Fietsvakantie Zuiderzee - Nederland - 8 dagen

Deze bijzondere Zuiderzeeballade voert je terug in de tijd. De ongerepte natuur, bijzondere waterwerken, vissersdorpen en historische handelsstadjes langs het meer maken de vroegere Zuiderzee tot een uniek gebied. Ontdek dit fraaie stukje Nederland te fiets.

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 342 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Nederland, rivieren en meren, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 553,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door ANWB

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Nunspeet
Vandaag gaat je fietsvakantie rond de Zuiderzee van start! Je trapt de reis af op de Veluwe, in Nunspeet. Het bosrijke Nunspeet heeft als fiets- en vakantiebestemming veel te bieden. De  bossen, heidevelden en zandverstuivingen en het Veluwemeer vormen samen een gevarieerd landschap. Ook het agrarisch landschap met zijn vele houtwallen en uitgestrekt polderlandschap heeft zijn charmes. Een netwerk van paden brengt je als fietser langs vele prachtige plekjes. Op de overgang tussen Veluwemeer en weidegebied ligt een rietkraag waarin rietzangers, baardmannetjes en karekieten hun thuis hebben gevonden. Het noord-Veluws Museum toont voornamelijk het werk van Noord-Veluwse kunstenaars die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten.

Dag 2 - Reisafstand 60 km - Nunspeet - Amersfoort
De fietsroute brengt je door bossen, heidevelden en zandverstuivingen naar het gezellige Amersfoort. Een heerlijke afwisselende route om te pedaleren! Zowel in de regio als in de stad zelf vind je veel prachtig groene omgevingen. Van uitgestrekte parken en tuinen rond het centrum tot natuurgebieden zoals de Gelderse Vallei, de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en Arkemheen-Eemland in de regio. Met zijn fraai bewaarde binnenstad mag Amersfoort tot de mooiste steden van Nederland worden gerekend. De stad telt zelfs meer dan vierhonderd rijksmonumenten, waaronder pareltjes als de Koppelpoort.

Dag 3 - Reisafstand 75 km - Amersfoort - Purmerend
Ook vandaag staat weer een gevarieerd palet Hollands Glorie op het programma. Via paleis Soestdijk, de dorpen van ’t Gooi, Naarden en het mooie Waterland fiets je naar de eindbestemming Purmerend. Een bruisende stad met een fraai historisch centrum. De aantrekkelijke binnenstad met haar vele historische gevels biedt een interessant en gevarieerd winkelaanbod met veel kleine speciaalzaken en boetiekjes.

Dag 4 - Reisafstand 57 km - Purmerend - Volendam - Hoorn - Enkhuizen
Via vissersdorp Volendam fiets je terug naar de tijd van de VOC, via Hoorn naar je eindbestemming, Enkhuizen. De bloeitijd van deze stad lag in de 16e en 17e eeuw en is terug te vinden in de vele monumenten. Bekijk bijvoorbeeld de Bossu-huizen: de gevelstenen van deze huizen vertellen het verhaal over de slag op de Zuiderzee in 1573. De stad heeft ruim 200 gevelstenen. Ook een stad met een rijke (VOC) geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je maar liefst 366 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Slenter langs de bijzondere gebouwen en breng een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, waar je alles kunt leren over de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee.

Dag 5 - Reisafstand 38 km - Enkhuizen - via Stavoren - Balk / Lemmer
Vanuit Enkhuizen neem je de ferry naar de overkant van het IJsselmeer*, waar het Vrouwtje van Stavoren je bij aankomst vrolijk begroet. Je vervolgt je route door het merengebied van Zuidwest-Friesland naar Lemmer. In Lemmer is veel te doen. Dit oude vissersdorp met maritiem centrum verdient met recht de naam Poort van Friesland. Midden in het dorp meren veel watersporters af. Struin langs de originele winkeltjes die het centrum rijk is, vaak gevestigd in historische panden. Populair zijn ook de gezellige terrassen langs de kades. Afhankelijk van de beschikbaarheid verblijf je een nacht in Lemmer of in Balk

Dag 6 - Reisafstand 62 km - Balk of Lemmer - Zwartsluis
Je vervolgt de route via het Nationaal Park De Weerribben - het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa - naar Zwartsluis. Hou je verrekijker en fototoestel bij de hand: je komt onderweg veel watervogels tegen! Het centrum van Zwartsluis draagt nog altijd het stempel van een oude Zuiderzeehaven met een stedelijk karakter. Veel ambachtelijke bedrijfjes zijn hier tot bloei gekomen en nog steeds speelt de scheepvaart, dankzij de goede vaarverbindingen, een grote rol. Dit dorp is ook wel de toegangspoort naar een uniek natuur- en recreatiegebied en trekt jaarlijks veel watertoeristen.

Dag 7 - Reisafstand 50 km - Zwartsluis - via Kampen - Nunspeet
De route brengt je terug naar het startpunt en tevens de laatste bestemming van deze rondreis, Nunspeet. Maar eerst nog een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis: je fietst langs de IJssel naar de oude Hanzestad Kampen. Al sinds de 13e eeuw bruist het in de haven van Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad. Vervolgens fiets je verder naar Nunspeet.

Dag 8 - Nunspeet
Aan al het moois komt een eind en dus ook aan deze prachtige fietsrondreis. Na een heerlijk ontbijt vertrek je weer richting huis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: