Fietsvakantie Rondreis Over de Vennbahn-route door vier landen - 8 dagen

Stap op de trappers en ontdek heerlijk actief de Belgische Ardennen, het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel. Het start- en eindpunt ligt in bourgondisch Maastricht (of 's-Gravenvoeren). De route voert deels over het fietspad van de voormalige Vennbahn-spoorlijn.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 343 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
België, rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 655,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Reisafstand 125 km
Utrecht - Maastricht/’s Gravenvoeren (België)

Vandaag kom je aan in Maastricht. Indien er geen hotel beschikbaar is in Maastricht start je vanuit het Belgische 's-Gravenvoeren*. Geniet bij aankomst in het hotel van een stuk Limburgse vlaai met koffie of thee. In het hotel ontvang je de uitgebreide Nederlandstalige route-informatie en eventueel neem je je huurfiets in ontvangst. Het beroemde centrum van de stad is het gezellige Vrijthof, met aan de ene kant een aaneenschakeling van terrassen en aan de andere kant de Sint-Servaasbasiliek. Deze prachtige driebeukige kruisbasiliek is grotendeels in romaanse stijl gebouwd, van kolenzandsteen en mergel. Voor stijlvol shoppen ga je naar het Stokstraatkwartier met zijn talrijke mode- en ambachtelijke winkels. Cultuur snuiven doe je in het Bonnefantenmuseum, waar je meesterwerken van Bruegel, Rubens en Van Dyck ziet, plus een topcollectie moderne kunst. Op culinair gebied is Maastricht een van de aantrekkelijkste steden van het land, zelfs bourgondisch te noemen: van een patatje 'zoervleisj' tot een Michelin-sterrenmaaltijd. * wanneer er geen beschikbaarheid meer is in Maastricht start de reis vanuit 's-Gravenvoeren. Het is niet mogelijk een voorkeur voor de startlocatie door te geven.


Dag 2 - Reisafstand 45 km
Maastricht/’s Gravenvoeren - Eupen (België)

Vanuit Maastricht bereik je het Franstalige Land van Herve in België. De fietsroute gaat via ‘s-Gravenvoeren, Hombourg en Moresnet dwars door het glooiende landschap naar Raeren. De bestemming van vandaag is Eupen. Land van Herve Je fietst door een glooiend landschap met heuvels van een paar honderd meter hoog. Omdat het niet erg bosrijk is, zijn er regelmatig mooie vergezichten over de door hagen omzoomde weilanden. Via ’s-Gravenvoeren en Hombourg rijd je naar het voormalige dwergstaatje Moresnet. Nadat Napoleon in 1815 was verslagen, werd Europa herverdeeld onder de politieke machthebbers. Vanwege de rijke zink- en loodgronden werd men het niet eens over het gebied rond Moresnet. Daarom werd dit gebied uitgeroepen tot neutrale zone onder gemeenschappelijk bestuur van Pruisen en Nederland. In 1919 werd het bij België gevoegd. Vanuit Moresnet zet je koers naar Raeren, waar de Iter- en de Periolbeek samenvloeien. Je ziet hier de 14e-eeuwse burcht, waar nu een pottenbakkersmuseum is gevestigd. In de loop van de middag bereik je Eupen, dat vlakbij de Duitse grens ligt: het is dan ook Duitstalig.


Dag 3 - Reisafstand 59 km
Eupen - Sankt Vith (België)

Het fijne en opmerkelijk van deze dag is dat vrijwel de gehele route ‘verboden terrein’ is voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de Hoge Venen, het oudste natuurreservaat van Wallonië, stijg je geleidelijk naar een hoogte van 660 meter. Vandaag staat een heerlijk rustige fietsroute door het hoogveen in de Ardennen op het programma. Je fietst vanaf het Duitse Kalterherberg over het Vennbahn-fietspad, een van de langste (totaal 125 kilometer) en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen van Europa. Onderweg kom je langs het verlaten spoorwegemplacement van Sourbrodt. Via Waimes en de Montenauer hamrokerij gaat de route verder naar het aangename stadje Sankt Vith, gelegen op de grens van de Ardennen en de Eifel. Ook in Sankt Vith wordt - zoals de naam al doet vermoeden - Duits gesproken. Het is de hoofdplaats van het Duitstalige deel van België.Een interessante bezienswaardigheid is hier de Büchelturm, een gerestaureerde toren van de middeleeuwse stadswallen. De toren overleefde het Ardennenoffensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl de rest van Sankt Vith grotendeels werd verwoest.


Dag 4 - Reisafstand 50 km
Sankt Vith - Clervaux (Luxemburg)

Je vervolgt je weg over het Vennbahn-fietspad. Bezoek onderweg de burchtruïne Burg-Reuland. Over de grens in Luxemburg arriveer je in Troisvièrges waar je op het lokale treintje naar Clervaux stapt of deze stad via een schitterende fietsroute bereikt. Burg-Reuland is een van de grootste kastelen in de Ardennen, daterend uit de 9e eeuw. Het is gebouwd ter verdediging tegen de Noormannen en gedeeltelijk gerestaureerd. Bij een bezoek bevind je je in illuster gezelschap: Karel de Grote ging je voor. Net over de grens met Luxemburg arriveer je in Troisvièrges. Hier eindigt de Vennbahn en is er de mogelijkheid om op het lokale treintje te stappen (niet inbegrepen) naar Clervaux of de langere fietsroute van vandaag te kiezen. Deze is schitterend, maar gaat wel een paar maal ‘bergop’, waarna uiteraard ook weer heerlijke afdalingen wachten. Clervaux is een aangename stad, centraal gelegen in het noorden van Luxemburg. In december 1944 vonden hier hevige gevechten plaats tussen de Amerikanen en de Duitsers. Meer weten? Bezoek dan het Museum van de Slag om de Ardennen in het Kasteel Clervaux.


Dag 5 - Reisafstand 65 km
Clervaux - Bütgenbach (België)

Maak je op voor een heuse 'bergetappe'. Je fietst naar het drielandenpunt en dan verder door het Ourdal, langs het dorp Schönberg en klimmend naar zeshonderd meter om uiteindelijk in Bütgenbach neer te strijken. Drielandenpunt Door het Ourdal kom je langs het drielandenpunt waar Luxemburg, België en Duitsland samenkomen. Eigenlijk ligt dit punt middenin de rivier de Our, maar honderd meter verderop vind je het Europa Monument. Dit bestaat uit vijf rechtopstaande megalitische stenen, symbolisch voor de vijf landen die de oorspronkelijke Europese Gemeenschap vormden, de voorloper van de Europese Unie. Bütgenbach Nadat je het dal van de Our weer hebt verlaten, klim je naar een hoogte van zeshonderd meter. Tijdens het licht heuvelachtige sluitstuk van dit traject geniet je van prachtige vergezichten, waarna je Bütgenbach bereikt. Het dorp ligt aan het gelijknamige stuwmeer. Er zijn langs het meer een paar zwemstrandjes en ook is er een wandelpad rond het meer, een wandeling van tien kilometer.


Dag 6 - Reisafstand 69 km
Bütgenbach (België) - Aken (Duitsland)
Vandaag even rustig aan! Een ontspannen tocht over de Vennbahn naar Aken. Maak onderweg een tussenstop in een van de schilderachtige Eifelstadjes Monschau of Kornelimünster. De laatste dertig kilometer naar Aken gaat het bergaf. In Monschau staan de met bloembakken versierde vakwerkhuizen fier naast elkaar aan de waterkant van de rivier de Roer. De gunstige ligging aan deze waterweg bracht Monschau tot grote bloei in de 17e en 18e eeuw toen, ten tijde van de grote textielindustrie, het transport voornamelijk over water plaatsvond. De mooiste overgebleven huizen in de stad behoorden toe aan textielfabrikanten en lakenwevers, zoals het Rode Huis uit 1756. De stad Aken ligt vlakbij het drielandenpunt van Vaals en is al bewoond sinds de Romeinse tijd. De Romeinen ontdekten hier de heilzame warmwaterbronnen die ook op de dag van vandaag nog veel bezoekers trekken. De Dom van Aken domineert de historische binnenstad. Rondom de kerk lopen in alle richtingen gezellige straten met oude panden waarin vooral winkels en horeca zijn gevestigd. Geniet op een terrasje van een van de typisch Duitse gerechten, zoals schnitzel, braadworst met zuurkool en bier.


Dag 7 - Reisafstand 55 km
Aken (D) - Maastricht/’s Gravenvoeren

Vanuit Aken gaat de fietsroute door het Zuid-Limburgse heuvellandschap terug naar het beginpunt. Zuid-Limburg In het schitterende heuvellandschap van zuidelijk Limburg vind je wijngaarden, kastelen en stadjes met Romeinse oorsprong. Je zou bijna denken dat je in de Franse Ardèche of Provence rijdt: een stukje buitenland binnen de grenzen. De wegen zijn hier en daar opgeluisterd met kleine mariakapellen, vee graast vredig in de weiden en de beroemde vruchtenvlaaien zijn overal te verkrijgen. Genieten dus!


Dag 8
Vertrek Maastricht/’s Gravenvoeren

Na het ontbijt is deze mooie fietsvakantie over de Vennbahn ten einde. Of boek je nog een verlenging in Maastricht?

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: