Fietsen langs de Rhône van Lyon naar Orange

Ontdek per fiets een deel van de Via Rhona, de goed gemarkeerde, veelal autoluwe lange-afstandsroute, speciaal ontwikkeld en aangelegd voor fietsers.Tweeduizend jaar geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met deze oude handelsroute langs de Rhone-rivier. Mooie landschappen, authentieke steden en dorpen, boomgaarden en wijnstokken, en schaduwrijke oeverbossen vormen het decor van deze vrijwel vlakke fietstocht. Je begint in Lyon, een gastronomische en culturele metropool, en vervolgt je route stroomafwaarts. Al snel wordt duidelijk waarom de Rhône zo'n aantrekkingskracht had op vele volkeren en beschavingen. Op allerlei plaatsen leer je over het belang van riviernavigatie en over de handelsposten langs het water. Veel steden die je passeert hebben een historie die teruggaat tot het Romeinse Rijk. Op de zonnige en steile hellingen liggen beroemde wijngaarden en des te zuidelijker je komt, des te mediterraner wordt de sfeer. De tocht eindigt na een week in Orange, een historisch stadje met Nederlandse twist.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 296 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Frankrijk, Rhône rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 1.046
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Lyon. In deze verrassende stad is veel te zien en te bewonderen. Je hotel ligt vlakbij het prachtige 'Musée des Confluences', in het zuiden van Lyon. Je kunt heel goed via een fietspad langs de Rhône naar het stadscentrum fietsen. dus het loont de moeite om vroeg te arriveren.

Dag 2
Van Lyon naar Condrieu (45 km, 80 m stijgen en 100 m dalen).
De eerste etappe voert je uit de drukte en industriële omgeving van Lyon-zuid naar de rust en ruimte van Condrieu, een plaatsje beroemd om haar uitstekende wijnen. De eerste 20 kilometer van deze etappe voeren door een bebouwde omgeving en langs een redelijk drukke weg. Maar al snel wordt de route autoluw en zelfs autovrij met grote stukken over 'Voie Verts', de brede fietspaden die je de komende dagen veel zult aantreffen langs de Via Rhona. Mocht je toch het eerste, onaantrekkelijke deel willen overslaan, is er een goed alternatief. Je kunt namelijk in Frankrijk uitstekend je fiets meenemen op de lokale treinen. Een goed idee is om de ochtend door te brengen in de binnenstad van Lyon en na de lunch met de trein naar Vienne te reizen (ca 20 min). In Vienne pak je dan de route op en is het nog 12 kilometer naar Condrieu. Het heerlijke hotel ligt pal aan de Rhône en heeft een fraai terras aan het water. Mooi begin van deze reis.

Dag 3
Van Condrieu naar Tournon-sur-Rhône (ca. 59 km, 40 m stijgen en 60 m dalen).
Een heerlijke etappe met afwisselende fietspaden langs de rivieroever, door groene tunnels van elzen en populieren, langs bloemrijke graslanden met in het voorjaar prachtige orchideeën, onderlangs steile wijnheuvels en dan weer kleinschalige boomgaarden en akkergronden. Onderweg passeer je dorpjes als Serrieres en Andancette. Je rijdt de Ardèche binnen en het landschap aan de westkant wordt beduidend ruiger en droger. Hier komen de topklasse Saint-Joseph wijnen vandaan. De tocht eindigt in het vrolijke Tournon-sur-Rhône, een gemoedelijk stadje met een Romeins verleden, waar je verblijft in het vriendelijke familiehotel vlakbij het station.

Dag 4
Van Tournon-sur-Rhône naar Loriol-sur-Drôme (65 km, 30 m stijgen en dalen).
Vandaag de langste etappe van deze reis, grotendeels langs 'Voie Vertes', de prachtig aangelegde fietspaden langs de rivieroever. Halverwege bereik je de oude stad Valence, en mooie onderbreking en eventuele lunchplek. Het fraaie stadspark met de oude muziektent biedt een schaduwrijke rustplaats. Je verlaat Valence en vervolgt de fietsroute eerst langs de oostelijke oever en later weer langs de westelijke oever. Net voorbij het punt waar de rivier de Drôme in de Rhône uitstroomt, verlaat je de Via Rhona om naar je hotel in Loriol te fietsen, gelegen in een olijfboomgaard. Het zwembad brengt hier de nodige verkoeling na deze lange dag.

Dag 5
Van Loriol-sur-Drôme naar Montélimar (39 km, 20 m stijgen en 40 m dalen).
Een korte etappe maar dat komt goed uit want daardoor arriveer je op tijd in Montélimar, een heerlijk mediterraan stadje waar het prima vertoeven is. De etappe begint vrij bruut met een slinger rondom een van de grootste kerncentrales van Frankrijk, maar al vrij snel pik je een prachtige 'Voie Verte' op die je door een heerlijk rvierlandschap meeneemt. Onderweg bij Rochemaure steek je een rivierarm over via een spectaculaire hangbrug (Himalayan style) en fiets je de Provence binnen. het landschap verandert, de cicades laten zich horen, en even later bereik je Montélimar, een van de oudste bewoonde plekken van Frankrijk (meer dan 50.000 jaar) maar tegenwoordig vooral bekend als de stad van de nougat. Vanuit het aangename stadshotel in het centrum wandel je zo het historische hart binnen.

Dag 6
Van Montélimar naar Pierrelatte (33 km, 20 m stijgen en 30 m dalen).
Geen haast vanochtend, lekker uitgebreid ontbijten op het terras van je hotel, Want vandaag een korte etappe, maar wel een fraaie met vrijwel uitsluitend Voie Verte. Je passeert twee historische stadjes: Viviers en Bourg-Saint-Andéol waar de middeleeuwse sfeer nog goed voelbaar is. Om in Pierrelatte te arriveren moet je ook even de Via Rhona verlaten. Ook hier wacht een heerlijk verblijf tussen de olijfbomen, met zwembad en terras.

Dag 7
Van Pierrelatte naar Orange (55 km, geen hoogteverschillen)
De laatste etappe voert naar Orange, een klein stadje met een indrukwekkende Romeinse achtergrond en met een Nederlandse twist vanwege ons koningshuis (van Oranje). Onderweg passeer je nog het ommuurde Pont-Saint-Esprit, een fraai Provencaals dorp, een prima lunchplek. Maar uiteindelijk arriveer je in Orange met haar Romeinse bouwwerken zoals de 'Arc de Triomf' en natuurlijk het UNESCO Amfitheater. ook hier verblijf je in een verrassend leuk stadshotel in het centrum van Orange.

Dag 8
Na het ontbijt eindigt het arrangement

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: