Fietsvakantie Fietsen langs Côte d'Or en Canal de Bourgogne - 6 dagen

Fiets vanuit de fraaie stad Dijon een rondje door het rijke Bourgondië. Peddel tussen de druivenstokken, proef heerlijke wijnen, ga lekker eten en overnacht in een gastvrij hotel of chambres d'hôtes. Vanuit de wijngaarden bereik je door het heuvelachtige en stille achterland het Canal de Bourgogne en fietst over het jaagpad terug naar Dijon. Je maakt ontspannen fietstochten en hebt veel tijd om oude steden, pittoreske 'grand cru' dorpen, kastelen en afwisselend landschap te bewonderen.

6-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 177 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Frankrijk, Bourgondië rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 555,- Vanafprijs p.p.
6 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Dijon en verkenning van het historisch centrum van deze fraaie stad.

Dag 2
Fietstocht: 23 km, 80 m stijgen en 110 m dalen
Als je geen eigen fietsen hebt meegenomen, haal je eerst de gereserveerde huurfietsen op. Omdat de etappe van vandaag niet zo lang is heb je nog ruim tijd om Dijon verder per fiets te verkennen.
Het eerste gedeelte van La Voie des Vignes à Vélo, de fietsroute door de beroemde wijngebieden, is niet zo geweldig, maar als je de buitenwijken van Dijon eenmaal achter je hebt gelaten, fiets je als een god door Frankrijk. Om ca. 17 uur wordt je in Morey-Saint Denis verwacht door Monica van der Stap, een Nederlandse vinologe die haar halve leven tussen de wijngaarden van de Côte d'Or doorbracht. Zij zal een presentatie geven over de Bourgogne wijnen en deze ook laten proeven. NB. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat Monica van der Stap afwezig is. In dat geval is de wijn-introductie in het Engels.
Het is daarna nog een kwartiertje fietsen naar de fraai gelegen chambres d'hôtes in een oud pand onder even oude bomen. 's Avonds heb je nog even tijd om door de grote tuin te wandelen, het dorp te bekijken met het Château de Gilly, of met een drankje op het terrasje te zitten.

Dag 3
Fietstocht: 34 km, 160m stijgen en 170 m dalen.
Vandaag maak je een fietstocht door de prachtige, lichtgolvende wijnvelden van een aantal grote ‘Grand Crus de Bourgogne’. Direct na de start kan je het enorme Chateau du Clos de Vougeot ("de Tempel van de Bourgogne-wijnen") bezoeken. In het levendige Nuits-St.Georges is het tijd voor een koffiestop. Verderop kan je een uitstapje maken naar Aloxe-Corton, één van de belangrijkste wijndorpen van de Côte de Beaune. Het merendeel van de wijnen uit deze gemeente heeft de classificatie Grand Cru. De dubbele namen van de wijndorpen aan de Côte d'Or zijn overigens een samenstelling van de originele dorpsnaam en de naam van het beste wijnhuis in dat dorp.
De tocht is kort, zodat er meer dan voldoende tijd overblijft om het sfeervolle en goed bewaard gebleven historisch centrum van Beaune te bezoeken. Beaune - de wijnhoofdstad van de Côte d’Or - werd vermoedelijk in 52 B.C. door Julius Ceasar gesticht. Trakteer jezelf op een uitstekende lunch, maak een mooie stadswandeling en bezoek in ieder geval Hôtel Dieu.

Dag 4
Fietstocht: 36 km, 330m stijgen en 170 m dalen.
Vanuit Beaune fiets je verder door stille wijndorpen als Pommard en Volnay. In Meursault is het tijd voor een stop in het levendige centrum. Na de koffie en wat inkopen voor de lunch fiets je door het bekende wijndorp Puligny-Montrachet naar Santenay. Hier gaat de route verder over een vrijliggend fietspad op een oud spoorwegtracé, een zogenaamde Voie Verte. Je stijgt langzaam (treinen konden en kunnen geen steile helling aan), eerst nog door wijngaarden, maar daarna rol je een ander, leeg landschap, in met weilanden en heuvels. In Nolay verlaat je de Voie Verte en bent snel bij een gastvrije chambres d'hôtes met een onvergetelijk uitzicht.
Als je hier een extra dag bijboekt kun je nog een stuk verder fietsen over de Voie Verte en/of lekker met een boek in de tuin gaan zitten.

Dag 5
Fietstocht: 50 km, 530 m stijgen en 590 m dalen.
Vandaag een pittige etappe door het stille achterland van de Bourgogne. Omdat hier nauwelijks meer winkeltjes open zijn krijg je een lunchpakket mee. Vanaf La Rochepot, met het imposante château, gaat het eerst door hoger gelegen wijngaarden, onderaan een steile rotswand, langs de dorpjes Orches, St. Romain en Meloisey. Daarna door beboste dalen naar Pont d'Ouche, waar je verder gaat over het jaagpad langs het Canal de Bourgogne, weer zo'n heerlijk vrijliggend fietspad, waar je geen rekening hoeft te houden met autoverkeer.

Dag 6
Fietstocht: 34 km, 50 m stijgen en 100 m dalen.
Er rest nog een korte tocht over het jaagpad van het Canal de Bourgogne naar Dijon. Je fietst door een verrassend mooi dal met het kronkelende beekje l'Ouche en een aantal leuke dorpjes. Af en toe vaart er een boot voorbij of is er een sluisje of jachthaventje. Het laatste stuk voor Dijon moet je het dal helaas delen met een snelweg, maar de binnenkomst in Dijon, langs een meertje, is gelukkig erg aangenaam.

In Dijon lever je de huurfietsen in en haalt je bagage op alvorens huiswaarts te gaan. Het is uiteraard ook mogelijk nog een nacht in Dijon bij te boeken, of verder te gaan met een ander fietsarrangement in Frankrijk.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: