Fietsvakantie Vijflandentocht

Deze fietstocht door maar liefst vijf landen is een combinatie van onze tochten Langs de Maas en Vennbahn. Vanuit het zuiden van Nederland volgt u de Maas dwars door de groene Belgische en Franse Ardennen naar het Franse Sedan. Vervolgens fietst u over de Belgische hoogvlaktes via Bouillon en Bastenaken naar Luxemburg. Dan volgt u een eersteklas fietspad over de Vennbahn door de prachtige heuvellandschappen van de Hoge-Venen en de Eifel naar het Duitse Aken. De fietstocht eindigt met een transfer vanaf het Drielandenpunt op de Vaalserberg.

10-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad 3 van 5
Totale afstand: 523 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Van hotel naar hotel, Rondreis
Omgeving
België, grote steden, historische plekken, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
v.a. € 860
10 dagen
Prijzen en data
aangeboden door Eigenwijze Reizen

Programma van dag tot dag

Dag 1 - Van Maastricht of ‘s-Gravenvoeren naar Luik [B] 37 km
Op eigen gelegenheid reist u naar Maastricht of ‘s-Gravenvoeren. Hier wordt u verwelkomt met een koffie of thee en Limburgse vlaai. U verlaat het gezellige Maastricht door het prachtige dal van de Jeker, met aan uw linkerhand de Sint-Pietersberg en op de rechteroever wijngaarden. Vanaf het Belgische Kanne volgt u het fietspad langs het Albertkanaal. Over fietspaden langs de Maas en het Albertkanaal passeert u oude haven- en industrieterreinen en komt uiteindelijk in het centrum van Luik. Aansluitend kunt u een rondwandeling maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Dag 2 - Van Luik naar Namen [B] 68 km
Via enkele voorsteden verlaat u Luik en rijdt vanaf Engis over de Maasoever naar Huy. Deze stad bezit een mooi historisch centrum en is bekend door de Muur van Huy uit de wielerklassieker de Waalse Pijl. Vervolgens fietst u tussen de beboste hellingen en rotswanden verder langs de Maas naar het mooie Namen.

Dag 3 - Van Namen naar Givet [F] 55 km
Over het oeverpad langs de Maas passeert u enkele fraaie landhuizen en komt in Dinant met de hooggelegen citadel. Met een kabelbaan kunt u een bezoek brengen aan dit bijzondere verdedigingsbolwerk. Vervolgens passeert u Chateau Feyr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogin van Beaufort-Spontin, met fraaie tuinen. In het Franse Givet, de overnachtingsplaats van vandaag, vindt u het Fort van Charlemont.

Dag 4 - Van Givet naar Charleville Mézières [F] max. 83 km
Vanaf Givet rijdt u over de fraaie Voie Verte Trans-Ardennes fietsroute langs kleine pittoreske plaatsjes als Haybes en Fumay richting Charleville Mézières. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan het charmante plaatsje Monthermé. Eindpunt is Charleville Mézières, De stad met het Place Ducale, één van de mooiste pleinen van Europa. Voor wie de rit van vandaag wat te lang vindt: De rechtstreekse spoorverbinding van Givet naar Charleville Mézières loopt grotendeels parallel aan de Maas, het is dus makkelijk om een deel per trein af te leggen. 

Dag 5 - Van Charleville Mézières naar Bouillon [B] 50 km
Over het oude jaagpad fietst u verder langs de Maas. De heuvels worden steeds lager en de uitzichten hierdoor weidser. In Sedan kunt u de grootste versterkte burcht van Europa bezichtigen en verlaat u de Maas. Over een geleidelijk stijgend weggetje bereikt u de Frans-Belgische grens, waarna u afdaalt naar Bouillon met het imposante kasteel van Godfried van Bouillon. 

Dag 6 - Van Bouillon naar Bastenaken [B] 70 km
Vandaag de zwaarste rit van deze fietstocht. Vanuit Bouillon volgen een drietal pittige klimmetjes voordat u Cugnon bereikt. In Hotel des Roches kunt u even bijkomen, want hier staat een kopje koffie of thee met een stuk appeltaart voor u klaar. Vervolgens pedaleert u over een golvende hoogvlakte en kunt u genieten van prachtige panorama's. U overnacht in Bastenaken, bekend van de slag om de Ardennen in WO II. 

Dag 7 - Van Bastenaken naar Sankt-Vith [B] 62 km
Vanuit Bastenaken volgt u een van de mooiste fietspaden van Wallonië richting de Belgisch-Luxemburgse grens: de Ravel 163. Vervolgens fietst u door een licht golvend landschap en bereikt in Huldange het hoogste punt van Luxemburg. Hier begint de 125 kilometer lange Vennbahn, een eersteklas fietspad over een voormalige spoortracé. Via Burg-Reuland, met haar imposante burcht, zoeft u naar Sankt-Vith.

Dag 8 - Van Sankt-Vith naar Monschau [D] 45 km
Over de nieuw geasfalteerde Vennbahn is het heerlijk fietsen richting Natuurpark Ardennen-Eifel. Via Montenau en Sourbrodt komt u in Kalterherberg, zeer geschikt voor een lunchpauze. Enige kilometers verder verlaat u de Vennbahn om door het Rurdal naar het knusse Eifelstadje Monschau, met mooie vakwerkhuizen, te rijden.

Dag 9 - Van Monschau [D] naar de Vaalserberg [NL] 53 km, transfer (taxi) naar Maastricht of ‘s-Gravenvoeren
De slotrit gaat verder over de Vennbahn langs het schilderachtige klooster Kornelimünster naar Aken. De Dom (begraafplaats van Karel de Grote), het gotische stadhuis aan het marktplein en de zwavelhoudende Elisenbrunnen vormen het middelpunt van deze prachtige stad. De fietstocht eindigt op de Vaalserberg (Drielandenpunt) waar het nog even goed toeven is alvorens u per taxi naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 10 - Vertrek vanuit Maastricht of ‘s-Gravenvoeren
Na het ontbijt is uw Vijflandenfietsvakantie ten einde en vertrekt u op eigen gelegenheid naar huis.

Reserveren

Bekijk de vertrekdata, prijzen en alle reisdetails van deze fietsvakantie.

Boek nu
Bekijk deze reis bij: