Fietsvakantie langs de Friese Elfstedent - 7 dagen

In het prachtige hoge noorden liggen, verscholen in een puur Hollands landschap, elf historische steden. De steden zijn het kloppende hart van een uniek stukje Hollandse traditie. Met elkaar verbonden door kanalen, vormen ze de route van een gigantisch schaatsevenement, dat plaatsvindt zodra het ijs sterk genoeg is. Maar dat alleen is niet de reden om deze tocht te fietsen. De steden hebben stuk voor stuk hun eigen unieke historische waarde en een bezoek aan elk van de steden is een belevenis op zich. En dan is er de natuur. De provincie Friesland werd in 2010 verkozen tot de mooiste provincie van Nederland. En terecht. Friesland verrast u met een prachtig waterrijk landschap, unieke natuurreservaten, uitgestrekte bossen en typisch Hollandse weideaanzichten. Natuurlijk hebben wij ook aan uw comfort gedacht. U overnacht in charmante, comfortabele hotels, elk bijzonder gelegen in een van de historische stadjes, of in een groene omgeving net buiten de stad.

7-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 286 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Nederland, Elfstedentocht, Friesland kust, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 799,- Vanafprijs p.p.
7 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door Oad

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Aankomst in Leeuwarden
Uw Friese avontuur begint in Leeuwarden, de bruisende hoofdstad van de provincie. Als de taal u hier anders in de oren klinkt, dan heeft u het goed. De Friese taal, die sterk van het Nederlands verschilt, is een belangrijk aspect van de unieke Friese cultuur.

Dag 2 - Leeuwarden - Sneek (53 km)
Vandaag fietst u van de Friese hoofdstad naar een andere unieke plaats: Sneek. Onderweg passeert u Bolsward, één van de beroemde elf steden. Bolsward is een prachtige historische hanzestad die de harten van menig toerist verovert. U overnacht vandaag opnieuw in een bruisende Friese stad: Sneek. De stad is een populaire trekpleister voor dagjesmensen en watersportliefhebbers. De prachtige kanalen die het stadsbeeld sieren, trekken al snel uw aandacht. Een andere trots van de stad is de Waterpoort, een zeventiende-eeuwse poort die onderdeel was van de Friese verdedigingswerken. Sluit uw dag af in een van de vele cafeetjes die de stad zo bruisend maken.

Dag 3 - Sneek - Rijs/Stavoren (58 km)
Na het levendige Sneek begeeft u zich vandaag in rust en stilte. U fietst door het beroemde Friese merengebied: Europa’s grootste aaneenschakeling van inlandse meren. Het waterrijke landschap geeft u al snel een gevoel van rust en tijdloosheid. In dit landschap ligt ook een glooiend bosgebied: Gaasterland. De uitgestrekte loofbossen pal aan de kust, Hollandse akkers en slingerende beekjes, wanen u in een andere wereld. De tocht brengt u verder naar een andere natuurschat: het Rode Klif. Deze steile keileemwand geeft u een eindeloos vergezicht over het IJsselmeer.
Uw fietstocht eindigt vandaag in Stavoren. Dit middeleeuwse stadje staat bekend om zijn schilderachtige haven en het standbeeld “Het vrouwtje van Stavoren”. Vooral het verhaal achter dit standbeeld maakt het zo bijzonder. Leuk om ter plekke te horen!

Dag 4 - Stavoren/Rijs - Makkum (32 km)
Vandaag staat er opnieuw een dosis Fries historisch erfgoed op het programma. Via kronkelende weggetjes door een prachtig Hollands landschap, bereikt u het stadje Hindeloopen. De houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes en smalle straatjes, geven het stadje een pittoresk aangezicht. Maar er zijn meer redenen om dit stadje te bezoeken. Zo bewondert u hier de traditionele “Leugenbank” en unieke traditionele Hindelooper klederdracht.
Na Hindeloopen voert de tocht u naar het mooie stadje Workum. Net als Hindeloopen, heeft ook Workum een rijke historie. Dat ziet u bijvoorbeeld aan het stadhuis. Dat is niet alleen prachtig in aanblik, u vindt er ook een uniek bewaard gebleven houten strafcel waar vroeger landlopers, dronkenlappen en criminelen werden vastgehouden. De tocht van vandaag eindigt in Makkum. De stad ademt een en al historie uit, waardoor je bijna zou denken dat ook Makkum tot de elf schaatssteden behoort.


Dag 5 - Makkum - Harlingen (51 km)
In een kleine lus fietst u via Franeker naar de volgende Elfsteden-stad. U bereikt daarna de gezellige havenstad Harlingen. Al voordat u het stadje binnenfietst, ruikt u de zilte zeelucht. De waddenpromenade met direct zicht op de Waddenzee, nodigt uit tot lange wandelingen. Met schilderachtige grachten, talloze monumenten en imposante pakhuizen, is ook een wandeling door het stadscentrum een onvergetelijke ervaring. Tijd voor rust en ontspanning.


Dag 6 - Harlingen - Dokkum (60 km)
Vandaag fietst u langs een uniek Hollands decor. Eerst het kleine maar indrukwekkende Franeker. Dan langs de kustlijn en met zicht op uitgestrekte weidse polders, fietst u naar de hoogste terp van Friesland: Hogebeintum (bijna negen meter hoog). De tocht eindigt in het plaatsje Dokkum: eens een zeehaven, nu een prachtig vestingstadje met karakteristieke trapgevels, grachten en bolwerken. Een waar pronkstuk van het stadje is het stadhuis. Dit imposante bouwwerk is gebouwd in bijzondere zeventiende-, achttiende- en negentiende-eeuwse stijlen en bezit een fraai en authentiek interieur. Een bezoek aan de beroemde Bonifatiusbron wilt u ook zeker niet overslaan. De legende gaat dat Bonifatius de bron ontdekt en gezegend heeft. Het zuivere, zoete water heeft geneeskrachtige werking, zo geloven velen.

Dag 7 - Dokkum - Leeuwarden (45 km)
Vandaag fietst u door een open, typisch Fries groen landschap, met water, weiden en koeien. De Dokkumer Ee, een trekvaart en bekend onderdeel van de Elfstedentocht, begeleidt u richting de hoofdstad. Aan het einde van uw tocht, stuit u op een uniek stukje Friese trots: de beroemde brug bij Bartlehiem. Dan is het nog maar een klein stukje naar Leeuwarden. De fietsdag van vandaag is kort, zodat u de tijd heeft om deze parel van het noorden te bekijken. De stad telt maar liefst zeshonderd monumenten, is een waar shoppingparadijs en wordt gesierd door charmante haventjes. Weet u niet waar te beginnen? Us Mem, het trotse kunstwerk van een van Nederlands bekendste beeldhouwers, is een goed startpunt. Wie in is voor actie, kan hier de Friese toren van Pisa beklimmen. Deze scheve toren, de Oldenhove genaamd, bepaalt al eeuwenlang het stadsbeeld. Shopaholics kunnen het niet beter treffen. De Kleine Kerkstraat is volgens velen Nederlands meest charmante winkelstraat.

Lees meer

Reserveren

7-daagse fietsreis langs de Friese Elfstedent

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 799 per persoon.

Boek deze reis  

windmolen aan water
Georganiseerd door