Fietsvakantie langs de Donau Passau - 9 dagen

Je zwiert langs eeuwenoude kloosters en burchten en langs wijngaarden waar Oostenrijkse Spitzenweine worden gemaakt. Houd je af en toe pauze in een konditorei? Je kunt er vaak nog taartjes eten die gemaakt zijn volgens recepten uit de tijd van Sissi.Het startpunt is het Duitse Passau. De Donau, de Inn en de Ilz vloeien hier samen. Vandaar zak je langzaam af naar Schlögen waar de Donau een haarspeldbocht maakt. Via Linz, Grein, Krems en Tulln kom je op je eindbestemming in de klassieke schoonheid Wenen. Deze fietsreis is geschikt voor iedereen die een goede basisconditie heeft en wel eens recreatief fietst. Je fietst bij deze reis over vlakke fietspaden en soms een stukje weg. De afstanden variëren van 38 tot 60 kilometer per dag. Een (elektrische) fiets boek je gemakkelijk bij.

9-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 300 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Oostenrijk, Passau-Wenen rivieren en meren, grote steden, historische plekken, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 797,- Vanafprijs p.p.
9 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 840 km

Je komt aan in het Zuid-Duitse Passau, op de grens met Oostenrijk. In het hotel ontvang je de uitgebreide route-informatie en neem je eventueel de huurfiets in ontvangst. Indien je reist met je eigen fiets, en gebruik wilt maken van de fietstassen ter plaatse, dien je deze vandaag op te halen bij het Infopunt (adres staat in de reisbescheiden). Er is tegen betaling parkeergelegenheid voor je auto (€).

Passau
De drierivierenstad Passau wordt vanwege het vele water dat door de stad stroomt, ook wel het ‘Venetië van Beieren’ genoemd. Vanwege de gunstige ligging - op het kruispunt van de rivieren Donau, Inn en Ilz - heeft Passau een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis op het gebied van handel. Maak ‘s avonds een wandeling door de sfeervolle Altstadt vol pleinen en barokke gebouwen voordat morgen het fietsavontuur begint.

Dag 2 - Reisafstand 40 km

Je fietst langs de noordelijke oever via Obernzell of via het fietspad op de zuidoever naar Jochenstein en Engelszell. Zo bereik je Wesenufer of de Schlögener Schlinge, de bocht van 180 graden in de rivier de Donau. 

Schlögener Schlinge
Bij het dorp Schlögen lijkt de Donau-rivier van gedachten te zijn veranderd en zijn koers te wijzigen. Niets is minder waar. Een hard rotsblok in de aarde tussen Schlögen en Haibach weerhoudt de rivier ervan door te stromen. Hierdoor vormt zich een hoefijzervormige bocht in de rivier. Diverse uitkijkplatformen in de beboste heuvels bieden een vrij uitzicht op de rivier.

Je overnacht in Schlögen of Wesenufer. Indien je in Sankt Agatha overnacht wordt in Schlögen opgehaald en naar het hotel gebracht.

Dag 3 - Reisafstand 60 km

De etappe van vandaag voert door het bijna ongerepte rivierdal rondom Inzell naar Aschach. Vervolgens fiets je via Wilhering, of via andere oever langs Ottensheim naar de gezellige stad Linz.

Wilhering
In de plaats Wilhering vind je het ‘klooster van de duizend engelen’. Het klooster is in 1146 gesticht maar de kerk werd in 1733 door een brand compleet verwoest. De hierna opnieuw gebouwde kerk is een van de meest toonaangevende en opmerkelijke kloosters in rococo-stijl van Oostenrijk. Met name de immense plafondschildering trekt de aandacht. Verspreid over 450 vierkante meter vergezellen honderden engelen Maria tijdens haar weg naar de hemel.

Ottensheim
In het 13e-eeuwse centrum van Ottensheim vind je de op twee na oudste markt van Oostenrijk. Straten van kinderkopjes gaan hier harmonieus samen met de pastelkleurige huizen.

Linz
Na aankomst in deze oude handelsstad aan de Donau heb je wel een stuk Linzer Torte verdiend! Neem een kijkje op de Hauptplatz, een van de grootste pleinen van Oostenrijk, omzoomd door statige huizen.

Dag 4 - Reisafstand 55 km

✓ entree Abdij van Sankt Florian & veerboot Enns - Mauthausen (incl. fiets)

Op de route naar Perg zijn Sankt Florian en Enns twee interessante plaatsen om een pauze in te lassen.

Sankt Florian is bekend om de abdij en Enns is de oudste stad van Oostenrijk. 

Abdij van Sankt Florian
Sankt Florian ligt circa zes kilometer landinwaarts ten opzichte van de Donau. Hier kan je de fiets het beste in het centrum parkeren om vervolgens in een paar minuten naar de beroemde barokke abdij te wandelen. De kloosterkerk wordt beschouwd als een van de mooiste in Oostenrijk. Vooral vanwege de fresco over de martelaarsdood van de heilige Floriaan, die volgens een overlevering onder de fundamenten van de abdij begraven ligt.

Het klooster is alleen met een rondleiding te bezichtigen. Er zijn rondleidingen van ca. 1,5 uur om 10.00, 11.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Enns
De ommuurde stad ligt aan de rivier de Enns, een zijarm van de Donau. Beklim de 157 treden van de zestig meter hoge belfort aan het centrale plein voor een mooi uitzicht over het rivierlandschap.

Met de veerboot vaar je over naar Mauthausen om je weg te vervolgen naar Perg of Wallsee.

Dag 5 - Reisafstand 58 km

De eindbestemming van de dag is Marbach an der Donau of Maria Taferl. Op de route passeer je Slot Dornach en het pittoreske plaatsje Grein. 

Grein
De karakteristieke 16e-eeuwse huizen bepalen het straatbeeld van de oude binnenstad. De heuvelachtige omgeving waar oude boerderijen sporadisch in de weilanden opduiken en de idyllische ligging aan de oever van de Donau dragen bij aan de charme. 

Indien je in Maria Taferl overnacht, word je met een busje in Marbach an der Donau opgehaald.

Dag 6 - Reisafstand 50 km

Je volgt het Donau-fietspad naar Melk met de machtige abdij. Vervolgens rijd je langs het wijnoord Spitz naar Dürnstein en Krems. Stap je even af voor een heerlijke Grüner Veltliner? Oostenrijk is een opkomende wijnland, vooral dankzij deze streek!

Abdij van Melk
Dit immense bouwwerk is een voorbeeld voor de barokke kunst en architectuur en kijkt wakend uit over de stad Melk. De 11e-eeuwse kloosterkerk is rijkelijk gedecoreerd met weelderig uitgedoste pilaren, een orgel verguld met bladgoud en vele beeldhouwwerken en gedetailleerde wandschilderingen.

Krems
Dit is de toegangspoort tot de Wachau en een van de mooiste steden aan de Donau. Slenter langs de oevers van de Donau, strijk neer op een terras en verken het intacte historisch centrum.

Dag 7 - Reisafstand 57 km

Je fietst langs de oude Romeinse stad Tulln naar Höflein. Hier kun je je huurfiets inleveren en met de trein en metro naar het centrum van Wenen reizen* (ca. 30 minuten). Of fiets naar het hotel in Wenen (circa 20 kilometer). 

Tulln
Net als Enns is Tulln door de Romeinen gesticht. De fundamenten van de stad zijn zelfs gebouwd op het voormalige Romeinse ruiterkamp Fort Comagena, strategisch gelegen aan de Donau. De restanten van dit kamp zie je terug in bijvoorbeeld de ovale Romeinse toren, die ook ooit dienst deed als zoutopslag. 

* circa € 5,- per persoon, circa € 2,- per fiets, ter plaatse te betalen
 
Dag 8

Wenen
Je hebt de hele dag om Wenen te ontdekken. Stap in een hop-on-hop-off bus en bekijk de belangrijkste bezienswaardigheden. 

Bezoek de Stephansdom, wandel door Mariahilfer Strasse en verwen jezelf met een kop koffie met taartje bij een konditorei.

Wie aan Wenen denkt, denkt aan Johann Strauss, Mozart en keizerin Sisi. Proef de sfeer van deze tijd bij een bezoek aan het enorme Schloss Schönbrunn, het grote barokke zomerpaleis van de voormalige Oostenrijkse keizers.

Een bezoek aan de vele musea of shoppen in de Kärntnerstrasse, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.


Dag 9 - Reisafstand 1120 km

Op een zaterdag word je per bus teruggebracht naar Passau. Op de overige dagen is de transfer per trein*. 

* De transfer van Wenen naar Passau is inbegrepen

Toelichting:
Op zaterdag is deze transfer per bus. Je wordt dan bij het hotel in Wenen opgehaald en met de bus naar Passau gebracht.

Op de overige dagen is deze transfer per trein, je neemt dan zelf je eigen bagage mee. Bij de routeinformatie die je ter plaatse ontvangt, zit ook een treinticket. Het treinticket (excl. fiets) is geldig in de 2e klasse en je hebt een vrije treinkeuze (ÖBB treinen, geen nachttreinen).

Lees meer

Reserveren

9-daagse fietsreis langs de Donau Passau

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 797 per persoon.

Boek deze reis  

Georganiseerd door