Fietsvakantie Toscane - San Gimignano & Volterra - 8 dagen

Het ongeëvenaarde San Gimignano is schitterend gelegen bovenop een heuvel. Het stadje, met zijn dertien Middeleeuwse torens, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het geeft samen met de tweede Toscaanse parel, waar je verblijft, het hooggelegen Etruskische Volterra, een bijzonder historisch tintje aan deze fietsvakantie. En het ommeland? Daar is maar één ding over te zeggen: een wonderschoon fietsparadijs!

8-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 223 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Trektocht, Van hotel naar hotel, Rondreis, Standplaats fietsvakantie
Omgeving
Spanje, Toscane bergen, historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 770,- Vanafprijs p.p.
8 dagen
Bekijk prijzen
aangeboden door Fietsrelax.nl

Programma van dag tot dag

Dag 1: Aankomst San Gimignano
Check-in bij het hotel in het middeleeuwse San Gimignano, waar je de komende vier nachten zult verblijven. San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van het stadje bepalen. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rijke, rivaliserende families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar ook als prestigeobject. Op haar hoogtepunt kende de stad zo'n 70 torens. Naast al die torens is er de komende dagen ook heel veel ander moois te zien en lekkers te genieten, zoals een torenhoge 'gelato' uit de beste ijssalon van Toscane. En om het gemakkelijk te maken is het diner op deze eerste avond inbegrepen.

Dag 2: Rondrit Certaldo (35 km)
Vandaag langs golvende wijngaarden naar de stad van Boccacia en uien: Certaldo. De klim naar Certaldo Alto, de historische, oude bovenstad is steil. Je kunt ook de 'funicolare' (kabeltrein) nemen. Certaldo Alto is niet groot, maar erg mooi. Wandel door de fotogenieke straatjes en bewonder paleizen en schitterende kerken. En hoe zat het met die uien en Boccaccio? Welnu, de schrijver Boccaccio, vooral bekend van de Decamerone, leefde hier tussen 1313 en 1375, en is de beroemdste inwoner. En al sinds de Middeleeuwen is Certaldo bekend om haar bijzondere uien, welke zelfs zijn afgebeeld in het stadswapen. Om van alle indrukken bij te komen zijn er veel fijne restaurantjes en kleine barretjes. De terugrit kun je iets langer te maken, door via Barberino en Tavernelle te fietsen.

Dag 3: Rondrit Poggio del Comune (37 km)
De rit van vandaag gaat rond de hoogste heuvel (537 m) van de omgeving, de 'Poggio del Comune'. Op de westelijke helling hiervan ligt het natuurreservaat Castelvecchio; de thuishaven van bijzondere vogelsoorten, zoals de zeldzame slechtvalk. In het park liggen op de zuidelijke, rotsachtige uitloper de ruïnes van Castelvecchio, een belangrijk middeleeuws fort, dat je vanuit San Donata, via een ommetje kunt bezoeken. Je fiets langs glooiende wijngaarden en mediterrane eikenbossen. Stop na de eerste kilometers onderweg even bij Castel San Gimignano, om heerlijke ciabatta's en focaccia's (Italiaanse broodjes) voor onderweg te kopen.

Dag 4: Rondrit Colle Val d'Elsa (40 km)
De dag begint met een transfer naar het levendige Colle Val d'Elsa. Bezoek hier in ieder geval het hoger gelegen middeleeuwse stadsdeel, de Colle Alta. Eenmaal op de fiets ga je, door het glooiende Toscaanse heuvelland, richting het schitterende Monteriggioni, een van de best bewaarde, middeleeuwse vestingplaatsen van Italië. Dan verder, heuveltje op, heuveltje af, tussen de wijngaarden door, genietend van prachtige uitzichten, naar een van de mooiste Chianti stadjes: Castellina, met zijn pittoreske, overdekte middeleeuwse straatjes. Deze adembenemende rit eindigt in de namiddag weer in Colle Val d'Elsa, vanwaar je weer wordt teruggebracht naar San Gimignano.

Dag 5: San Gimignano - Volterra (36 km)
Met pijn in het hart verlaat je San Gimignano om op weg te gaan naar een tweede, eveneens niet te versmaden verblijfplaats: het oude, fascinerende, Etruskische Volterra. Door een werkelijk prachtig landschap met olijfbomen, graanvelden en cypressenlanen, die leiden naar statige, terracottakleurige villa's, bereik je uiteindelijk het hoog op een heuvel gelegen Volterra, dat ondanks zijn goed bewaarde middeleeuwse structuur, toch vooral wereldberoemd is om haar overblijfselen uit de Etruskische (poorten en omwalling) en Romeinse periode (amfitheater en ruïnes)). Je verblijft hier 3 nachten zodat er meer dan genoeg tijd overblijft om deze bijzondere plek uitgebreid te verkennen.

Dag 6: Rondrit Montecatini Valle di Cecina (38 km)
Je fiets eerst bergafwaarts de mooie Val d'Era binnen, en volgt voornamelijk de typische Toscaanse 'strada bianche' (de 'witte wegen'). Hier is het omringende heuvelland wat ruwer en steiler en verschilt sterk met het mild glooiende landschap rond San Gimignano. Je passeert imposante boerderijen en monumentale villa's. De heuvels, vaak bedekt met olijfboomgaarden, bieden onderweg grandioze uitzichten. Je bezoekt ook het fraaie, middeleeuws heuvelstadje, Montecatini Valle di Cecina (416 m). Het voormalige 'koperstadje' biedt bij mooi weer zelfs uitzichten tot aan Volterra, waar je uiteindelijk weer naar terug fietst.

Dag 7: Rondrit Ulignano (37 km)
Een mooie, eenvoudige route door het fascinerende erosielandschap, de 'Colline Metallifere', dat is te vinden rondom Volterra. De meest in het oog springende elementen zijn de 'biancane', kleine, ronde koepels van klei ontdaan van alle vegetatie, de 'calanchi', diepe, smalle, naast elkaar gelegen geulen, gescheiden door dunne richels, en de imposante 'balzi', indrukwekkende kloven veroorzaakt door regenerosie van de zand- en kleiafzettingen, waaruit het plateau, waarop Volterra is gelegen, is opgebouwd. In zijn geheel levert het een uniek en fotogeniek landschap op. Via de panoramische Strada del Cornocchio fiets je tenslotte terug naar Volterra.

Dag 8: Vertrek vanuit Volterra
Na het ontbijt eindigt je Toscaanse fietsvakantie.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Aangeboden door: