Fietsvakantie Friese Elfstedentocht - 7 dagen

De roemruchte Elfstedentocht is één van de bekendste Friese evenementen. Van de tocht der tochten op de schaats kunnen we helaas niet al te vaak genieten. Dit is wel mogelijk op de fiets waarbij een rit van ca. 300 km u in meerdere dagen langs de elf Friese Steden voert. Net als de schaatsers start u in Leeuwarden. De Friese steden zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard en hebben allen een kleurrijke en gevarieerde geschiedenis. De geheel bewegwijzerde tocht voert u door weidse polders en zelfs bossen, langs meren en over kronkelende dijkjes. Onderweg passeert u oude gehuchten, terpjes, dorpen en oude stadjes die rijk zijn aan monumenten uit renaissance en gotiek. De beroemde brug bij Bartlehiem ontbreekt natuurlijk niet!

7-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 255 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Nederland, Elfstedentocht, Friesland rivieren en meren, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 599,- Vanafprijs p.p.
7 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door Fitál

Programma van dag tot dag

1E VAKANTIEDAG
Aankomst in Leeuwarden
Aankomst in uw eerste hotel in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland. Daarnaast mag Leeuwarden in 2018, samen met de Maltese hoofdstad Valletta, de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ dragen. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u nog de oude binnenstad bekijken, waar ook Us Mem staat, of de scheve Oldehove beklimmen. Rondom de oude grachtengordel van Leeuwarden vindt u vele historische gebouwen en diverse gezellige restaurants, cafés, bars, kroegen en terrassen. De rijke en gevarieerde historie is eveneens goed terug te vinden in het centrum en in onder andere het Fries Museum.

2E VAKANTIEDAG
Sneek 50/75 km
Vandaag fietst u via Bolsward en IJlst naar Sneek. In het centrum van Bolsward voeren historie en architectuur de boventoon, met als grootste blikvanger het rijk versierde stadhuis uit 1615 met daarin de Oudheidkamer. Bolsward is een absolute aanrader voor een dagje gezellig winkelen, genieten van terrasjes, een rondvaart door de stadsgrachten of een wandeling over de vestingsmuren en langs monumentale panden. De route brengt u verder naar IJlst, misschien wel de mooiste van de elf steden. IJlst is één van de kleinste Friese Elf steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Sneek, uw eindbestemming van vandaag, is gelegen nabij het Sneekermeer en staat o.a. bekend om de historische binnenstad met o.a. de Waterpoort.

3E VAKANTIEDAG
Rijs/Stavoren 58/70 km
Vandaag fietst u door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun uzelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende keileemwand uit de IJstijd.
Uw eindbestemming is het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' u welkom zal heten.
Stavoren wordt aan maar liefst drie kanten ingesloten door het mooie IJsselmeer. Deze in Zuidwest-Friesland gelegen plaats was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg.

4E VAKANTIEDAG
Makkum 28/42 km
Over verscholen weggetjes gaat het vandaag naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Dit voormalige vissersplaatsje, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op
een zeer lange en rijke geschiedenis.
Via het schilderachtige Workum, met zijn legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen, fietst u naar het fraaie Makkum de eindbestemming van vandaag. Makkum staat bekend om haar Makkumer aardewerk en de monumentale koopmanshuizen.

5E VAKANTIEDAG
Harlingen/Franeker 25/55 km
Via Elfstedenstad Bolsward bereikt u Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar u op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden. Vervolgens fietst u naar 'klein maar fijn' Franeker, de laatste halte voor vandaag. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend.

6E VAKANTIEDAG
Dokkum 65/85 km
Vandaag voert de route langs de kust, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum.
Een heerlijk stadje met trapgevels, grachten en een fraai Middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.

7E VAKANTIEDAG
Leeuwarden 26 km
Via de beroemde brug bij Bartlehiem fietst u naar Leeuwarden. Mocht u echter niet genoeg krijgen van het fietsen, dan kunt u nog een extra rondje maken d.m.v. de fietsknooppunten. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, u een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat.

Klik hier voor meer informatie over de Elfstedentocht fietsroute. 

Lees meer →

Reserveren

7-daagse fietsreis Friese Elfstedentocht

€ 599,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis  
Georganiseerd door