenspelen, die in de stad gemaakt zijn, maar ook een bonte mix aan bouwstijlen. Onze favoriet? Het in Jugendstil gebouwde stadhuis, één van de oudste gebouwen van Apolda.

Dag 3 - Apolda - Weimar (69 kilometer)
Door de mystieke bossen en langs kronkelende rivieren fietst u naar Jena. De stad van Schiller, waar Karl Marx promoveerde aan de universiteit en waar de studenten en de arbeiders met hun protesten een stevige bijdrage leverden tot de val van de Muur. Na het bezoek aan Jena gaat de route verder naar Weimar, waar u twee nachten verblijft. Weimar is één van de grootste Europese cultuursteden waar u de cultuur in al zijn vormen kunt bewonderen, van de barokke bouwkunst in het Goethehaus tot de Bauhaus kunst uit het begin van de 20ste eeuw

Dag 4 - Rondrit naar Buchenwald (26 kilometer)
Weimar kent een rijke geschiedenis, in goede en in slechte zin. Goethe en de Bauhaus kunst enerzijds, Buchenwald anderzijds. Begin 20e eeuw ontwikkelde Weimar zich tot een centrum van conservatieve en nationalistische stromingen. Mede door de geschiedenis van Weimar maakte Hitler plannen om het stadsbeeld grondig te herzien. Daarnaast werd in 1937 gestart met de bouw van het concentratiekamp Buchenwald, op de Ettersberg, net buiten Weimar. U kunt het voormalige stationsgebouw, kampterrein en het expositiegebouw bezoeken. De toegang is gratis.

Dag 5 - Weimar - Apfelstädt (44 kilometer)
Je pakt jouw bagage en verlaat Weimar. Je fietst door het dal van de Gera naar het hoogtepunt van de dag: Erfurt. Een cultuurstad van formaat, waar ieder orgel door Bach is bespeeld en waar Goethe zijn mooiste gedichten schreef. Een wandeling door het centrum is een ervaring op zich. Zin om een museum te bezoeken? Het stadmuseum, kunsthistorisch, natuurkunde, militair en het poppen museum zijn maar enkele voorbeelden van de vele musea die Erfurt rijk is. Na het bezoek aan Erfurt fiets je nog een klein stukje door naar uw hotel in Apfelstädt, waar je twee nachten verblijft.

Dag 6 - Rondrit Eisenach/Gotha (28 of 63 kilometer)
Vandaag kan je kiezen voor een korte of een lange route. De routes leiden je door het groene landschap naar Eisenach en/of Gotha. Tel onderweg de burchten en kastelen, want je ziet er vele. Je kan vandaag ook gebruik maken van een ander vervoersmiddel dan enkel de fiets: vanuit Eisenach en Gotha kan je een mooie rit maken per trein. Gotha staat in de top 5 van grootste steden van Thüringen en is in vele opzichten een progressieve stad. Door zijn gunstige ligging en het liberale klimaat ontwikkelde Gotha zich in de twintigste eeuw tot een belangrijk centrum voor de machinebouw, de drukkerswereld en de verwerking van landbouwgrondstoffen.

Dag 7 - Apfelstädt - Weissensee (53 of 65 kilometer)
Via een mooie route, waarbij je kan kiezen voor een extra ommetje van 12 kilometer, fiets je terug naar het beginpunt van de reis. Geniet vandaag nog van al het moois dat Thüringen je te bieden heeft. De rustpunten en de talloze bezienswaardigheden onderweg maken van ook van deze fietstocht een onvergetelijke ervaring.

Dag 8 - Naar huis
Er komt een einde aan uw fietsvakantie. Na het ontbijt is het tijd om uit te checken en keert u huiswaarts. De afstand van Utrecht naar Thüringen is ca. 530 kilometer

Lees meer

Reserveren

8-daagse fietsreis Thüringen, het groene hart van Duitsland

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 735 per persoon.

Boek deze reis  

Krämerbrücke
Georganiseerd door