Door het Bretonse land

Fantastische tocht door het Bretonse land van grijze granieten en groene heuvels. Fiets over rustige wegen en fietspaden met zeezicht naar Le-Mont-Saint-Michel. Ga langs het estuarium van de Ranche voor een bezoek aan het schilderachtige Dinan en zeerovernest Saint Malo. Met de boot vaar je naar het Engelse Jersey om te fietsen over dit bloemeneiland. Elke avond dineer je heerlijk met verse vis, mosselen of zilte oesters.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 2 van 5
Totale afstand: 255 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel
Omgeving
Frankrijk Bretagne kust, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 780
8 dagen
Prijzen en data
aangeboden door SNP

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Mont-Dol, een bloemrijk dorpje, gelegen tegen een granietbult in het overigens vlakke land aan de Bretonse kust. Je kan een leuke wandeling maken naar de top van de Mont Dol, van waar je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt over de polders en het heuvelachtige binnenland.

Dag 2
Rondrit vanuit Mont-Dol naar Le Mont-Saint-Michel (65 km, 140 m stijgen en dalen). Via Dol-de-Bretagne fiets je over een mooie route door het glooiende achterland naar het stadje Pontorson. Via een vrij liggend fietspad peddel je ontspannen naar Le Mont-Saint-Michel, het eeuwenoude pelgrimsoord met de indrukwekkende abdij op een rots in zee. Het laatste stukje gaat per pendelbus of paardentram. De Mont is zeer toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezichtigen. Vervolgens fiets je over het fietspad op de Digue de la Duchesse Anne door een vlak polderlandschap naar de met slik gevulde baai bij de Chapelle St.Anne. Tot slot het binnenland weer in, terug naar het beginpunt. 

Dag 3
Van Mont-Dol naar St-Malo (38 km, 150m stijgen en dalen). Vandaag een fraaie rit langs de westkant van de baai van Mont St-Michel. Al fietsend krijg je regelmatig een weids uitzicht over de zee en bij helder weer kijk je makkelijk tot aan de rots van de Le Mont-St-Michel. Onderweg kom je bij het levendige vissersdorp Cancale, bekend om zijn oesterkweek. De oesterbanken op de kust zijn te bezoeken bij laagwater en aan de kraampjes en in de restaurantjes kan je proeven van de zeevruchten. Voor een strandbezoek ben je hier aan het verkeerde adres: de stranden bestaan meestal uit keien en modder. Dan kan je beter naar de andere kant van het schiereiland. Daarvoor is eerst een pittige klim nodig, uiteraard gevolgd door een fijne afdaling, naar een goudgeel strandje. Langs de kust of over een rustig weggetje, langs mooie landhuizen, door het binnenland, bereik je de drukke, maar interessante havenstad St.Malo.

Dag 4
Rondrit op Jersey (34 km, 240m stijgen en dalen) of rustdag.
Je kan vandaag een rustdag houden in de gezellige en interessante stad St-Malo. De ommuurde historische vesting, de havens, de gezellige winkelstraatjes en de stranden zorgen dat je je niet verveelt. Vandaag heb je echter ook de mogelijkheid om in 1 uur en 15 min naar het Britse eiland Jersey te varen en daar een fietstocht te maken. Het is vroeg opstaan als je de boot naar het eiland wilt halen. Op Jersey maak je een heerlijke rondrit over het uitgebreide netwerk van fietspaden. Wel kom je af en toe een pittig klimmetje tegen. Afhankelijk van de vaartijden keer je aan het eind van de middag of het begin van de avond terug naar St-Malo.

Dag 5
Van St-Malo naar Port Dinan (26 km, 100 m stijgen en dalen).
Met een pontje steek je over van St.Malo naar het mondaine Dinard en zakt per fiets, met de laatste zilte lucht in de longen, over een kaarsrecht, vrijliggend fietspad, af naar het zuiden. Het fietspad ligt op een oude spoorlijn en voert je afwisselend door plattelandsplaatsjes, bedrijventerreinen en stille natuur. Als de Voie Verte ten einde is, ga je verder over stille weggetjes door het licht heuvelende groene Bretonse binnenland naar het dorpje Taden met klein kasteeltje. Via een fietspad langs het estuarium van de Rance bereik je het pittoreske Port Dinan, gelegen onder de levendige stad Dinan, met een fraai historisch centrum. In de huizenbouw zie je duidelijk de verwantschap tussen Bretagne en Groot-Brittannië terug; het zou ook Cornwall kunnen zijn. 
Vandaag liever niet fietsen? Vanaf Dinard gaat er in het seizoen dagelijks een boot naar Port Dinan waarop de fietsen mee kunnen.

Dag 6
Rondrit vanuit Dinan (49 km, 200m stijgen en dalen) of rustdag. Het plaatsje Dinan biedt volop mogelijkheden om er een dagje door te brengen. Er zijn vele kunstateliers, winkels, restaurantjes en terrasjes. Daarnaast kan je ook een landelijke rit door de groene heuvels en akkers van het Bretonse land maken, ten zuiden van dit plaatsje. Onderweg waan je je af en toe in het Zuid Engelse Cornwall. Opvallend zijn ook de zwaar gebouwde bruingrijze granieten boeren woningen, veelal omgeven door schitterend blauwe Hortensia’s. Een groot deel van de route gaat over een jaagpad langs Canal d'Ille et Rance, een heerlijk rustig fietspad, met regelmatig sluisjes en dorpjes. Het is eenvoudig om de route in te korten.

Dag 7
Van Port Dinan naar Mont-Dol (44 km, 180m stijgen en 180m dalen).Je begint ontspannen over het fietspad langs de Rance. Bij een dam, waar het enorme getijverschil zo ver landinwaarts opvalt, zul je even op de pedalen moeten om het dal uit te klimmen. Door het glooiende boerenland fiets je naar het oude stadje Dol-de-Bretagne, waarbij je de Menhir du Champ-Dolent van 9,50 meter hoog kunt bekijken. In Dol-de-Bretagne staat de prachtige kathedraal, gewijd aan St. Samson, één van de zeven Bretonse heiligen. In de Grand Rue des Stuarts zie je een aantal prachtige oude huizen uit de 12e en 13e eeuw, die aantonen hoe rijk deze bisschopsstad ooit was. Het is dan niet meer ver naar Mont-Dol en is de ronde door Bretagne helaas ten einde.

Dag 8
Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: