Fietsvakantie Fietsen langs de Morvan - 6 dagen

Ten westen van de Morvan maak je fietstocht langs rivieren, kanalen en meren. De Yonne meandert door het Bourgondische land. Het Canal de Nivernais werd in deze vallei aangelegd om hout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Op het oude jaagpad fiets je van sluisje naar sluisje. Onderweg bezoek je de historische stadjes Auxerre en Clamecy, gelegen aan het water, en de bekende bedevaartplaats Vezelay, met zijn indrukwekkende abdijkerk op een heuveltop. Langs de Cure, bekend vanwege de Grottes d'Arcy-s-Cure en de Chablis wijnen, rol je terug naar Auxerre. Een mooie dwarsdoorsnede van Bourgondië.

6-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 228 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Frankrijk, Bourgondië rivieren en meren, bergen, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 772,- Vanafprijs p.p.
6 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in het centrum van Auxerre aan de Yonne. De stad ligt aan de rand van het Chablis wijngebied en heeft een historisch centrum met stadswallen, een fraaie kathedraal en abdij.

Dag 2
De eerste fietstocht gaat langs het Canal de Nivernais, in de 18e eeuw aangelegd in het dal van de Yonne om hout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Je fietst door het stille landschap, waar je af en toe de bochtige Yonne doorheen ziet kronkelen. In de gehuchtjes onderweg is weinig te doen. Het eindpunt Clamecy daarentegen is een gezellig stadje met winkeltjes en terrasjes. Fietstocht 63 km, nauwelijks hoogteverschil.

Dag 3
Je vervolgt je weg langs het Canal de Nivernais, maar als snel merk je een verschil: er komen steeds meer sluisjes. Uiteindelijk in totaal zo'n 30. Omdat het kanaal in de zomer druk wordt bevaren door plezier boten, werken alle sluisjes nog. Sommigen zijn mooi opgeknapt waarbij het sluiswachtershuisje tot een cafeetje is omgebouwd. Omdat er met het vele openen van de sluisdeuren water verloren gaat zijn er op het hoogste punt van het kanaal grote (stuw)meren aangelegd die door regenwater gevuld worden. Bij de aanleg van het kanaal lag er een heuvelrug in de weg. Hier is een tunnel uitgehakt waar het kanaal doorheen is geleid. Een waterstaatkundige prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat het allemaal met het handje is gedaan. Na de Etangs de Baye et Vaux verlaat je het Canal en zet koers naar de Morvan. Je overnacht aan de Yonne, op de plek waar de rivier uit de Morvan komt stromen. Fietstocht ca. 60 km, 150m stijgen.

Dag 4
Als snel verlaat je de Yonne en fiets door glooiend heuvelland noordwaarts, met de beboste heuvels van de Morvan aan je rechterhand. Het vriendelijke landschap kent weinig hoogtepunten tot je oog in oog staat met het Chateau de Bazoches. Dit enorme kasteel is ooit bewoond door Marechal Vauban, de ontwerper van enorme vestingwerken door heel Frankrijk. Het kasteel heeft een fraaie, kleurrijke inrichting en is een bezoek waard. Het is dan niet ver meer naar Vezelay, waar je overnacht aan de voet van de heuvel met de beroemde Basiliek.  Fietstocht: ca 45 km, 500m stijgen. Vezelay is een bekende bedevaartsplaats waar veel wandelaars beginnen aan de Camino naar Santiago de Compostela.

Dag 5
Van Vezeley daal je af in de vallei van de Cure. Deze rivier komt, net als de Yonne, uit de Morvan en heeft een mooi bochtig dal uitgesleten. Hier is nog geen véloroute aangelegd en het was af en toe even zoeken, met stukken onverhard pad, om een veilige fietsroute te vinden. Op enig moment stroomt de Cure in de Yonne en fiets je een stukje van de rivier door het wijngebied bij Irancy. Het is dan niet ver meer naar het centrum van Auxerre. Fietstocht: ca. 60 km, 350m stijgen.

Dag 6
Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je keert huiswaarts of rijdt door naar een andere bestemming in Frankrijk.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: