Fietsvakantie Enschede - Twente - 5 dagen

13 mei 2000, de vuurwerkramp in de wijk Roombeek! Een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Enschede. Dit grote ongeluk had echter een bijkomend geluk: uit de as herrees een prachtige nieuwe wijk en het kwam tot een herwaardering van het industriële erfgoed. Een mooie aanleiding voor Eigen-Wijze Reizen om Enschede op onze fietskaart te zetten.

Op de routes duikt u in het textielverleden van Enschede, dat ooit de tweede textielstad ter wereld was. Ze voeren u verder naar het Duitse Gronau, dat door een grote tuinbouwtentoonstelling een enorme facelift onderging, metaal- en zoutstad Hengelo en de fabrikantenbuitenplaatsen rond Oldenzaal.

Over rustige wegen en paden fietst u door het prachtige Roombeek en enkele tuindorpen, langs klassieke villa’s en karakteristieke fabriekshallen met een nieuwe bestemming en door parken en tuinen die de Twentse fabrikanten door tuinarchitecten als Dirk en Pieter Wattez en Leonard Springer hebben laten aanleggen.

5-daagse fietsvakantie
Moeilijkheidsgraad
Afstand totaal: 146 km
Type fietsvakantie
Individuele fietsvakantie, Standplaats fietsvakantie
Omgeving
Nederland, Twente historische plekken, van dorp naar dorp, natuur
Vervoer
Eigen vervoer
€ 155,- Vanafprijs p.p.
5 dagen
Data & Prijzen 
Georganiseerd door Eigenwijze Reizen

Programma van dag tot dag

A - Textielroute naar Gronau 36 km

Ooit was Enschede na Manchester de tweede textielstad van de wereld. Daarom voert deze fietsroute u langs industrieel erfgoed uit het textielverleden. Eerst fietst u door de wijk Roombeek waar ooit talloze textielfabrieken stonden. Vervolgens verlaat u Enschede en fietst u over landelijke wegen via Lonneker naar Losser en komt dan over  de Dinkel. Aan de Duitse kant van deze grensrivier fietst u Gronau in. Ook hier hebben de Enschedese textielfabrikanten een stempel op de ontwikkeling van de stad gedrukt.

B - Parken en tuindorpen 35 of 48 km

De route van vandaag legt het accent wat meer op de inrichting van de steden. U fietst door de wijk Rigtersbleek, het G.J. van Heek-  en het Ledeboerpark naar de enige campusuniversiteit van Nederland, de Universiteit Twente. Dan zakt u af naar de Grolsch Veste, om daar via de F35, een heuse fietssnelweg, naar tuindorp Het Lansink in Hengelo te fietsen. Aan de andere kant van het Twentekanaal fietst u via de Boekelose Stoomblekerij weer naar Enschede, waar u nog een rondje door tuindorp Pathmos fietst.
Na tuindorp Het Lansink kunt u een extra lus maken, waarin u via het uitgestrekte landgoed Twickel (met kasteeltuin, orangerie  en museumboerderij) naar de watermolen in Oele fietst.

C - Langs de fabrikantenbuitenplaatsen 53 km

In het eerste deel van deze route fietst u door 'Blijdensteinland'. Via Roombeek verlaat u de stad en komt u in Lonneker. Vandaar fietst u achtereenvolgens over de Lonnekerberg en door het Haagse Bos en Het Snippert. Allemaal landgoederen die ooit door de Enschedese textielfabrikant A.J. Blijdenstein verworven en bebost zijn. Daarna fietst u naar het Arboretum bij De Lutte, waar de naam Gelderman in het spel komt. Deze Oldenzaalse textielfabrikant gaf namelijk Leonard Springer de opdracht hier een bomentuin aan te leggen. Op weg naar zijn voormalige fabriekencomplex in Oldenzaal komt u langs prachtig gelegen buitenplaatsen. Over het uitgestrekte terrein van de voormalige vliegbasis Twente fietst u weer terug naar Enschede.

Stadswandeling 9 km

De wandeling begint bij het laatste overblijfsel van de Spinnerij Van Heek. Daarna wandelt u door het centrum naar de ‘Stadsweide’, waar nog enkele fabrikantenvilla’s staan. Na het Volkspark wandelt u langs de beroemde 'Schuttersveldmuur' naar het G..J. van Heekpark. Vandaar wandelt u langs de Roombeek naar de gelijknamige wijk. Over de ‘cultuurmijl’ en het ‘Boerenkerkhof’ wandelt u terug naar uw hotel.

Lees meer

Reserveren

5-daagse fietsreis Enschede - Twente

Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 155 per persoon.

Boek deze reis  

watertoren
Georganiseerd door