Fietsvakantie Puglia - Italië - 8 dagen

Door authentieke stadjes en langs azuurblauwe zee. In Puglia ontdekken we een paar van de mooiste Italiaanse steden. Matera, Ostuni en Lecce bieden een schat aan architectonische rijkdom, terwijl we in de kleinere dorpen genieten van de gemoedelijke sfeer. We fietsen door beroemde wijngaarden, olijfboomboomgaarden en langs spectaculaire krijtstenen kliffen. 

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 294 km
Type fietsvakantie
Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
Italië, bergen, kust, van dorp naar dorp
Vervoer
Vliegtuig
€ 1.595,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door Djoser

Programma van dag tot dag

Dag 1 Amsterdam - Bari - Matera 

Dag 2 Matera - Gioia di Colle - Alberobello
Arbelobello Puglia ItalieWe beginnen onze reis in het antieke Matera, een uur rijden van het vliegveld van Bari. Ondanks de korte vlucht wanen we ons in een compleet ander tijdperk. Op loopafstand van ons hotel staan oude Romaanse kerkjes, barokke fonteinen en sfeervolle ‘piazzas’. Matera ademt geschiedenis, en dat is niet verwonderlijk: het wordt al 35.000 jaar bewoond. Onder de pittoreske huizen liggen honderden grotwoningen verborgen. De volgende ochtend nemen we uitgebreid de tijd om deze ondergrondse stad te ontdekken, inclusief de kostbare kapelletjes met eeuwenoude fresco’s. Daarna verplaatsen we ons naar Gioia di Colle en stappen we op de fiets. We rijden via het schattige Noci naar Alberobello. We hebben de grottenstad inmiddels achter ons gelaten, maar het voelt alsof we nog steeds in een sprookje zitten. Alberobello is opgebouwd uit duizenden ‘trulli’: kleine kegelvormige, witte huisjes met puntige zwarte daken. Vaak zijn deze daken versierd met christelijke symbolen. Het is een adembenemend gezicht, dat gek genoeg wat weg heeft van een smurfendorp.

Fietsafstand dag 2: 34 kilometer
Hoogteverschil: 300 meter stijgen en dalen

Dag 3 Alberobello - Locorotondo, bezoek olijfolieproeverij Martina Franca - Ostuni

Dag 4 Ostuni - Manduria - Gallipoli
Locorotondo Puglia ItalieDe regio rond Alberobello staat bekend om zijn excellente olijfolie. De volgende dag rijden we langs de eindeloze olijfboomgaarden, ommuurd met kleine stapels witte stenen, naar de Adriatische kust. Onderweg nemen we natuurlijk de tijd om olijfolie te proeven. We doen dit in Martina Franca en fietsen dan door naar het mooie dorpje Locorotondo, dat ook echt bijna perfect rond gebouwd is. We genieten van rustige provinciale wegen waar we afwisselend bergop en bergaf fietsen en bereiken in de namiddag ons hotel net buiten Ostuni. De volgende ochtend bezoeken we het dorp zelf. Net als alle andere dorpen en steden ligt de ‘citta bianca’, zoals Ostuni liefkozend wordt genoemd, op een hoogvlakte. Bovenin de stad heb je een verbluffend uitzicht over de Adriatische Zee. Maar dan moet je wel je ogen afhouden van alle pracht en praal om je heen: Ostuni is een schitterende stad vol rijke architectuur en schilderachtige steegjes waarachter oude kerken zich schuilhouden.

Fietsafstand dag 3: 42 kilometer
Hoogteverschil: 440 meter stijgen en 660 meter dalen

Fietsafstand dag 4: 68 kilometer
Hoogteverschil: 315 meter stijgen en 520 meter dalen

Dag 5 Gallipoli - Santa Maria di Leuca

Dag 6 Santa Maria di Leuca - Otranto
Gallipoli Puglia ItalieVandaag proeven we de andere specialiteit van Puglia: behalve olijfolie wordt hier ook hele goede rode wijn gemaakt. De lokale ‘Primitivo’ is één van de sterren onder de Italiaanse wijnen. De zomers in Puglia zijn lang, waardoor de druiven lang aan de ranken kunnen blijven hangen. Zo worden deze extra zoet en de wijn extra lekker. We fietsen naar Manduria dwars door de beroemde wijnstreek naar de Ionische kust. Hier maken we een snelle transfer naar Gallipoli, een belangrijke oude havenstad met een fantastisch strand, waar we de volgende ochtend fijn kunnen ontspannen. Dat komt goed uit, want de volgende twee dagen verblijven we rond de kaap van Santa Maria di Leuca, het meest zuidoostelijke puntje van Italië. Het diepblauwe zeewater en de adembenemende kliffen zijn deze twee dagen trouwe reisgenoten. We kunnen op elk moment afkoelen in de zee bij één van de vele stranden.

Fietsafstand dag 5: 48 kilometer
Hoogteverschil: 150 meter stijgen en dalen

Fietsafstand dag 6: 52 kilometer
Hoogteverschil: 700 meter stijgen en dalen

Dag 7 Otranto - Lecce

Dag 8 Lecce - Bari - Amsterdam
Rondreis Italië Djoser LecceWe fietsen over het schiereiland van Salento, dat de ‘hak’ van Italië vormt. Langs de kust lopen krijtstenen rotsformaties het zeewater in. Daartussenin liggen vele natuurlijke zwembaden en fotogenieke baaien. Daarna keren we landinwaarts en fietsen we door een typisch landschap waar olijfboomgaarden, slaperige dorpjes en oude ruïnes elkaar moeiteloos afwisselen. Het lijmsteen van vanochtend zien we duidelijk terug in onze eindbestemming van de dag, Lecce. Het centrum van deze stad, misschien wel de mooiste van Puglia, is bijna volledig uit dit natuursteen opgebouwd. Omdat dit bouwmateriaal wat zachter is, hebben ambachtslieden de gevels van vele kerken prachtig versierd met meesterlijk steenhouwwerk. Gevels versierd met kleine engelen, geometrische bloemenpatronen en statige pilaren: Lecce is een feest voor het oog. Onder het genot van een volzoete rode wijn blikken we die avond terug op een prachtige fietservaring in Puglia.

Fietsafstand dag 7: 50 kilometer
Hoogteverschil: 250 meter stijgen en 200 meter dalen

Lees meer

Reserveren

8-daagse fietsreis Puglia - Italië

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 1.595 per persoon.

Boek deze reis  

italie
Georganiseerd door