Fietsvakantie Greenwaysroute van Praag naar Wenen - 9 dagen

Ontdek de schoonheid van één van de meest tot de verbeelding sprekende fietsroutes van Midden-Europa, de fietsreis Praag – Wenen (Greenways route). Dit is de enige fietsreis die de echte Greenways route bijna geheel volgt, de mooiste manier om tussen deze twee steden te fietsen!

9-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 300 km
Type fietsvakantie
Trektocht
Omgeving
Oostenrijk, rivieren en meren, grote steden, historische plekken, natuur
Vervoer
€ 849,- Vanafprijs p.p.
9 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door Mozaïek Reizen

Programma van dag tot dag

Dag 1 – Aankomst in Praag
U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Konopiste/Benesov - Tábor
Afstand: ca. 60 km + treinrit 

Vandaag fietst u door een heuvelachtig terrein in de omgeving van Praag. Allereerst volgt u relaxed de rivier de Moldau en na ongeveer 20 kilometer verlaat u het vlakke rivierlandschap en fietst u het romantische hoogland van Posázaví in. Vanaf hier moet u drie klimmetjes overwinnen, maar na elke klim wordt u beloond met een geweldig uitzicht over het omringende natuurlandschap. Wij raden u aan om even pauze te houden in het stadje Jílové, waar u heerlijk kunt eten bij restaurant Florian aan het marktplein. Onderweg komt u langs de plaats Zboreny Kostelec, hier kunt u een korte wandeling maken naar de majestueuze kasteel ruïne uit de 14e eeuw. Vervolgens komt u langs de stad Tynec nad Sazavou met haar Gotische kasteel. De laatste stop van vandaag is een bezoek aan het Kasteel van Konopiste, uniek door zijn expositie van 10.000 jachttrofeeën die door Hertog Frantisek Ferdinand d’Este werden verzameld. De succesvolle moord op dit lid van de Habsburger Dynastie in Sarajevo in 1914 was de gebeurtenis die het begin van de Eerste Wereldoorlog markeerde. De prachtige rozentuin en een wandeling door het kasteelpark is ook zeker de moeite waard! Vanaf Konopiste klimt u de laatste kilometers omhoog naar het pittoreske Benesov.

Na aankomst in Benesov vertrekt u per trein naar de schitterende, historische stad Tábor.

Overnachting in Tábor

Dag 3 – Tábor – Jindrichuv Hradec 
Afstand: ca. 50 km 

Geniet voor vertrek nog even van de prachtige vestingstad Tábor. Daarna gaat u op weg richting Zuid-Bohemen. De route voert u langs een van de bekendste kastelen, het romantische rode waterkasteel van Cervena Lhota. Vervolgens fietst u verder naar de vestingstad Jindrichuv Hradec met haar imposante kasteel, haar rijke uitstraling en haar goed bewaarde historische centrum. Vandaag de dag is het moeilijk te geloven dat deze rustige stad in de middeleeuwen één van de grootste steden van Bohemen was!  Volgens een legende bestaat de kans dat u Perchta van Rozmberk ontmoet – het beroemde “witte vrouwelijke spook”!

Overnachting in Jindrichuv Hradec

Dag 4 – Jindrichuv Hradec – Telc
Afstand: ca. 45 km 

Vandaag zijn er verschillende opties. U kunt langs de officiële Greenways of Crafts and Beliefs, maar u kunt ook een zuidelijke route kiezen die wat gemakkelijker is. Desgewenst kunt u ook van Jindrichuv Hradec tot aan Strizovice een historische stoomtrein nemen.

De tocht van vandaag baant zich een weg eerst door het heuvelachtige platteland en vervolgens langs ontelbare meren en vijvers. Het hoogtepunt van de dag is het bezoek aan het wereldberoemde Renaissance stadje Telc, dat deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoed lijst. Telc wordt beschouwd als de mooiste stad van de Renaissance in Europa! Via een heuvelachtige route van 45 km, die bezaaid ligt met een ontelbare hoeveelheid aan vijvers en meren, bereikt u dit unieke stadje. In Strmilov heeft u de gelegenheid om een artistieke weeffabriek te bezoeken waar u kennis zult maken met het weefproces. Het weven van stoffen heeft lange tijd een belangrijk deel uitgemaakt van dit gebied. Het gebied rond Telc noemt men ook wel de Greenways of Crafts and Beliefs (de Greenways route van ambachten en geloof)

Overnachting in Telc

Dag 5 – Telc – Vranov nad Dyje 
Afstand: ca. 45 km + treinrit

In de morgen gaat u met de trein vanaf Telc zuidwaarts naar het stadje Slavonice. Kenmerkend voor het stadje Slavonice is het prachtige Renaissance plein en haar vredige en rustige sfeer – In Slavonice kabbelt de tijd rustig door.  Vanaf Slavonice pakt u de Greenways route op en zult u kennismaken met een goed bewaard systeem van vestingwerken dat dateert uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze vestingen zijn nooit gebruikt en daardoor goed bewaard gebleven. De fietsroute leidt u langs het Renaissance kasteel van Pisecna en naar het sprookjesachtig mooie kasteel van Frejstejn. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze fietstour is onbetwist de stad van Vranov nad Dyji. Deze stad met haar barokke kasteel dat hoog boven de stad uit torent, is de eindbestemming van vandaag.

Overnachting in Vranov nad Dyji

Dag 6 – Vranov nad Dyje – Znojmo 
Afstand: ca. 45 km 

Deze dag zal in het teken staan van het schitterende landschap van het Nationale Park Podyji, dat gekenmerkt wordt door de door diepe kloven meanderende rivier de Dyje, hooggelegen wijngaarden en heel veel bossen. Zowel vanaf de ruïnes van Novy Hradek als ook vanaf het uitzichtspunt bij het majestueuze middeleeuwse kasteel van Hardegg, zult u in de diepte de Rivier Dyje zien, terwijl hij al meanderend zijn weg door het platteland zoekt. Maar ook als u er tegenop ziet om naar deze uitzichtspunten te klimmen, kunt u bij de afdaling naar de Sobes wijngaard van het uitzicht op de Dyje genieten! In dit grensgebied fietst u ook nog langs een stukje ijzeren gordijn, dat bewust bewaard is gebleven als een stille getuige van een recent verleden. De stad Satov, is de volgende stad die u zult bezoeken. In Satov is wijn de populairste drank. U krijgt de gelegenheid om een uniek beschilderde wijnkelder te bezoeken, in een van de vele straten met gemoedelijke wijnkelders. Verder bewandelt u een educatief wijnpad dat door oude wijngaarden met oude wijnsoorten leidt. Vanaf Satov kunt u de etappe met 13 km bekorten door de trein te nemen naar Znojmo. Wij zullen de dag in de wijnstad Znojmo beëindigen, de stad waar eens de dynastie van Moravian Premyslid gezeteld was.

Overnachting in Znojmo

Dag 7 – Znojmo – Mikulov 
Afstand: ca. 70 km

Dit is de langste fietsafstand van de tour, maar het valt qua zwaarte mee. U fietst namelijk vandaag door het mooie laagland van Podyjí en dus hoeft u onderweg weinig te klimmen. U fietst vanaf Znojmo een stuk langs de Dyje rivier. In het plaatsje Slup bevelen wij u aan om de prachtig gereconstrueerde renaissance watermolen te bezoeken. Verder komt u onderweg in het plaatsje Hrádek een kapel tegen dat al dateert uit de 11e eeuw en nog steeds in perfecte staat verkeerd! U kunt er vandaag voor kiezen om de gehele Praag – Wenen Greenways route te volgen of een uitstapje te maken naar Oostenrijk. Dit uitstapje is zeker de moeite waard, omdat u dan door de thermenstad Laa an der Thaya komt en langs de erg leuke Galgenberg in de buurt van Wildendürnbach fietst. Hier ziet u de wijngaarden en de huisjes van de wijnbrouwers tegen de berg aanliggen. Vanaf het moment dat u Tsjechië weer binnen fietst volgt u een gloednieuw fietspad tot aan de stad Mikulov. Deze stad is zeer interessant vanwege haar barokke kasteel, haar wijnmuseum, de oude synagoge en een lokale rariteit – een enorm wijnvat.

Overnachting in Mikulov

Dag 8 –  Mikulov – Mistelbach – Wenen
Afstand: tot ca. 60 km + treinrit/autotransfer

Op de laatste dag van deze fietstocht zult u de historische fietsroute van Liechtenstein volgen. Vanaf Mikulov komt al vrij snel langs het Cultuurlandschap Lednice-Valtice – een kastelengroep die eens tot de familie van Liechtenstein behoorde en nu op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. Onder de goede zorgen van deze familie, werd het eens moerassige gebied veranderd in een uitgekiende combinatie van kastelen en parken, ook wel de “Tuin van Europa” of het “Tuin Paradijs” genoemd. Even later fietst u Oostenrijk binnen door het dorp Herrnbaumgarten, beroemd vanwege zijn dichterlijke museum van non-sense. U fietst naar het wijnmuseum in Poysdorf, waar u de gelegenheid heeft om alles te weten te komen over wijn. Aansluitend trapt u door naar Wilfersdorf met zijn fraaie kasteel. Wilfersdorf was de belangrijkste prinselijke woonplaats in de 17de en 18de eeuw. Uw fietstocht eindigt in Mistelbach, waar u per trein of per autotransfer naar Wenen wordt gebracht.

Overnachting in Wenen

Dag 9 - Vertrek Wenen
Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Lees meer

Reserveren

9-daagse fietsreis Greenwaysroute van Praag naar Wenen

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 849 per persoon.

Boek deze reis  

Georganiseerd door