Fietsvakantie Hollandse Waterlinie

De waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem waarbij grote stukken land onder water gezet konden worden. Het was te ondiep voor de vijand om te bevaren en te diep om doorheen te waden. Tijdens deze fietstocht volgt u de belangrijkste waterlinies en passeert u vele imposante forten. Omdat bebouwing rondom de forten niet was toegestaan heeft de natuur de vrije ruimte gekregen.

5-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 1 van 5
Totale afstand: 285 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Nederland, rivieren en meren, grote steden, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 495
5 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Eigenwijze Reizen

Programma van dag tot dag

Dag 1 Aankomst in Weesp of Muiderberg, rondrit 16 km
Weesp was een vestingstad in de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en in de Stelling van Amsterdam.  In het stadje staan vier bastions en in de omgeving vele forten. Op deze aankomstdag kunt u een korte rondrit maken naar het Muiderslot, de oudste waterburcht van Holland en sluitstuk van meerdere waterlinies.

Dag 2 Van Weesp of Muiderberg naar Utrecht 59 of 56 km
Langs het natuurgebied het Naardermeer komt u in de vestingstad Naarden.  Over een fietspad tussen de Ankeveensche Plassen en de Spiegelplas bereikt u de Vecht. De rivier volgend, passeert u prachtige forten, ridderhofsteden en buitenplaatsen. Via Loenen aan de Vecht, Breukelen en Maarssen fietst u naar Utrecht. Als een kraag rond de stad liggen vele forten, geen wonder want Utrecht was een belangrijke schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dag 3 Van Utrecht naar Wijk bij Duurstede 56 km
Het net buiten Utrecht aan de Kromme Rijn gelegen Fort Rhijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet veel verder ligt Fort bij Vechten. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie maken het fort tot hét icoon van de Waterlinie. Op het fortterrein is het Waterliniemuseum gevestigd, hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water. Na een bezoek aan het museum fietst u door mooie stadsparken en het bijzondere Verdronken Bos naar de Lek. Langs de rivier rijdt u naar het historierijke Wijk bij Duurstede.

Dag 4 Van Wijk bij Duurstede naar Gorinchem 51 km
Langs de Lek rijdt u naar het middeleeuwse stadje Culemborg. Bij fort Everdingen is het watermanagement van de Waterlinie goed zichtbaar. Vervolgens fietst u zuidwaarts via glasstad Leerdam en langs de liefelijke Linge naar Fort Vuren aan de Waal. Per veer steekt u over naar het aan de overkant van de rivier gelegen Slot Loevestein, dat bekend is geworden door de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Vanuit Woudrichem vaart u tenslotte naar Gorinchem. Samen met Woudrichem en Slot Loevestein vormde Gorinchem lange tijd een onneembare vestingdriehoek als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dag 5 Van Gorinchem naar Nieuwkoop/Noorden 61 km
Vanuit Gorinchem fietst u noordwaarts door het open landschap van het veenweidegebied het Groene Hart. In Ameide steekt u per voetveer de Lek over en fietst verder naar Woerden. Vestingstad Woerden was eeuwenlang het hoofdkwartier van de Oud Hollandse Waterlinie. Door een waterrijk natuurgebied bereikt u uw hotel dat prachtig uitzicht biedt over de Nieuwkoopse Plassen.   

Dag 6 Van Nieuwkoop naar Weesp 45 of 54 km en vertrek
Via de Vinkeveensche Plassen bereikt u Fort de Botshol. Vanaf hier volgt u de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie is aangelegd tussen 1843 en 1914 en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. U fietst door een laagveengebied met weidse plassen, smalle slootjes en uitgestrekte rietlanden en langs de riviertjes de Waver en de Gein. Door het dorp Abcoude met haar rijke geschiedenis keert u terug in Weesp.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: